Nuoret aloittavat alkoholinkäytön myöhemmin kuin ennen ja televisiossa pyörii kaksikin ohjelmaa, joissa ollaan ilman viinaa. Mitä tämä merkitsee?

Onko meille siis tulossa uusi trendi, jossa reippaan lasinkilistelyn sijaan ihannoidaan raittiutta? THL:n erityisasiantuntija Marjatta Montonen jää pohtimaan.

– On totta, että alkoholinkäytön aloitusikä on Suomessa noussut. Se on varmaankin seurausta siitä, että ikärajojen valvontaan on kiinnitetty huomiota. Kaupoissa ikä tarkistetaan aina, kun alle kolmekymppiseltä näyttävä henkilö ostaa olutta tai siideriä. Myös poliisi puuttuu entistä herkemmin nuorten juomiseen. Lisäksi nuorten asenne humalajuomiseen on muuttunut, sitä ei enää ihannoida samalla tavalla kuin menneinä vuosina, Marjatta Montonen sanoo.

Lopulta kuitenkin 9 kymmenestä nuoresta aikuisesta alkaa käyttää alkoholia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Eli ei sieltä mitään raitista sukupolvea ole tulossa, Marjatta Montonen toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhukset kaatuilevat humalassa

18–25-vuotiaat käyttävät edelleen kaikista ikäryhmistä eniten alkoholia. Mutta jos juominen on aloitettu vähän myöhemmin eikä se ole ollut niin humalahakuista kuin aikaisemmin, niin ehkä kulutushuippu jää aikaisempaa matalammaksi.  

Erityistä huolta terveysviranomaisille tuottavat kuitenkin suuret ikäluokat, jotka olivat ensimmäinen ikäluokka, joka oppi juomaan jo nuoruudessaan. Kun he alkavat tulla vanhuusikään, moni heistä jatkaa juomista siihen malliin, mihin oli keski-ikäisenä tottunut. Koska alkoholinsietokyky heikkenee vanhemmiten ja lääkkeet voivat voimistaa viinan vaikutusta, seurauksena on kaatumisia, lonkkamurtumia ja toimintakyvyn nopeaa heikkenemistä. Jo nykyisin monen vanhuksen kaatumisen syyksi paljastuu alkoholi.

Aina kannattaa vähentää juomista

Marjatta Montonen sanoo vähän yllättyneensä, että televisiossa alkoholinkäytön vähentämistä puffataan kahdessakin eri ohjelmassa.

– Ohjelmat ovat hyvin tervetulleita ja osaltaan vahvistavat sitä samaa viestiä, jota viranomaisetkin haluavat viedä eteenpäin: aina kannattaa vähentää. Esimerkiksi 100 päivää ilman viinaa antaa hyvän haastehaitarin. Moni on kokeillut jo tipatonta kuukautta, ja tässä voi tavoitella vähän pidempää jaksoa.

THL suosittelee, että keskikulutuksen pitäisi naisilla jäädä yhteen alkoholiannokseen päivässä ja miehillä kahteen. Yksi alkoholiannos on yksi keskiolutpullollinen tai 12 cl viiniä.

– Alkoholinkäytön vähentäminen on aina eduksi terveydelle, oli kyse juomatta jättämisestä, käytön harventamisesta tai kertakulutuksen vähentämisestä, Marjatta Montonen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla