Mies ei ole aina valmis seksiin, korostaa gynekologi Maija Kajan. Maija Kajan ja lääkäri Jari Myllyniemi keskustelevat miehen ja naisen haluista ja hormoneista.

Kun nainen on parisuhteessaan haluttomampi osapuoli, hän ottaa asian lääkärinsä kanssa esille. Jari Myllyniemi on huomannut, että miehen sen sijaan on vaikea puhua niin omasta kuin kumppaninsa haluttomuudesta.

JM: – Suurin osa miehistä tulee vastaanotolle väsymyksen, jaksamattomuuden ja masentuneisuuden vuoksi, seksuaalisesta haluttomuudesta ei niinkään puhuta. Joku on saattanut syödä masennuslääkkeitä vuoden verran, eikä niistä ole ollut apua. Kun on kokeiltu testosteronihoitoa, elämänlaatu onkin parantunut huomattavasti eli oireiden aiheuttajana on ollut alhainen mieshormonitaso.

MK: – Erityisesti jos nainen on yli 45-vuotias, pitäisin tärkeänä miettiä naishormonin eli estrogeenin vaikutusta halun vähenemiseen. Estrogeeni ei sinänsä vaikuta halukkuuteen, mutta sen vähyys romahduttaa monilla elämänlaadun: tulee uniongelmia, ärtyisyyttä, masentuneisuutta ja ahdistusta. Silloin seksi ei välttämättä kiinnosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Naisilla halukkuutta lisäävät samat hormonit kuin miehellä eli mieshormonit eli androgeenit. Naisen elimistön androgeenitasot ovat suurimmillaan parikymppisenä ja jo nelikymppisenä tasot ovat laskeneet puoleen. Hiipuminen jatkuu edelleen iän karttuessa. Miehelläkin hormonien määrä laskee iän myötä, mutta tasaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

JM: – Testosteroniarvot voivat vaihdella huomattavasti miehillä, mutta viimeistään 40 vuoden jälkeen useimmilla arvot alkavat pudota 1–2 prosenttia vuodessa. Turun Aging Male -tutkimuksen mukaan testosteronipitoisuudet ovat laskeneet 10–15 prosentilla 45–60-vuotiaista ja 20 prosentilla yli 60-vuotiaista. Kannattaa silti muistaa, että alakantissa olevat arvot eivät välttämättä tarkoita sitä, että mies kärsisi oireista. Pulma syntyy erilaisista haluista.

Maija Kajan sanoo, että myytti, jonka mukaan miehet ovat aina valmiita seksiin, pitäisi romuttaa. Hän teki 40–55-vuotiailla naisilla tutkimuksen, jossa selvisi, että iso osa naisista koki ongelmaksi miehen haluttomuuden.

– Aika moni nainen ottaa myös miehensä haluttomuuden esille vastaanotolla. Aina on muistettava, että haluttomuus on suhteutettava parin elämään. Joku pari voi olla tyytyväinen, jos yhdyntöjä on muutaman kerran vuodessa. Ei silloin ole kyse haluttomuudesta. Vasta halun ’epätasapaino’ on ongelma.

– Kamasutra puhuu 3 000 vuotta vanhoista viisauksista, joiden mukaan seksuaalielämän onnistuminen vaatii kolme tärkeää asiaa: naisen ja miehen anatomisen yhteensopivuuden, seksuaalienergian kohtaamisen ja asiantuntijuuden.

Maija Kajanin mukaan sukupuolielinten koolla ei niinkään ole väliä, ja jokainen voi opetella hyväksi rakastajaksi. – Ongelma muodostuu, jos kumppanit ovat seksuaalienergialtaan kuin toiselta planeetalta: toiselle seksuaalisuus on merkittävä asia, toiselle ei. Parhaiten onnistuu siis pari, jolla se on suurin piirtein samalla tasolla. Seksuaalista energiaa voidaan pitää eräänlaisena persoonallisuuden piirteenä. Pelkät hormonit eivät siinä auta.

Jari Myllyniemi on samaa mieltä: – Usein jompikumpi osapuoli haluaisi seksuaalielämältä enemmän. Hormonitasojen mittauksesta ei löydy aina selittävää tekijää. Läheskään kaikki miehet eivät saa haluttomuuteen apua korvaushoidosta, vaikka se muuten lisäisi elämänlaatua.

Ikä tekee monelle parille hyvää

MK: – Ilahduttavaa on se, että tutkimustietojen mukaan monella pariskunnalla alkaa sujua paremmin 50 ikävuoden jälkeen, kun lasten lähdettyä kotoa on aikaa parisuhteelle. Tämä voi johtua osaltaan myös siitä, että kun naisen hormonitasapaino saadaan korvaushoidon avulla kuntoon, naisen itsetunto nousee selvästi. Muutama vatsamakkara ei sitä horjuta. Jos vierellä on mukava kumppani, niin makuuhuoneessakin sujuu.

JM: – Miesten vastaavanlainen kypsyminen tapahtuu vähän myöhemmässä iässä. Kun mies tuntee kehossaan ensimmäistä kertaa vanhenemisesen merkkejä, hän pelkää miehisyyden katoamista. Jos elimistön muutokset huonontavat selvästi elämänlaatua, apua on tarjolla. Jos taas normaali vanheneminen sujuu kivutta, niin eihän silloin tarvita mitään hoitoja.

MK: – Naisen itsetunnon herääminen voi näkyä myös niin, että hän voi ensimmäistä kertaa sanoa suoraan, että hänelläkin on oikeus nautintoon. Jos parisuhteessa naisen tarpeita ei ole vuosien aikana huomioitu, hän voi todeta: nyt saa riittää.

Vanhat asenteet rasittavat

Seksuaalisuus ei katoa mihinkään iän myötä, mutta se muuttaa muotoaan: yhdyntäkeskeisyyden sijaan korostuu läheisyyden kaipuu.

MK: – Iloitsen aina, kun kuulen, että kahdeksankymppisilläkin on aktiivinen seksielämä. Sairaudet tietenkin vaikuttavat myöhemmässä iässä halukkuuteen ja nautintoonkin. Usein vieläkin törmää asenteisiin, joiden mukaan seksi ei olisi tällöin enää hyväksyttävää. Uutta sinkkuuttaan elävä 60–70-vuotias nainen saattaa hyvin löytää hieman nuoremmista miehistä seksuaalienergialtaan sopivamman kumppanin kuin silloin, kun hän oli lastentekovaiheessa.

JM: – Joskus kuulee, miten aikuiset lapset vastustavat ikääntyneen äidin tai isän uutta kumppania ja kauhistelevat, että voiko tuossa iässä vielä olla seksiä. Vastaanotollani käy yli 70-vuotiaita miehiä, joilla on uusi suhde ja jotka haluavat erektio-ongelmiin apua.

Erektiolääkettäkin tarvitaan

Ennen kuin ryhdytään miettimään, auttaisiko hormonikorvaushoito haluttomuudesta kärsivää, on sekä naiselta että mieheltä tarkistettava, ettei syy ole kilpirauhasen toiminnan häiriöissä. Samoin on arvioitava käytössä olevat lääkkeet.

JM: – Työikäisille miehille ei pitäisi määrätä beetasalpaajia pelkästään korkean verenpaineen hoitoon, sillä silloin elimistö toimii kuin jarrut olisivat koko ajan päällä, ja se vaikuttaa myös seksuaalisuuteen. Beetasalpaaja on hyvä lääke, jos miehellä on verenpaineen ohella sepelvaltimotauti tai rytmihäiriöitä.

MK: – Masennuslääkkeet voivat myös aiheuttaa haluttomuutta. Joillakin miehillä erektiolääke voi olla hyvä lääke, jos erektion huononemiseen liittyy masentuneisuus tai jos mies tuntee epäonnistumisen pelkoa.

JM: – Erektio-ongelma voi todella vähentää miehen halukkuutta, jos hän pelkää epäonnistumista. Erektiohäiriöt aiheutuvat etupäässä iän myötä tulevasta verenkierron heikentymisestä, verisuonten kalkkeutumisesta. Voi olla myös hermostoperäisiä syitä, jotka liittyvät esimerkiksi diabetekseen. Tällöin erektiolääkkeen käyttö auttaa.

Miehet tilaavat erektiolääkkeitä internetistä, kun he eivät kehtaa mennä lääkäriin tai hakemaan niitä apteekista. Kannattaisi kuitenkin rohkeasti mennä vastaanotolle, jossa tilannetta voitaisiin selvitellä kokonaisvaltaisesti.

JM: – Epäterveelliset elämäntavat, kuten tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, työ- ja muu stressi sekä varsinkin ylipaino vaikuttavat kivesten toimintaan ja vähentävät luontaista testosteronituotantoa. Testosteronihoitoa aloitettaessa pyritään korjaamaan myös näitä asioita.

MK: – Miehen elimistö tuottaa estrogeeniä koko elämän ajan. Rasvakudos lisää tuottoa, joten ehkä ylipainoisilla miehillä testosteronin aleneminen johtuu liiallisesta estrogeenista. Ylipainolla tuskin on naisen hormonituotantoon merkittävää vaikutusta. Sen sijaan tupakanpoltto alentaa estrogeenitasoja, samoin käy luultavasti naisen androgeeneille. Pari annosta alkoholia nostaa hieman testosteronia ja halukkuutta, mutta sitä suuremmat annokset laskevat sitä.

Mihin auttaa DHEA?

Kun nainen valittaa vaihdevuosioireita, Maija Kajan räätälöi romahtaneen estrogeenitason ensin kohdalleen. Jos nainen kärsii edelleen energian puutteesta, mielialan laskusta ja seksuaalisesta haluttomuudesta, hän kirjoittaa myös DHEA-reseptin. DHEA eli dehydroepiandrosteroni on lisämunaisen erittämä hormoni, joka muuttuu elimistössä testosteroniksi.

MK: – Suosittelen DHEA:ta, koska naisille ei ole sopivaa testosteronivalmistetta. DHEA:ta otetaan aamuisin 25–50 milligrammaa. Osa DHEA:ta käyttävistä naisista sanoo, ettei halua luopua siitä missään tapauksessa, koska sillä on niin suuri merkitys heidän elämänlaatuunsa. Osa ei huomaa alkutilanteeseen nähden mitään eroa. Maija Kajan kumoaa epäilyn, että estrogeenihoito lisäisi rintasyöpää. Sitä se ei lisää, mutta jonkin verran kohtusyövän riskiä.

MK: – Estrogeenihoitoon pitää liittää keltarauhashormoni estämään kohtusyöpää. Sitä eivät tarvitse naiset, joilla ei ole kohtua. Yli viiden vuoden keltarauhashormonihoito lisää jonkin verran rintasyöpäriskiä. Kun keltarauhashormoni annostellaan suoraan kierukan avulla kohtuun, se estää tehokkaasti kohtusyöpää, mutta sitä imeytyy hyvin vähän verenkiertoon ja siten rintoihin. On todennäköistä, että tällöin hormonihoito ei lisää minkään syövän riskiä.

– Oikein toteutettua hormonikorvaushoitoa voi jatkaa tarvittaessa vaikka koko loppuelämän. Samalla saa monia terveyshyötyjä: estrogeeni vähentää sydän- ja verisuonitautia, luuston haurastumista, paksusuolisyöpää ja hyvin todennäköisesti myös dementian riskiä. Jopa iho näyttää paremmalta.
Vuodottomana hormonikorvaushoitona käytetään myös synteettistä tibolonia, jolla on estrogeenisia, keltarauhashormonin kaltaisia ja mieshormonin kaltaisia vaikutuksia elimistöön.

MK: – Tiboloni saattaa joillakin naisilla lisätä halukkuutta, mutta sen estrogeenivaikutus on monilla naisilla liian heikko eikä esimerkiksi hikoilu aina helpota. Tiboloni vahvistaa jonkin verran luustoa, mutta muita estrogeenin kaltaisia suojavaikutuksia sillä ei nähtävästi ole.

JM: – Miehillä DHEA-hoito ei tuo testosteronihoitoon nähden mitään etua. Sitä on pidetty vanhenemista ehkäisevänä, mutta seksuaaliterveyteen se ei vaikuta. Testosteronikorvaushoidolla ei ole haitallisia vaikutuksia, kun se tapahtuu kontrolloidusti. Vaikutus alkaa näkyä 2–3 kuukauden aikana. Jos mies liikkuu paljon, se voi lisätä lihasmassaa. Hyvä testosteronitaso näyttää myös ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja.

Asiantuntijat: Gynekologi Maija Kajan ja urheilulääkäri Jari Myllyniemi

Julkaistu ET-lehdessä 1/2008

Lisää aikuisesta seksistä ja parisuhteesta ET Terveys -lehdessä 2/2014 (ilmestyy 29.8.2014)

Sisältö jatkuu mainoksen alla