Miehen kannattaa selvittää PSA-arvo, jos hänellä on virtsaamisoireita, suvussa esiintyy eturauhassyöpää tai jos syöpävaara huolestuttaa. Syyskuussa vietetään eturauhassyöpäkuukautta.

Jos eturauhasen vointi mietityttää, asian vuoksi on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla.

Prostataspesifinen antigeeni eli PSA on enimmäkseen miehen eturauhasesta erittyvä proteiini, jonka kohonnut arvo voi antaa aiheen epäillä eturauhassyöpää. PSA-arvon mittaus ei ole kuitenkaan aivan ongelmatonta. Syöpä yleensä nostaa PSA-arvoa, mutta kohonnut arvo voi johtua myös monesta muusta syystä kuten eturauhasen hyvälaatuisesta liikakasvusta, eturauhastulehduksesta tai  virtsatietulehduksesta. Onko miehellä syöpä vai ei, voidaan varmistaa vain eturauhasesta otettujen kudosnäytteiden perusteella.

Turhia hoitoja?

Lisäksi osa PSA:n avulla löydetyistä syövistä on niin hidaskasvuisia, etteivät ne aiheuttaisi hoitamattomanakaan miehelle mitään oireita tämän elinaikana. Tällöin mies tulee ”turhaan” altistuneeksi syöpähoidoista aiheutuville vakaville ja pysyville haitoille. Toisaalta, ajoissa otetun PSA-näytteen avulla ärhäkkäkin eturauhassyöpä voi löytyä arviolta 5–7 vuotta aiemmin. Tällöin se on löytyessään useammin varhaisvaiheessa ja helpommin hoidettavissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uutta tietoa eturauhassyövästä

Syyskuussa vietetään kansainvälistä eturauhassyöpäkuukautta. Uusinta tietoa syövästä, sen toteamisesta ja hoidoista on saatavilla luentotilaisuuksissa eri puolilla Suomea:

Oulu 17.9. klo 17.00 kaupunginkirjaston Pakkala-sali
Lappeenranta 18.9. klo 17.00 kaupungintalon valtuustosali, Brahenkatu 1.
Helsinki 23.9. klo 17.00 Biomedicum Haartmaninkatu 8.
Pieksämäki 30.9 klo 17.30 uuden kirkon seurakuntasali, Keskuskatu 31.
Helsinki 2.10 klo 18.00 Kampin palvelukeskus juhlasali, Salomonkatu 21 B.
Äänekoski 7.10. klo 17.30 Suolahtisali, Sirkanpolku 3.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tietoja antoi Suomen Eturauhassyöpäyhdistys Propon toiminnanjohtaja Irma Lehtimaja.

Lisää tietoa www.propo.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla