Miten toimin, jos haluan luovuttaa ruumiini tieteelliseen käyttöön kuolemani jälkeen? Asiantuntija, preparaattori Matti Auer neuvoo.

Haluaisitko luovuttaa ruumiisi kuolemasi jälkeen lääketieteen käyttöön?
Se on mahdollista, jos täytät ruumiinluovutustestamentin.

Helsingin yliopiston Biolääketieteen laitoksen preparaattori Matti Auer kehottaa kuitenkin kaikkia tällaisen testamentin tekijöitä olemaan tarkkoina.

– On hyvin tärkeää, että luovutustestamenttia tehdessä kertoo asiasta myös läheisille, ettei se tule heille järkytyksenä kuoleman jälkeen, Auer toteaa.

Hautaus viivästyy aina

Matti Auer on tottunut työnsä puolesta vastailemaan omaisten kyselyihin. Usein kun ruumiinsa tieteelle testamentanneen hautauksen viivästyminen joskus jopa vuodella tulee läheisille täysin yllätyksenä.

– Meillä vainajia säilytetään opiskelijoiden anatomian opetukseen, joka yleensä on tammikuusta toukokuulle. Silloin usein tuhkauskin on vasta kesällä, joten kyllä ruumiin hautaamiseen menee aina vähintään puoli vuotta, Auer toteaa.

Hänen mukaansa omaisille on kuitenkin yleensä pidetty ruumiin balsamoinnin jälkeen pieni siunaustilaisuus yliopiston tiloissa muutamia viikkoja kuoleman jälkeen.

Vain harva ruumis päätyy opetuskäyttöön

Opetukseen luovutettuja ruumiita ei vuosittain ole lukuisia. Helsingissä on ruumiita yleensä opetuskäytössä noin kymmenkunta, muiden kaupunkien lääketieteen opetusyksiköissä vielä vähemmän.

Luku kuulostaa yllättävän pieneltä.

– Suurin syy on se, että aika valtaosalle ruumiista tehdään edelleenkin ruumiinavaus kuolemansyyn selvittämiseksi ja silloin käyttö opetustarkoitukseen on mahdoton. Ja tietysti joissakin tapauksissa myös omaiset vastustavat testamentin käytäntöön panoa, Matti Auer kertoo.

Ruumis ei myöskään sovellu opetuskäyttöön, jos vainaja on ennen kuolemaa sairastunut johonkin herkästi tarttuvan infektion, kuten vaikkapa tuberkuloosin.

– Näinä aikoina, kun maailmassa jyllää ebolan tai MRS-bakteerin kaltaisia tauteja, täytyy meidänkin turvallisuussyistä olla aika tarkkoja, Matti Auer sanoo.

Hautauskulut korvataan

Jos kuitenkin testamentattu ruumis voidaan hyödyntää lääketieteellisessä opetuksessa, se ei tapahdu täysin korvauksetta.

– Laitos maksaa omaisille vainajan kuljetuksen lähialueilta sekä arkun ja krematoriohautauksen kustannukset, Matti Auer kertoo.

Lääketieteen laitoksia löytyy Helsingin lisäksi myös Turusta, Tampereelta, Oulusta ja Kuopiosta. Testamentatut ruumiit pyritään kuljettamaan läheisimmän laitoksen käyttöön.

Lisätietoja: Helsingin yliopiston biolääketieteenlaitoksen anatomian yksikön preparaattori Matti Auer, p. 02 941 27304, matti.auer@helsinki.fi, josta voi myös tilata testamenttilomakkeita.

Kaikki hautajaisista – tutustu ET-lehden suureen hautajaisteemaan.
Olemme koonneet käytännön tietoa hautajaisten järjestämisestä, hautajaisetiketistä ja asiaa myös talouden näkökulmasta.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.