Mies, tiedätkö milloin luusi alkavat hapertua? Kannattaa tunnistaa riskitekijät ajoissa. Sillä joka viides 50 vuotta täyttänyt saa osteoporoottisen murtuman.

”Jos ei nuorena ­hankkinut vahvoja luita, niistä on turha enää ­vanhemmalla iällä haaveilla.” Pitääkö tämä sanonta paikkansa?

Ei pidä. Luun vahvuutta voi petrata myös vanhemmalla iällä, vaikka luumassa rakennetaan nuoruudessa. Etenkin liikunta vahvistaa ikääntyneen luuta – niin miehen kuin naisenkin. Luukudos uusiutuu koko elämän ajan, joten sen vahvuuteen voi aina vaikuttaa elintavoilla.

Missä iässä miehen luut alkavat hapertua?

Luun määrä kasvaa miehillä 20–30 ikävuoteen saakka, säilyy melko muuttumattomana viisikymppiseksi asti ja alkaa sitten hiljalleen vähentyä.

Miehen luukudoksen hapertuminen on vähäisempää kuin naisilla: nainen menettää ikääntyessään hohkaluustaan puolet, mies kolmanneksen. Kuoriluuaineksesta naiselta katoaa 30 prosenttia ja mieheltä 20 prosenttia.

Mistä miehen osteoporoosissa on kyse?

Osteoporoosissa luun lujuus heikentyy ja luunmurtumien vaara kasvaa. Murtumariski on suoraan suhteessa luuntiheyden laskuun.

Miehen luustoa haurastuttavat muun muassa perimä, tupakointi, testosteronivaje, eturauhassyövän hoito ja monet krooniset sairaudet ja lääkkeet, kuten kortisoni.

Ehkäiseekö kalsiumin ja D-vitamiinin riittävä ­saanti myös miehen osteoporoosia?

Kyllä vain. Kalsium hidastaa luumassan vähenemistä ja saattaa myös pienentää nikamamurtuman uusiutumisriskiä.
Kalsiumia saa parhaiten maitotuotteista ja kalasta. Jos maito ei maistu, 800 milligramman päivittäinen kalsiumlisä on tarpeen.

On myös tärkeää pitää huolta riittävästä D-vitamiinin saannista. D-vitamiini mahdollistaa kalsiumin ja fosfaatin imeytymisen luustoon ja turvaa siten luuston tärkeiden rakennusaineiden saannin.

Osteoporoottisten murtumien vaara vähenee selvästi, kun D-vitamiinitasot ovat miehelläkin kohdillaan. Alle kuusikymppisille suositeltu päiväannos D-vitamiinilisää on 10 mikrogrammaa ja yli 60-vuotiaille 20 mikrogrammaa.

Ruuista D-vitamiinia saa parhaiten rasvaisesta kalasta, margariineista ja munasta. Iho muodostaa kesäisin D-­vitamiinia auringonvalosta.

Naapurinmies käyttää K-vitamiinilisää ehkäistäkseen osteoporoosia. Pitäisikö minunkin?

Ei pidä. Aikuisen elimistö valmistaa tarvitsemansa K-vitamiinin itse. Vitamiinilisän tehosta ei ole näyttöä osteoporoosin ehkäisyssä tai hoidossa.

Mikä olisi miehelle käypää luuliikuntaa?

Liikunta vahvistaa luita kaikenikäisillä, mutta eläkeläiselle se on suoranainen luusuoja. Liikunta parantaa lihasten kuntoa ja petraa tasapainoa. Näin se suojaa kaatumisten aiheuttamilta murtumilta.

Älä stressaa lajista. Tärkeintä on, että liikut päivittäin. Jos haluat harrastaa luita tärisyttävää liikuntaa, sopivia lajeja ovat erilaiset mailapelit, jumppa ja tanssi.

Onko ikämiehen marssittava lääkäriin, jos ­epäilee kaatuessaan saaneensa vaikkapa vain hius­murtuman?

Ehdottomasti! Osteoporoosi antaa ensimerkkinsä usein vasta murtuman sattuessa. Kyse voi olla osteoporoottisesta murtumasta varsinkin silloin, jos kaatuminen kipeyttää lonkan, lantion, lannerangan, olan tai ranteen.

Osteoporoosi löytyy DXA-luuntiheysmittauksessa. Mittauksia tehdään myös yksityisesti, joten voit hakeutua sellaiseen varmuuden vuoksi. 

Milloin on luulääkkeiden vuoro?

Lääkehoito kannattaa aloittaa viimeistään silloin, kun luuhun on tullut osteoporoottinen murtuma.

Osteoporoosin peruslääkkeitä ovat bisfosfonaatit. Tähän lääkeryhmään kuuluu useita lääkkeitä, jotka sitoutuvat hanakasti luuhun ja estävät luuta hajottavien solujen toimintaa. Yhdellä lääkkeistä on uudisluuta muodostavia ominaisuuksia.

Osteoporoosilääkkeillä on sivuvaikutuksensa. Tavallisimpia haittoja ovat ruokatorven ja mahan ärsytys­­oireet.

Asiantuntijana Fimean lääketurva- ja informaatioyksikön päällikkö ja osteoporoosin Käypä hoito -työryhmän puheen­johtaja Leo Niskanen.

Lähteet: Osteoporoosin Käypä hoito -suositus,  www.kaypahoito.fi ja Luuliitto.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.