Halujen kohtaamattomuus on yleisin seksuaalielämän ongelma. Mitä sille voi tehdä?

Halu vaihtelee ihmisen elämän ja elämäntilanteiden mukaan. Aina ei tarvitse olla halukas.

– Hyvällä parisuhteella, läheisyydellä, hellyydellä ja vaihtelevalla seksillä on positiivinen vaikutus haluun. Aika usein haluton henkilö välttelee läheisyyttä, koska pelkää sen olevan toive seksistä. Läheisyyden avulla voidaan kuitenkin lisätä oksitosiini-hormonia ja siten tuoda hyväolontunnetta suhteeseen sekä lisätä seksuaalista halua, sanoo erityistason seksuaaliterapeutti Sari Mäki.

Joskus haluttomuus voi johtua siitä, että suhteessa olevaan seksiin kaivataan vaihtelua. Haluton kumppani ehkä kokee, ettei tule kuulluksi. Kuulluksi ei voi tulla, jos ei ole valmis kertomaan mitä haluaa, ja vain kertomalla voi muuttaa tilanteen toiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Innoitusta eroottisista elokuvista

Puhukaa yhdessä tarpeistanne ja toteuttakaa sellaisia, joihin kumpikin on valmis. Lisämaustetta seksiin voi tuoda uusilla rakastelupaikoilla ja -asennoilla sekä välineillä, liukuvoiteilla, eroottisilla tarinoilla tai elokuvilla, Sari Mäki neuvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös elintavat vaikuttavat halukkuuteen. Jos elää terveellisesti, paino, verenpaine, mieliala ja kolesteroli pysyvät hallinnassa. Silloin sairaudet eivät kehity niin helposti eikä lääkityksiä tarvita niin paljon.

Sairaudet ja lääkitykset vaikuttavat seksuaaliterveyteen; muun muassa erektioon, orgasmiin, siemensyöksyyn, seksuaaliseen haluun ja hedelmällisyyteen. Jos epäilee, että haluttomuuden taustalla on jokin lääkitys, siitä on hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Kokonaisvaltaisen terveyden kohentuminen johtaa usein myös seksuaaliterveyden paranemiseen. Haluttomuus voi aina myös liittyä hormonaalisiin muutoksiin. Se kannattaa ottaa puheeksi gynekologin kanssa. 

"ja mikään ei ole turhauttavampaa naiselle,kuin yrittää pelata diljardia lyhyellä,letkulla,narunpätkällä! kun diljardikepin tulee olla pitkä ja kova"lainaus Anneli Kivijrveltä gynekologi,naist.taut.erikoislääkäri,kirjailija ja seksuaaliterapeutti

Sisältö jatkuu mainoksen alla