Miten on – kannattaako eläkeikäisen naisen käyttää alkoholia yhtä lasillista enempää? Asiantuntija vastaa.

 

Ikääntyvälle naiselle alkoholin haitat ovat kohtalokkaammat kuin nuorille. Tämä johtuu muun muassa siitä, että yli kuusikymppisen elimistössä on vettä, tavallaan lantrinkia, suhteessa vähemmän kuin nuorilla. Siksi veren alkoholipitoisuus nousee suuremmaksi kuin nuorempana.

Ikääntyvän naisen keskushermosto herkistyy alkoholin lamaannuttavalle ja tasapainoa heikentävälle vaikutukselle. Kun 60–70-vuotiaan tasapainoaisti on jo iän vuoksi hieman heikompi kuin nuorena, jo pienikin määrä altistaa tapaturmille.

"On tavallista, että iäkkään naisen alkoholinkäyttö on ahdistuksen itselääkintää."

Alkoholi saattaa auttaa hetkellisesti, mutta pidemmän päälle ahdistus vain lisääntyy. Lisäksi alkoholi on omiaan laukaisemaan kuumia aaltoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitkä sitten ovat ikääntyvän naisen ­alkoholinkäytön riskirajat?

Yli 65-vuotiaiden terveiden naisten riskiraja on enintään seitsemän alkoholiannosta viikossa ja enintään kaksi annosta kerrallaan. Raja on alhainen, mutta monen ikääntyneen kohdalla sen tulisi olla vielä matalampi. Pitkäaikaissairaudet, lääkitys ja toimintakyvyn rajoitukset voivat aiheuttaa vaikeuksia vähäisenkin alkoholimäärän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmiolääke ja alkoholi eivät sovi yhteen

Alkoholin kohtuukäytöllä ei yleensä ole vaikutusta lääkkeiden tehoon, mutta jos käyttörajat ylittyvät, haitallisten yhteisvaikutusten riskit kasvavat.

Alkoholi vahvistaa kaikkien keskushermostoa lamaavien lääkkeiden vaikutusta. Näitä ovat muun muassa uni- ja rauhoittavat lääkkeet, jotkut ahdistus- ja masennuslääkkeet sekä kaikki punaisella varoituskolmiolla varustetut lääkkeet. Jos käytössäsi on tällaisia lääkkeitä, älä ota ollenkaan alkoholia.

Tunnettuja yhteisvaikutuksia on alkoholilla sekä monilla matkapahoinvointi- ja verenpainelääkkeillä ja nitroilla.

Yhteiskäytön haittavaikutuksista tavallisimpia ovat ajoittaiset sekavuustilat, maha- ja suolisto-oireet, kaatuilut ja vaikeat muistikatkokset.

Asiantuntijoina VTM Mark Hovi ja aikuistyön päällikkö Antti Hytti, Ehkäisevä päihdetyö ry.

Missäpä se vanhus, oli ukko tai akka, saisi kontaktia ihmisiin ellei sitten kuppilassa - ei kaikki vanhukset viitsi mennä virkkauskursseille tai venähdyttämään jäseniään jumpparyhmiin.  Kivempi on mennä ihmisten keskelle, kaiken ikäisten seuraan, vaikka sitten kapakkaan.  Se on sitten itsestä kiinni, montako ryyppyä ottaa...

Lapset ja sukulaiset, perhetutut ja muut "läheiset" saisi katsoa peiliin.  Miksi "unohdatte" vanhukset muka-muka-kiireittenne vuoksi?  Vanhuksilla olisi paljon kokemusperäistä tietoa, jota ei nykyisin osata hyödyntää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla