Olkapään jännevaivojen hoito on muuttunut. Kipeytynyttä olkapäätä hoidetaan ensisijaisesti kuntoutuksella. Leikkaukseen päädytään entistä harvemmin.

Ennen ajateltiin, että olkapään jännekipu syntyy mekaanisesta syystä, esimerkiksi jänteen ahtaudesta.

– Olkapään jännevaivojen tausta on kuitenkin hyvin pitkälle toiminnallinen eli lihaskunnon tai ryhdin heikkouteen liittyvä. Tästä seuraa myös merkittävä muutos suositeltaviin hoitoihin: rappeumaperäisissä jännevaivoissa tärkein hoitomuoto on kuntoutus sen sijaan, että vaivoja hoidettaisiin leikkaushoidolla, sanoo LT, ortopedian ja traumatologian sekä liikuntalääketieteen erikoislääkäri Vesa Lepola.

Jos olkapään vamma on kuitenkin syntynyt tapaturman seurauksena, leikkausta harkitaan heti alkuvaiheessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoitolinjaa muutettiin, kun saatiin vertailevaa tutkimusta olkapäävaivojen leikkaus- ja kuntoutushoidosta.Tutkimukset kertoivat, että olkapäävaivat paranevat jopa vähän nopeammin ilman leikkaushoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiertäjäkalvosin oireilee yleisimmin

Yleisin vaiva olkapäässä on kiertäjäkalvosimen jänteen rappeumaperäinen tauti, tendinopatia. Siinä olkapään jänne on ohentynyt ja rispaantunut. Se voi myös kehittyessään edetä koko jänteen repeämäksi. Sellainen voi syntyä myös äkillisen tapaturman, vaikkapa kaatumisen seurauksena.

Jännevaivalle altistavat olkanivelen toistoliikkeet ja pitkäaikaiset kokoasennot työssä tai vapaa-ajalla. Oireena on levossa tai rasituksessa tai molempien aikana tuntuva kipu olkavarren yläosassa. Rasituksessa kipu tuntuu erityisesti silloin, kun olkavarren nostaa vaakatason yläpuolelle.

Diabetes altistaa olkapäävaivoille

Oireet helpottuvat, kun mekaanista rasitusta vähennetään. Toisaalta olkapään ja keskivartalon lihaksia pitäisi samalla vahvistaa. Tämä onnistuu parhaiten asiantuntevan fysioterapeutin täsmäohjeilla.

Jännevammojen riskiä lisäävät diabetes, lihavuus ja tupakointi.

Lähde Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla