Kädet tärisevät ja kahvi meinaa läikkyä – kiusallista! Onneksi vapina yleensä rauhoittuu lääkkeillä.

1. Mistä käsien vapina johtuu?

Yleisimmin kyse on hyvänlaatuisesta eli essentiaalisesta vapinasta. Se on hienojakoista ja pientä käsien tärinää, joka pahenee silloin, kun yrittää tehdä käsillä jotakin.

Tällainen vapina ei kuitenkaan ole jännitysvapinaa, jota kutsutaan myös kahvikuppineuroosiksi. Essentiaalisen vapinan tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta se liittyy hermoston ikääntymiseen tai joskus geneettisiin syihin.

Parkinsonin taudissa yleensä vain toinen käsi tai jalka vapisee.

2. Miten tavallinen vapina eroaa Parkinson-vapinasta?

Parkinsonin taudissa käsien vapina ilmaantuu usein ensimmäisenä oireena. Se on essentiaalista vapinaa karkeampaa ja voimakkaampaa – kädet alkavat suorastaan vatkata. Parkinsonin taudissa yleensä vain toinen käsi tai jalka vapisee, ja vapinaa voi esiintyä myös levossa tai unen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Miten käsien vapinaa hoidetaan?

Hyvänlaatuista eli essentiaalista vapinaa ei voida täysin parantaa, mutta lääkkeillä sitä voidaan hillitä. Lääkkeinä käytetään beetasalpaajia. Jos esimerkiksi jännittää, että kädet vapisevat tärkeän tapaamisen aikana, niin voi kokeilla beetasalpaajan ottamista etukäteen. Jos siitä ei ole apua, vaihtoehtona ovat rauhoittavat lääkkeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös jännittämisvapinaa eli kahvikuppineuroosia voidaan hoitaa beetasalpaajilla, harvemmin kuitenkaan rauhoittavilla lääkkeillä.

Jotkut psykoosilääkkeet voivat aiheuttaa vapinaa.

Parkinsonin taudin vapinaa ei erikseen hoideta vapinalääkkeillä, vaan Parkinsonin tautiin käytettävillä lääkkeillä, kuten levodopalla. Parkinson-lääkkeet tehoavat hyvin myös vapinaan. Vuosien kuluessa Parkinsonin tauti kuitenkin etenee lääkityksestä huolimatta ja vapina ja muut oireet voivat palata takaisin.

4. Aiheuttavatko lääkkeet käsien vapinaa?

Jotkut psykoosilääkkeet voivat sivuoireena aiheuttaa käsien tai jalkojen vapinaa. Samoin kädet voivat alkaa vavista, jos astma- tai keuhkoahtaumalääkitys tai kilpirauhaslääke tyroksiinin annostus on ”liian suurella”. Kun lääkkeen annostelun saa kohdilleen, myös käsien vapina lakkaa.

Asiantuntijana dosentti, geriatrian erikoislääkäri Minna Raivio, Terveystalo

Et lehden lukija.

miehelläni kädet vapisevat ettei pysty kohta syömäänkään. Ei voida käydä missään tilaisuuksissa kun ei pysty kahvia juomaan. On tämä essentialiininen vapina Lääkkeet ei auta .mistä voisi hakea apua. Lääkärit ei osaa mitään. Ikää on85v. Koko ajan pahenee.  olen minäkin masentunut tähän sairauteen. Kiitos avusta jos voisi saada neuvoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla