Miten on – kannattaako eläkeikäisen naisen käyttää alkoholia yhtä lasillista enempää? Asiantuntija vastaa.

 

Ikääntyvälle naiselle alkoholin haitat ovat kohtalokkaammat kuin nuorille. Tämä johtuu muun muassa siitä, että yli kuusikymppisen elimistössä on vettä, tavallaan lantrinkia, suhteessa vähemmän kuin nuorilla. Siksi veren alkoholipitoisuus nousee suuremmaksi kuin nuorempana.

Ikääntyvän naisen keskushermosto herkistyy alkoholin lamaannuttavalle ja tasapainoa heikentävälle vaikutukselle. Kun 60–70-vuotiaan tasapainoaisti on jo iän vuoksi hieman heikompi kuin nuorena, jo pienikin määrä altistaa tapaturmille.

"On tavallista, että iäkkään naisen alkoholinkäyttö on ahdistuksen itselääkintää."

Alkoholi saattaa auttaa hetkellisesti, mutta pidemmän päälle ahdistus vain lisääntyy. Lisäksi alkoholi on omiaan laukaisemaan kuumia aaltoja.

Mitkä sitten ovat ikääntyvän naisen ­alkoholinkäytön riskirajat?

Yli 65-vuotiaiden terveiden naisten riskiraja on enintään seitsemän alkoholiannosta viikossa ja enintään kaksi annosta kerrallaan. Raja on alhainen, mutta monen ikääntyneen kohdalla sen tulisi olla vielä matalampi. Pitkäaikaissairaudet, lääkitys ja toimintakyvyn rajoitukset voivat aiheuttaa vaikeuksia vähäisenkin alkoholimäärän kanssa.

Kolmiolääke ja alkoholi eivät sovi yhteen

Alkoholin kohtuukäytöllä ei yleensä ole vaikutusta lääkkeiden tehoon, mutta jos käyttörajat ylittyvät, haitallisten yhteisvaikutusten riskit kasvavat.

Alkoholi vahvistaa kaikkien keskushermostoa lamaavien lääkkeiden vaikutusta. Näitä ovat muun muassa uni- ja rauhoittavat lääkkeet, jotkut ahdistus- ja masennuslääkkeet sekä kaikki punaisella varoituskolmiolla varustetut lääkkeet. Jos käytössäsi on tällaisia lääkkeitä, älä ota ollenkaan alkoholia.

Tunnettuja yhteisvaikutuksia on alkoholilla sekä monilla matkapahoinvointi- ja verenpainelääkkeillä ja nitroilla.

Yhteiskäytön haittavaikutuksista tavallisimpia ovat ajoittaiset sekavuustilat, maha- ja suolisto-oireet, kaatuilut ja vaikeat muistikatkokset.

Asiantuntijoina VTM Mark Hovi ja aikuistyön päällikkö Antti Hytti, Ehkäisevä päihdetyö ry.

Vierailija

Yhdet vielä, tytöt?

Missäpä se vanhus, oli ukko tai akka, saisi kontaktia ihmisiin ellei sitten kuppilassa - ei kaikki vanhukset viitsi mennä virkkauskursseille tai venähdyttämään jäseniään jumpparyhmiin. Kivempi on mennä ihmisten keskelle, kaiken ikäisten seuraan, vaikka sitten kapakkaan. Se on sitten itsestä kiinni, montako ryyppyä ottaa... Lapset ja sukulaiset, perhetutut ja muut "läheiset" saisi katsoa peiliin. Miksi "unohdatte" vanhukset muka-muka-kiireittenne vuoksi? Vanhuksilla olisi paljon kokemusperäistä...
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: