Lonkkani leikattiin joulukuussa. Olin sen jälkeen hyvin kipeä ja pelkäsin, että seksin harrastaminen tuhoaa leikatun lonkan. Siksi päädyimme mieheni kanssa nukkumaan eri huoneisiin.

Sain kyllä sairaalasta mukaani lapun, johon oli listattu leikkauksen jälkeen sopivia seksiasentoja. Ne olivat kuitenkin epäselviä: oli vaikea ymmärtää, kumpi henkilö kuvissa oli leikkauspotilas.

Olimme lopulta kaksi kuukautta ilman seksiä.

Kun yritimme uudelleen, seksi tuntui aluksi kahden teinin sähellykseltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olisin toivonut sairaalasta parempia ohjeita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tirppu, 50

Sairaalasta mukaan annetut ohjeet seksiin ovat edistysaskel. Ne viestivät, että potilaalla on oikeus seksiin ja seksuaalisuuteen.

– Jos seksiasento-ohjeet eivät ole ymmärrettävät eikä niistä kehtaa kysyä hoitohenkilökunnalta, ne eivät palvele tarkoitustaan. Esitteet olisi syytä päivittää, erityistason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen sanoo.

Se, missä kohtaa toipumistaan kukin haluaa tietoa ja tukea seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa, vaihtelee paljon.

– Joku potilas voi kokea loukkaavana, jos hoitohenkilökunnan edustaja kysyy seksuaalisuuteen liittyvistä asioista potilaan näkökulmasta väärässä paikassa ja väärään aikaan.

Parhaimmassa tapauksessa seksin huomioon ottaminen hoito-ohjeissa kuitenkin lievittää turhia pelkoja ja edesauttaa toipumista.

Joskus pelko saattaa olla niin voimakas, että se ajaa pariskunnan nukkumaan eri huoneisiin. Toipumisprosessi voi olla vaikea ja herättää ristiriitaisia tunteita. Samalla molemmat voivat kuitenkin toivoa seksiä.

– Tällaiset tilanteet saattavat aiheuttaa myös voimakasta pelkoa siitä, jatkuuko suhde. On mahdollista, että pari sairastumisen tai leikkauksen jälkeen ikään kuin ajautuu erilleen ja jää nukkumaan eri huoneisiin.

Hyvät ohjeet hälventävät turhia pelkoja seksin suhteen.

On ymmärrettävää, jos seksi tuntuu sairauden jälkeen aluksi sähellykseltä.

– Kyseessä on uusi alku. Pariskunta on voinut käydä läpi suuria, henkisesti rasittavia prosesseja sairastumisen ja toipumisen aikana. Siksi kannattaa suhtautua itseensä ja kumppaniinsa hyvin armollisesti ja nauttia paluusta seksin pariin, vaikka kaikki ei sujuisikaan niin kuin ennen.

Stressi, ahdistus ja masennus vaikuttavat usein seksuaaliseen haluun. Kuormittavassa elämäntilanteessa ihminen on usein pitkään todella lujilla, mikä vaikuttaa mielialaan ja sitä kautta seksuaalisuuteen.

– Kannattaa myös tarkistaa, onko mahdollisella lääkityksellä vaikutusta seksuaaliseen haluun tai seksuaaliseen toimintakykyyn. Ja jos on, mitä asialle voi kenties tehdä.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 24/2019.

Sisältö jatkuu mainoksen alla