Salailua, valheita, vetäytymistä ja velkoja. Riippuvuussairaus vaikuttaa myös läheisiin. Kun aikuisen lapsen rahapelaaminen paljastuu, vanhemmatkin tuntevat häpeää.
Rahapeliriippuvuudesta kärsivä kokee usein voimakasta häpeää. Iso osa häpeästä johtuu siitä, että pelatessaan henkilö toimii omia arvojaan vastaan.
– Riippuvuus niin sanotusti kaappaa aivot. Se voi olla niin pakonomaista, että riippuvainen ei pysty olemaan sellainen isä, äiti, poika tai tytär kuin haluaisi, sanoo rahapeliriippuvuuden hoitamiseen erikoistunut psykologi Sari Castrén.
Pelaamista on vaikea lopettaa, koska pelaaja uskoo voittavansa hävityt rahat takaisin.
Pelaamista on vaikea lopettaa, koska sitä ylläpitää uskomus hävittyjen rahojen voittamisesta.
– Tätä ajatuskuviota kutsutaan tappioiden takaa-ajoksi, ja se voi jatkua pitkään. Kun pelaaja kaiken jälkeen pysähtyy, iskee pettymys ja häpeä, joka vie mielen maahan. Matala mieliala altistaa pelaamiselle, ja kierre jatkuu.
Rahapeliriippuvuuden tunnistaminen on vaikeaa
Suomessa ongelmallisesti rahapelaavia ihmisiä on noin 112 000. Heistä noin puolella on todennäköisesti rahapeliriippuvuus. Riskirajoilla pelaavia suomalaisia on lähes 400 000.
Rahapelihaitat koskettavat pelaajien lisäksi heidän läheisiään, joita on Suomessa kaikkiaan noin 800 000.
Ongelman merkkejä ovat muun muassa velvollisuuksien laiminlyönti ja eristäytyminen.
– Haitat ulottuvat usein myös työelämään ja yhteiskuntaan. Rahapeliongelman merkkejä ovat muun muassa velvollisuuksien laiminlyönti ja eristäytyminen, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi sairauspoissaoloja tai ihmissuhteiden katkeamisia, Castrén sanoo.
Rahapeleissä velkaantuminen on merkki rahapeliriippuvuudesta.
Riippuvuus on aina monen asian summa
Riippuvuus kehittyy usein hitaasti ja hyvinkin salakavalasti.
– Rahapelien pelaaminen tuottaa aivoissa samantyyppisiä mielihyvään liittyviä kemiallisia reaktioita kuin päihteiden nauttiminen, Castrén toteaa.
Elämyshakuisuus ja kilpailuvietti ovat piirteitä, jotka voivat motivoida pelaamista.
Castrénin mukaan riippuvuus kehittyy aina biologisten, psykologisten ja sosiaalisten tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Toisilla ihmisillä aivot ovat herkemmät erilaisille muutoksille ja siksi alttiimmat erilaisten riippuvuuksien syntymiselle.
Elämyshakuisuus ja kilpailuvietti ovat psykologisia piirteitä, jotka voivat motivoida pelaamista. Myös todennäköisyyksien virheellinen tulkinta lisää pelaamista. Jos pelihimo saa vallan, pelaaja tulkitsee, että voitot mahdollistaa oma taito. Taidolla ei kuitenkaan ole vaikutusta sattumanvaraisten pelien voittoihin.
Kun pelaaminen tulee ilmi, kierre voi päättyä
Rahapeliriippuvuus on sairaus, jonka lääkäri voi diagnosoida. Vakavaan ongelmapelaamiseen kietoutuu usein muita mielenterveyden häiriöitä ja taloudellisia huolia. Masennus, pelaamisen ja rahallisten tappioiden vähättely sekä valehtelu ja salaamisen kierre ovat rahapeliriippuvaisilla yleisiä.
Rahapeliriippuvuus on sairaus, jonka lääkäri voi diagnosoida.
Ongelmapelaamiseen haetaan usein apua vasta, kun velat alkavat tuntua ylivoimaisilta.
– Vakava rahapeliongelma ei näy päällepäin siinä missä esimerkiksi päihdeongelma. Läheisen ei pidä syyllistää itseään, jos ei ole tunnistanut sitä, Castrén sanoo.
Kun pelaaja jää kiinni salailukierteen jälkeen, hän on yleensä huojentunut.
Kun pelaaja jää kiinni pitkän salailukierteen jälkeen, hän on yleensä huojentunut, sillä kierre voi vihdoin päättyä. Läheisen kokemus on usein erilainen: hän saattaa kokea järkytystä, kun pitkään salattuna ollut asia tulee ilmi.
– Myös läheinen tarvitsee kuulluksi tulemista ja tukea asian käsittelyyn sekä toipumiseen.
Pelaajan läheistä auttaa usein se, että hänelle tarjotaan tietoa: millainen sairaus rahapeliriippuvuus on, kuinka yleistä se on ja miten siitä voi toipua.
Vähennä omaa henkistä kuormitustasi
Miten riippuvuudesta kärsivää tai siitä toipuvaa voisi tukea?
Castrénin mukaan paras tapa auttaa on kannustaa pelaajaa hakeutumaan avun piiriin. Omista huolista ja ajatuksista kannattaa puhua rehellisesti.
– Voi kysyä suoraan: Mikä on tilanteesi? Pelaatko liikaa? Voi kertoa, että rahan lainaamisesta tai toisen vetäytymisestä tulee itselle outo olo.
Pelaajaa voi tukea muilla tavoin kuin antamalla rahaa.
Myös oman kuormituksen vähentämisestä on hyvä pitää huolta. Vertaisryhmiä ja tietoa auttavista tahoista löytyy esimerkiksi sivustoilta pelirajaton.fi ja peluuri.fi.
– Kannattaa huolehtia omasta taloudestaan. Pelaajan velkojen maksaminen auttaa usein vain hetkellisesti, ja samalla voi olla riski velkaantua itse.
Ongelmapelaajaa voi auttaa raha-asioiden hoitamisessa antamatta hänelle rahaa.
Koska raha on pelaamisen mahdollistaja, pelaajaa voi tukea muilla tavoin kuin antamalla rahaa. Voi esimerkiksi auttaa raha-asioiden hoitamisessa. Pelaajan palkka voidaan ohjata läheisen tilille tai laskut maksuun heti palkkapäivänä, jolloin rahat menevät ensin perustarpeisiin.
– On hyvä muistaa, että pelaamisen lopettaminen ei ole läheisen käsissä. Sen voi tehdä vain pelaaja itse, Sari Castrén muistuttaa.
Juttu on julkaistu ET-lehdessä 8/2023. Tilaajana voit lukea sen myös täällä. Jos et ole ET-lehden tilaaja, tee tilaus tästä tai tutustu digilehdet.fi-palveluun.