Kuvat
Getty images

Nykyaika tuntuu suosivan äänekkäitä ja nopeita ulos päin suuntautuneita ihmisiä. Miten vähemmän sosiaalisia kontakteja kaipaava jaksaisi nykyistä maailmanmenoa? 

Kuulostavatko isot juhlat uusien ihmisten seurassa enemmän innostavalta mahdollisuudelta vai lähinnä raskaalta velvollisuudelta? Vastauksesi voi kertoa, oletko enemmän introvertti vai ekstrovertti.

Ihan yksinkertainen asia ei kuitenkaan ole.

– Suurin osa meistä ihmisistä on ambivertteja, eli sijoitumme kukin omalle kohdallemme jonnekin introverttiyden ja ekstroverttiyden välimaastoon, parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oma varsin pysyvä temperamenttityyppi luo taustavireen jokaiseen kohtaamiseen toisten ihmisten kanssa. Se ei kuitenkaan määrää toimiamme, vaan meillä on aina mahdollisuus ja myös vastuu hallita omaa käytöstämme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tätä kutsutaan sosiaaliseksi taidoksi, Minna Oulasmaa sanoo.

Introvertti ei välttämättä ole ujo

Erot temperamentissa vaikuttavat suuresti esimerkiksi kommunikoimisen nopeuteen ja aktiivisuuteen sekä siihen, kuinka runsaasti erilaisia kontakteja ylipäänsä kaipaamme.

– Minä itse esimerkiksi olen tyypillinen asiakeskeinen introvertti. En viihdy isoissa joukoissa tai nauti small talkista. Mieluummin keskustelen yksittäisten ihmisten kanssa jostakin kiinnostavasta teemasta.

Ujouden kanssa introverttiydellä ei ole oikeastaan mitään tekemistä.

Sen sijaan vaikkapa ujouden kanssa introverttiydellä ei ole oikeastaan mitään tekemistä. Introvertti kyllä uskaltaisi puhua monenlaisessa seurassa – se vain ei tunnu hänestä houkuttelevalta tai palkitsevalta.

Itseään ei tarvitse pyytää anteeksi

Oman introverttiyden tunnistaminen ja tunnustaminen kannattaa yksinkertaisesti siitä syystä, että itseymmärrys lisää hyvinvointia. Anteeksi pyytelyyn tai itsensä muuttamiseen ei ole tarvetta, vaikka monilla elämänalueilla tuntuu viime vuosikymmenet vallinneen ekstroverttien piirteiden arvostaminen.

– Nämäkin ovat trendejä, jotka tulevat ja menevät. Ei tarvitse mennä ajassa kovinkaan kauas taaksepäin, kun lapsilta toivottiin nimenomaan introverttia käytöstä, Minna Oulasmaa huomauttaa.

Esimerkiksi isovanhemmuudessa on lupa rakentaa oma introvertille sopiva tyyli. Itselle voi myöntää, että lastenlasten hälinä ja säntäily kuormittavat, niin rakkaita kuin he ovatkin. Eikä tarvitse tuntea huonommuutta, vaikka ystävätär kertoisi telmineensä ison lapsenlapsikatraan kanssa koko pitkän viikonlopun.

– Voi olla se mummu tai pappa, jonka kanssa tehdään rauhallisia asioita: luetaan kirjoja, katsellaan lintuja tai vaikka pyöräillään.

Rientoja oman jaksamisen mukaan

Kaikkien ihmissuhteiden väistämättömissä pienissä ja suurissa yhteentörmäyksissä auttaa, kun tiedostaa temperamentista johtuvat tarpeensa. Introvertti voi esimerkiksi hankkia itselleen kohteliaasti harkinta-aikaa ekstrovertimmän ystävän ehdotellessa rientoja.

– Itse saatan näissä tilanteissa vastata vaikkapa, että kuulostaa kiinnostavalta ja että voisin ilmoittaa huomenna osallistumisestani. Ja jos mukaan meneminen edelleen mietinnän jälkeen kuulostaa raskaalta, sen voi sanoa.

Joskus sosiaalisiin tilanteisiin on pakko mennä mukaan. Tällöin auttaa aikarajan asettaminen. Voi päättää ennalta, että esimerkiksi juhlista on lupa lähteä kymmeneltä kotiin.

Voi päättää ennalta, että esimerkiksi juhlista on lupa lähteä kymmeneltä kotiin.

– Me introvertit tiedostamme aika hyvin voimavaramme. Päivällä ennen illan juhlia voi levätä ja ladata akkuja. Vähän ennen lähtöä itseä pystyy herättelemään nopeatempoiseen seurusteluun vaikkapa tekemällä pienen lenkin, Minna Oulasmaa vinkkaa.

Eläkkeellä voi olo helpottaa

Eläkkeelle siirtyminen saattaa kohentaa introverttiyteen taipuvaisen elämänlaatua, sanoo työterveyspsykologi Juha Sandberg.

– Lähes jokaisessa ammatissa introvertin täytyy ponnistella ja sopeuttaa toimintaansa työn vaatimuksiin ja yhteisön kulttuuriin. Pitää väistämättä seurustella ja ehkä jopa esiintyä, Sandberg sanoo.

Ihminen osaa mukautua ympäristön odotuksiin, mutta kun väärältä tuntuvassa roolissa joutuu olemaan liian paljon, seuraa on ahdistuneisuutta ja itsestä vieraantumista.

Uran päättyminen voi olla helpotus ja tilaisuus vihdoin uppoutua itselle iloa tuottaviin asioihin. Tämä tekeminen voi olla metsässä samoilua, lueskelua, puutarhan rapsuttelua, palapelien kokoamista tai jotakin ihan muuta.

Iloa muista ihmisistä

Toisaalta äärimmäinen eristäytyminen ei ole hyväksi kenellekään. Vaikka introvertilla on monesti rikas sisäinen maailma, sekin tarvitsee ulkopuolisia impulsseja.

– Introverttien vahvuuksia ovat tyypillisesti mielikuvitus, pohtiminen ja analysointikyky. Usein taide ja tiede kiinnostavat. Muiden ihmisten näkökulmat antavat lisää aineksia ajatteluun, Sandberg sanoo.

Sopivaa vastapainoa eläkeläisen omassa rauhassa puuhailulle voi tarjota vaikkapa teatterissa käyminen ystävien kanssa. Kulttuurielämyksen välissä on rajattu pätkä seurustelua.

Sandbergin mukaan ikinä ei ole myöhäistä opetella ymmärtämään ja jopa arvostamaan läheisten erilaisia temperamentteja.

– Kuinka moni meistä lopulta haluaisi elää maailmassa, jossa kaikki olisivat juuri samantyyppisiä kuin minä itse? Me täydennämme toisiamme.

Juttu on julkaistu ET-lehdessä 10/2022.

Näin introvertti jaksaa juhlat - kolme vinkkiä

1. Sukujuhlissa voi vaikkapa tarjoutua hetkeksi auttamaan keittiössä, jotta pääsee juhlista sivuun. Myös lasten tai isäntäväen koiran kanssa touhuilu tarjoaa tauon.

2. Taputtele itsesi vireäksi. Ennen sosiaalista tilannetta voit herätellä kehoa, jolloin mieli seuraa perässä. Tee kämmenestä kuppi, ja taputtele sillä käsivarsia ja jalkoja.

3. Ota juhlissa ystävä luottohenkilöksi. Ennen kekkereitä voitte sopia, että ystävän luo saa mennä hengähtämään, jos vieraampien kanssa seurustelu käy raskaaksi.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla