Uusi suhde leskeksi jäämisen jälkeen tuo paljon iloa elämään. Vaikeuksia voi syntyä, jos leski ikävöi voimakkaasti edellistä puolisoa ja vertailee tätä uuteen.

Plikohan virhe laittaa hynttyyt yhteen lesken kanssa? Riidellessä hän muistaa aina sivaltaa: entinen puoliso ei olisi koskaan toiminut näin.

Entä minun tunteeni ja vähitellen mureneva itsetuntoni? Eikö minulla ole arvoa tässä parisuhteessa?

– On tavallista, että entisen puolison muisto kummittelee uudessa suhteessa. Jos aiempi suhde päättyi kuolemaan, se vaikuttaa uuteen suhteeseen ja perhedynamiikkaan eri tavalla kuin avioero. Suhde saattoi olla täynnä rakkautta ja olisi jatkunut pitkään, jos se olisi ollut mahdollista, sanoo seksuaaliterapeutti, uusperheneuvoja Pauliina Flang Väestöliitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka kuolemasta olisi vierähtänyt jo tovi ja leski olisi löytänyt rinnalleen uuden kumppanin, suruprosessi jatkuu. Uuden suhteen eri vaiheissa, esimerkiksi yhteen muutettaessa, juhlapäivinä tai lomamatkalla, voi mieleen nousta muistoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaipaus voi aktivoitua myös silloin, kun lapsi menee naimisiin tai syntyy lastenlapsia. Entinen kumppani ei ole enää jakamassa perheen yhteistä onnea.

– Tunteet voivat olla hyvin voimakkaita ja tilanteet herkkiä. Silloin lesken voi olla vaikea nähdä, että esimerkiksi ääneen muistelu tai vertailu tuntuvat uudesta kumppanista loukkaavilta, Flang kertoo.

Lesken muistelot saavat helposti nostalgisen sävyn. Vaikkei hän sanoisi ääneen edellisen puolison olleen "parempi", poismennyt saa helposti pyhimysmäisen sädekehän. Uudesta kumppanista voi tuntua, että tässä kilpailuasetelmassa hän on aina vähemmän tärkeä tai vähemmän arvostettu.

Tukahdutetut tunteet

Suruprosessin aikana on tyypillistä, että esimerkiksi pelon, vihan tai syyllisyyden tunteita työnnetään sivummalle, sillä niitä voi olla vaikea hyväksyä.

On ihan luonnollista olla vihainen edesmenneelle puolisolle, joka kuoli ja jätti yksin, tai tuntea syyllisyyttä elämän jatkumisesta ja onnesta. Tai ehkä aiempi liitto ei ollutkaan niin auvoinen, mutta kuolleen kumppanin arvostelu tuntuu väärältä.

Voi käydä niin, että voimakkaat tunteet kohdistuvat uuteen kumppaniin äreytenä tai epäreiluna vertailuna.

Lesken suru voi syventää uutta liittoa.

Surulla ei ole maaliviivaa, vaan suru kulkee tavalla tai toisella mukana aina. Uuteen elämään sopeutuminen ottaa aikansa. Lesken suru ei ole välttämättä haaste tai ongelma, vaan se voi parhaimmillaan syventää uutta liittoa.

– Leskeys voi lisätä ymmärrystä elämän rajallisuudesta ja jokaisen päivän merkityksellisyydestä. Kun ei ota toista itsestäänselvyytenä, uuteen suhteeseen voi parhaimmillaan antautua. Siihen haluaa panostaa ja kertoa myös toiselle, miten tärkeä hän on.

Ihmisillä on yleensä halu oppia virheistään ja miettiä, mikä edellisessä suhteessa oli hyvää, mikä huonoa, ja mikä oli oma osuus tapahtumissa. Jokaisella menneellä suhteella on siten mahdollisuus rikastuttaa seuraavaa.

Yhteinen ymmärrys

Suhteessa molempien osapuolten olisi hyvä ymmärtää surua. Tietoa voi hakea esimerkiksi kirjoista tai vertaisryhmistä.

Lesken olisi tärkeää hyväksyä surun nostattamat tunteet ja puhua tarvittaessa ammattilaisen kanssa. Leski tarvitsee myös selkeyttä erottaa, millaisia tunteita on paras tuulettaa vain vertaisten tai terapeutin kanssa ja millaisia asioita jakaa kumppanin kanssa.

Mistä voi puhua uuden puolison kanssa, mistä terapeutin?

Lesken käyttäytymisestä kärsivällä kumppanilla puolestaan on velvollisuus puhua ja kertoa syyllistämättä, miltä entisen puolison perään haikailu tuntuu. Mitkä ovat hänen toiveensa ja tarpeensa? Mitä leski ajattelee niistä?

Rehellisestä avauksesta voi syntyä hyvä keskustelu. Uuden kumppanin on hyvä tiedostaa, että lesken rinnalla eläminen vaatii tietynlaista vahvuutta.

Jos on aiemmissa suhteissaan kokenut tulleensa mitätöidyksi, elämä kuolleen puolison varjossa voi herättää epävarmuutta, vaikkei siihen olisi todellista syytä.

– Asiasta on tärkeää keskustella. Ehkä pohdittavaksi tulee, olemmeko me valmiit suhteeseen? Ehkä meidän aikamme ei ole vielä?

Uskallanko sitoutua

Puolison menettäminen voi olla niin kova pala, että pelko estää sitoutumisen uuteen suhteeseen. Tai siihen mennään hyvin suojautuneena – ollaan yhdessä, mutta pidetään toinen etäällä.

Ei uskalleta luottaa ja antaa itselle lupaa rakastaa. Silloin uuden kumppanin on vaikea löytää paikkaansa ja rooliaan suhteessa.

– Näitä tunteita ja pelkoja olisi hyvä käsitellä ammattilaisen tai vertaisen kanssa, Pauliina Flang sanoo.

Haluanko kumppanuutta vai intohimoista rakkautta?

Kahden lesken liitossa voi olla helpompi ymmärtää toisen tunteita ja rakentaa yhteistä elämää. Ei kuitenkaan ole kaavaa, johon kaikkien parisuhteiden tulisi taipua.

– Voi olla, että uusi liitto perustuu enemmän kumppanuuteen kuin intohimoiseen rakkauteen. Myös sellainen elämä voi olla hyvää ja onnellista.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 4/2020.

Helpotusta suhteeseen

  1. Voi olla hyödyllistä jutella samanlaisessa tilanteessa olevan pariskunnan kanssa. Kaikki saavat vertaistukea.
  2. Sopikaa yhdessä, miten entisen kumppanin muistoa vaalitaan. Esimerkiksi nimen mainitsemista ei pitäisi joutua välttelemään.
  3. Puhukaa. Ehkä molemmat tuntevat olonsa epävarmaksi ja kaipaavat kuulla, että ovat toiselle tärkeitä. 
Sisältö jatkuu mainoksen alla