Iskeekö migreeni aina kesken loman? Tai jo kesäriemun alussa? Neurologian erikoislääkäri tietää syyt ja antaa pari helppoa vinkkiä sen ehkäisemiseen.

Monen kesään kuuluvat kovat migreenit. Varsinkin viikonloppuisin päätä repivä särky on tuttu juttu. Miksi näin?

– Migreeni on jonkinlainen heilahdus tasapainotilasta: kun normaalina pidetty tilanne muuttuu joko hyvään tai huonoon suuntaan, migreeni iskee. Normaalin työarjen vaihtuminen vapaapäiviksi voi olla yksi tällainen heilahdus, sanoo HYKS:n  neurologian erikoislääkäri Mikko Kallela.

Viikonlopulla ja kesälomalla on siis samankaltaisia vaikutuksia migreenipotilaalle. Kun työn aiheuttama stressi laukeaa, saattaa samalla migreenikohtauskin laueta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sama ongelma saattaa olla edessä loman lopussa, kun elämänrytmiin tulee taas muutos, Kallela selvittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Matkustaminen ei tee hyvää migreenille"

Miten sitten migreenikohtauksen puhkeamista voi yrittää ehkäistä? Yksi tärkeimmistä asioista on pyrkiminen rauhalliseen rytmiin, vaikka kuinka olisi kesästä innoissaan ja virtaa tuntuisi riittävän.

Reissuun lähteminen ei ole välttämättä hyvä juttu, Kallela neuvoo.

– Usein matkustaminen ei tee hyvää migreenille, sillä liike lentokoneessa, junassa tai autossa provosoi kohtauksia. Jos mahdollista, ei kannata lähteä lomareissulle heti loman ensimmäisenä päivänä vaan vasta sitten, kun elimistö on hiukan tottunut lomarauhaan, kertoo Kallela tiedotteessa.

Kesällä migreenipotilasta kiusaa helposti valo sekä lämpö. Myös suuret säänvaihtelut esimerkiksi ukkospuuskat, saattavat laukaista helposti migreenin. Niille ei voi välttämättä tehdä mitään, mutta esimerkiksi elintavoilleen voi. Esimerkiksi nukkumisen ja syömisen suhteen kannattaa etsiä kultainen keskitie, sillä liian paljon tai liian vähän kumpaakin voi laukaista migreenikohtauksen.

– Samat vinkit pätevät myös silloin, kun loma loppuu ja palataan taas töihin. Asteittainen, mahdollisimman rauhallinen paluu antaa elimistölle aikaa sopeutua muutokseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla