Miten viestiä lapsille, että ero lasten toisesta vanhemmasta ei tarkoita eroa lapsista?

Avioeroni oli vaikea, ja välit ex-vaimoon katkesivat kokonaan.Muutin yritykseni takahuoneeseen, eikä minulla ole vieläkään oikeaa kotia, jonne voisin kutsua lapseni käymään. Kahviloissa tai ravintoloissa tapaaminen tuntuu sosiaalisesti ja taloudellisesti vaikealta. Lasten mielestä lähtöni hajotti perheemme ja minä jätin heidät. Olisin toivonut heidän ymmärtävän, ettei avioero tarkoita, että suhteeni heihin katoaa. Mutta minulla ei ole paikkaa, johon kutsua heitä.

Sakari, 70

Yhteiset illalliset ravintolassa tai kahvilassa eivät ole arkea, jota perheessä normaalisti eletään. Eron jälkeen sekä lapsi että vanhempi voivat kaivata kipeästi tutun ja turvallisen sohvan ja television ääreen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tärkeintä on rauhallinen läsnäolo. Kannattaa pohtia, miten voi parhaiten olla läsnä lasten elämässä. Pieniä lapsia voi saattaa harrastuksiin, isompien kanssa voi vaikkapa opetella käyttämään Whatsapp-viestisovellusta, sanoo psykologi Julia Pöyhönen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhteinen arki on myös jatkuvaa säröjen ja epämukavien tilanteiden sietämistä, ja luottamusta siihen, että yhteys palautuu niistä huolimatta. Kun arki katkeaa, on tärkeää, että lapsi kokee voivansa yhä ilmaista tunteensa vanhemmalleen. On vanhemman tehtävä näyttää, että suhde edelleen kestää sen.

Joskus voi käydä niinkin, että vanhempi vetäytyy lasten elämästä kokonaan.

Jos vanhempi ei ole valmis uuteen elämänvaiheeseen, hän saattaa ajaa lapsensa alitajuisesti kauemmas.

– Hän saattaa jäädä surun syövereihin, jolloin hänellä ei ole voimia uuden yhteisen arjen ja suhteen rakentamiselle. Myös yksinäinen vanhemmuus saattaa tuntua todella pelottavalta.

Jos vanhempi ei ole valmis uuteen elämänvaiheeseen, hän saattaa ajaa lapsensa alitajuisesti kauemmas. Vaikka lapset olisivat jo täysi-ikäisiä, on vanhemman vastuu huolehtia yhteisistä tapaamisista.

– Vanhemmat vierittävät liian usein vastuun aikuisille lapsille ajatellen, että he ymmärtävät sanomattakin vanhemman haluavan tavata. On hyvin tärkeää, että vanhempi sanoo suoraan, kuinka tärkeää tapaaminen on.

Sakarinkin kannattaa sanoa selvästi, että hän kaipaa lapsiaan.

– Hän haluaa kantaa vastuunsa. Hänellä onkin nyt ainutlaatuinen mahdollisuus olla lastensa elämässä turvallinen vanhempi, jonka kanssa voi keskustella tärkeistä asioista ja jolta voi pyytää apua.

On hyvin tärkeää, että vanhempi sanoo suoraan, kuinka tärkeää tapaaminen on.

On tärkeää, että vanhempi tulee myös tilanteisiin, joissa toinenkin vanhempi on.

– Näin kannattaa tehdä, vaikka välit ex-puolisoon olisivat huonot. Lapset tarvitsevat kokemuksen siitä, että vanhemmat voivat olla paikalla samassa tilassa.

Jutun voi lukea kokonaan ET-lehden numerosta 5/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla