Suomalaiset olivat onnellisimmillaan reilut kymmenen vuotta sitten, kertoo Ylen haastattelema Helsingin yliopiston tutkijatohtori Frank Martela. Onnellisuuttamme haastavat nykyään uudenlaiset, hyvinvointia seuranneet uhat.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Frank Martela sanoo Ylen haastattelussa, että suomalaisten onnellisuus on kohonnut vuosien saatossa vain vähän, mutta hyvää on se, että suomalaiset ovat vaurastuneet ja itsemurhat vähentyneet huomattavasti.

Tutkija pohtii muutamia onnellisuutta nakertavia seikkoja, jotka on hyvä tiedostaa.

1. Huoli taloudesta.

– Ennen 80-lukua suomalaiset elivät materialistisessa puutteessa, mikä vähensi hyvinvoinnin tasoa. Heikko talouskehitys lisää epävarmuutta ja työttömyyden uhkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Yhteisön puute.

– Ihmisillä on perustarve tehdä muille ihmisille hyvää. Siitä saa nautintoa, kun voi auttaa muita. Mitä enemmän ihmiset keskittyvät olemaan katsomatta omaan napaan ja keskittyvät muihin ihmisiin, niin todennäköisesti se on heidän omalle hyvinvoinnilleen hyvä juttu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Materialismi

– Jos materiaalista tulee päämäärä, se ei ole ihmiselle hyväksi. Jos materiaalia kertyy muun tekemisen sivutuotteena, niin silloin se ei vaikuta negatiivisesti hyvinvointiin. Mutta se on haitallista, jos se keskittyy pelkästään materiaalisen hyvinvoinnin tavoittelemiseen elämässä.

4. Työpahoinvointi

– Työhyvinvointi ja innostus työstä vaikuttavat myönteisesti yrityksen menestykseen ja sitä kautta kansakunnan taloudelliseen menestykseen.

5. Epävarmuus

– Suomessa on paljon mielenterveysongelmia kuten masennusta ja siellä ovat ne tyypit, joilla menee kaikista huonoiten. Siihen työhön pitäisi panostaa enemmän. Mitä todennäköisimmin suomalaiset eivät koskaan ole olleet niin onnellisia kuin 2004–2008 välisenä aikana.

Lähde: Yle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla