Sydämentahdistin on yhä useammin etäseurannassa ja siksi käyttäjälle huoleton. Mutta miten tahdistin vaikuttaa arkeen? Saako jumpata tai käyttää kännykkää?

Sydämentahdistimen olemassaolon huomaa siitä, että enää ei heikota eikä huimaa hidaslyöntisyyden takia.

Tahdistin seuraa sydämen omaa rytmiä ja tahdistaa vain, jos syke hidastuu alle ohjelmoidun rajan. Entä jos laite hajoaa tai paristo loppuu?

–Tahdistin on hyvin suojattu, ja sen rikkoutuminen on äärimmäisen harvinaista, sanoo sairaanhoitaja Sannamari Väre Päijät-Hämeen keskussairaalan sydänkeskuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Patteri kestää koko tahdistimen käyttöiän.

– Laitteen toiminta ja pariston tila tarkastetaan jokaisella seurantakäynnillä. Paristoa ei päästetä loppumaan, vaan se vaihdetaan ennen ehtymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleensä tahdistinkojeen virta riittää kymmenisen vuotta, jonka jälkeen laite vaihdetaan uuteen.

Sydämentahdistinta tarkkaillaan etänä

Uusista tahdistimista yhä useampi liitetään etäseurantajärjestelmään. Yöpöydällä pidettävä kelloradion kokoinen seurantalaite lukee tiedot tahdistimen toiminnasta ja sykkeestä automaattisesti ihmisen nukkuessa.

Seurantalaitteen keräämät tiedot kulkevat sairaalaan etäyhteyden kautta kerran vuorokaudessa, ja sieltä otetaan tarvittaessa yhteyttä. Jos sairaalasta ei kuulu mitään, kaikki on kunnossa.

Jos lääkäristä ei kuulu mitään, kaikki on kunnossa.

– Etäseuranta on lisännyt monen turvallisuuden tunnetta, sillä poikkeamiin voidaan reagoida heti. Etäseurannan avulla voidaan myös vähentää käyntejä poliklinikalla, mikä on varsinkin koronapandemian aikana iso etu.

Tahdistin asennetaan puudutuksessa

Sydämentahdistin on tulitikkurasiaa pienempi koje, josta lähtee 1-3 johtoa sydämeen. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös johdotonta tahdistinta. Laite asennetaan paikallispuudutuksessa ihon alle, useimmiten vasemman solisluun alapuolella sijaitsevan rintalihaksen päälle.

Tahdistinlaite asettuu yleensä mukavasti paikoilleen. Se tuntuu ihon läpi sormin tunnustelemalla, ja hoikalla ihmisellä laite voi näkyä pienenä kohoumana. Nukkuessa laite ei yleensä paina.

– Tahdistimen kanssa voi elää normaalia elämää ja tehdä sitä, mikä hyvältä tuntuu. Rajoitteita on vähän, Väre sanoo.

Sydämentahdistin ei estä normaalia liikuntaa.

Asennuksen jälkeen kannattaa liikkua maltillisesti ja välttää raskaita kotitöitä, taakkojen nostamista ja tahdistimen puoleisen käden laajoja liikkeitä noin kuukauden ajan, jotta haava paranee.

– Ensimmäiseen kontrollikäynnin jälkeen voi jatkaa omia liikuntaharrastuksia, myös laajoja liikkeitä. Saa pelata lentopalloa, tennistä ja golfia, nostella puntteja ja venytellä. Kontaktilajeja, joissa voi tulla suora isku tahdistimeen, tulee kuitenkin välttää, Väre sanoo.

Kaikki tahdistimet sallivat sen, että sydämen syke nousee rasituksessa luonnollisella tavalla. Sykemittariakin voi halutessaan käyttää.

– Myös sykkeen nousu seksissä on ok. Tahdistinpotilasta uskaltaa halata ja helliä.

Sähkölaitteita kannattaa varoa

Saunassa, infrapunasaunassa ja uimassa voi käydä. Hieronta ja esimerkiksi ultraäänihoito ovat sallittuja, kunhan tahdistimen aluetta ei käsitellä. Sähköstimulaatiota eli TENS-laitteita ei saa käyttää.

Häiriösuojauksen ansiosta televisiota, tietokonetta, astian- ja pyykinpesukonetta, mikroaaltouunia, hiustenkuivaajaa, parranajokonetta, keittiökoneita ja muita kodin ehjiä sähkölaitteita voi käyttää huoletta.

– Puhelimeen on kuitenkin pidettävä 15 sentin turvaväli. Kännykkää tulee käyttää ja säilyttää tahdistimen vastakkaisella puolella, ei esimerkiksi tahdistimen päällä rintataskussa. Syynä on puhelimen magneettikenttä.

Induktioliedellä voi laittaa ruokaa normaalin etäisyyden päästä, mutta lieden päälle ei pidä kurkotella. Voimakkaassa magneettikentässä tahdistin voi toimia hetkellisesti tehdas-asetuksilla. Kun ihminen poistuu magneettikentästä, yksilölliset säädöt palautuvat.

Induktiolieden päälle ei pidä kurkotella.

– Voimakastehoisia työkaluja, kuten sähköhitsauslaitteita tai käynnistyskaapeleita, ei tule käyttää. Ruohonleikkuria, moottori- ja raivaussahaa ja lehtipuhallinta taas voi käyttää. Epävarmoissa tapauksissa kannattaa kysyä neuvoa hoitopaikasta.

Autoa saa ajaa ja sähköautoakin ajaa ja ladata, mutta akun huoltaminen on annettava jonkun toisen tehtäväksi. Jos turvavyö hankaa tahdistimen kohtaa, siihen kannattaa laittaa pehmuste, jottei iho rikkoonnu.

Suomessa asennetaan vuosittain noin 6 000 uutta tahdistinta, eniten ikääntyville. Lisäksi vaihdetaan noin 1500 tahdistimen virtalähde.

Tahdistin asennetaan yleisimmin liian hitaan sykkeen takia. Lisäksi on olemassa rytmihäiriötä ja sydämen vajaatoimintaa hoitavia tahdistinlaitteita. Jokaisen on hyvä tietää, miksi tahdistin on itselle asennettu.

– Tahdistinhoito on turvallista ja tehokasta. Jos lääkäri ehdottaa tahdistinhoitoa, se kannattaa ottaa vastaan, Väre sanoo.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 11/2021.

Tietoa tahdistimesta

Sairaalasta saadussa tahdistinkortissa on tärkeää tietoa tahdistimesta. Pidä kortti aina mukanasi ja näytä se: lääkärissä, hammaslääkärissä, sairaalassa ja fysikaalisissa hoidoissa.

Korttia näyttämällä saat ohittaa lentokenttien turvatarkastuksen läpivalaisulaitteen, ja tarkastus tehdään käsin.

Lisätietoja löytyy osoitteista sydan.fi ja sydansairaudet.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla