Miten toimin, jos haluan luovuttaa ruumiini tieteelliseen käyttöön kuolemani jälkeen? Asiantuntija, preparaattori Matti Auer neuvoo.

Haluaisitko luovuttaa ruumiisi kuolemasi jälkeen lääketieteen käyttöön?
Se on mahdollista, jos täytät ruumiinluovutustestamentin.

Helsingin yliopiston Biolääketieteen laitoksen preparaattori Matti Auer kehottaa kuitenkin kaikkia tällaisen testamentin tekijöitä olemaan tarkkoina.

– On hyvin tärkeää, että luovutustestamenttia tehdessä kertoo asiasta myös läheisille, ettei se tule heille järkytyksenä kuoleman jälkeen, Auer toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hautaus viivästyy aina

Matti Auer on tottunut työnsä puolesta vastailemaan omaisten kyselyihin. Usein kun ruumiinsa tieteelle testamentanneen hautauksen viivästyminen joskus jopa vuodella tulee läheisille täysin yllätyksenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Meillä vainajia säilytetään opiskelijoiden anatomian opetukseen, joka yleensä on tammikuusta toukokuulle. Silloin usein tuhkauskin on vasta kesällä, joten kyllä ruumiin hautaamiseen menee aina vähintään puoli vuotta, Auer toteaa.

Hänen mukaansa omaisille on kuitenkin yleensä pidetty ruumiin balsamoinnin jälkeen pieni siunaustilaisuus yliopiston tiloissa muutamia viikkoja kuoleman jälkeen.

Vain harva ruumis päätyy opetuskäyttöön

Opetukseen luovutettuja ruumiita ei vuosittain ole lukuisia. Helsingissä on ruumiita yleensä opetuskäytössä noin kymmenkunta, muiden kaupunkien lääketieteen opetusyksiköissä vielä vähemmän.

Luku kuulostaa yllättävän pieneltä.

– Suurin syy on se, että aika valtaosalle ruumiista tehdään edelleenkin ruumiinavaus kuolemansyyn selvittämiseksi ja silloin käyttö opetustarkoitukseen on mahdoton. Ja tietysti joissakin tapauksissa myös omaiset vastustavat testamentin käytäntöön panoa, Matti Auer kertoo.

Ruumis ei myöskään sovellu opetuskäyttöön, jos vainaja on ennen kuolemaa sairastunut johonkin herkästi tarttuvan infektion, kuten vaikkapa tuberkuloosin.

– Näinä aikoina, kun maailmassa jyllää ebolan tai MRS-bakteerin kaltaisia tauteja, täytyy meidänkin turvallisuussyistä olla aika tarkkoja, Matti Auer sanoo.

Hautauskulut korvataan

Jos kuitenkin testamentattu ruumis voidaan hyödyntää lääketieteellisessä opetuksessa, se ei tapahdu täysin korvauksetta.

– Laitos maksaa omaisille vainajan kuljetuksen lähialueilta sekä arkun ja krematoriohautauksen kustannukset, Matti Auer kertoo.

Lääketieteen laitoksia löytyy Helsingin lisäksi myös Turusta, Tampereelta, Oulusta ja Kuopiosta. Testamentatut ruumiit pyritään kuljettamaan läheisimmän laitoksen käyttöön.

Lisätietoja: Helsingin yliopiston biolääketieteenlaitoksen anatomian yksikön preparaattori Matti Auer, p. 02 941 27304, matti.auer@helsinki.fi, josta voi myös tilata testamenttilomakkeita.

Kaikki hautajaisista – tutustu ET-lehden suureen hautajaisteemaan.
Olemme koonneet käytännön tietoa hautajaisten järjestämisestä, hautajaisetiketistä ja asiaa myös talouden näkökulmasta.

moro..1.5v takana helevetin tuskainen refluksi päällä ei jaksa ennää..miten se mennee jos oman kätten kautta niin pääsiskö tejän kautta iliman maahan panoa eli loput poltettas mitä jääpi tejän jälkeen ja jos tervetta ossaa jääpi niin eiku kiertoon..

Vierailija

Nuorena  vannoin , ettei minusta tervettä ruumista jää. Nyt harmittaa, ettei minusta jää jäljelle yhtään varaosaa ihmiskunnalle. Elämä näillä kinkkeillä on mennyt rankaksi tuionpuoleista odotellessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla