Fimea on julkistanut selkokielistä tietoa muun muassa masennus- ja verenohennuslääkkeiden hyödyistä sekä haitoista.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on ryhtynyt toimiin, kun se huomasi ettei lääkkeistä ole tarjolla juurikaan selkokielistä tietoa.

Uusimmissa teksteissä vertaillaan kahden masennuslääkkeen (essitalopraami ja sitalopraami) ja kahden verenohennuslääkkeen (dabigatraani ja varfariini) käyttöä, hyötyjä, haittoja sekä kustannuksia.

Nämä selkokieliset tiivistelmät lääkkeistä on suunnattu kaikille lääketietoa tarvitseville ja erityisesti ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Teksteissä on käytetty hyväksi Fimean laatimia lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointeja, joissa huomioidaan lääkehoidon vaikutusta ja turvallisuutta. Samalla otetaan huomioon lisäksi muun muassa taloudellisia, sosiaalisia ja eettisiä näkökohtia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fimea kertoo mielellään vastaan palautetta selkotiivistelmien tasosta ja tarpeellisuudesta. Aiheeseen liittyviä vapaamuotoisia kommentteja voi lähettää sähköpostilla kehittämispäällikkö Katri Hämeen-Anttilalle (etunimi.sukunimi@fimea.fi).

Lue lisää selkokielellä verenohennuslääkkeistä täällä (pdf) ja masennuslääkkeistä täällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla