Tupakoinnin lopettaminen on ilmeisin keino suojella itseään syövältä, mutta millä muilla elintavoilla sairastumisriskiä voi vähentää?

1. Syöpiä on useita erilaisia. Mihin syöpiin elintapojen vaikutus on suurin?

Tupakointi vaikuttaa keuhkosyövän ja kurkunpäänsyövän syntyyn. Nuoresta asti noin askin päivässä polttaneen tupakoitsijan riski sairastua keuhkosyöpään on eläkeikään mennessä jopa 50-kertainen verrattuna henkilöön, joka ei ole koskaan tupakoinut.

Vuosittain keuhkosyöpään sairastuu 1600 miestä ja 750 naista. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa missä vaiheessa tahansa. Riski sairastua keuhkosyöpään pienenee sitä mukaa, mitä kauemmin tupakoinnin lopettamisesta on.

Palamisen yhteydessä syntyy syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

2. Onko syövän kehittymisen kannalta merkitystä sillä, miten tupakoi?

Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta ja tupakan muut ainesosat vaikuttavat syövän kehittymiseen. Palamisen yhteydessä syntyy syöpää aiheuttavia yhdisteitä, mutta myös ei-savulliset tupakkatuotteet lisäävät syöpiä. Nuorista osa käyttää sekä nuuskaa, sähkösavukkeita että savukkeita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Alkoholin vaikutuksista terveyteen puhutaan paljon. Kuinka paljon alkoholia voi käyttää turvallisesti?

Rintasyövän osalta alkoholilla ei ole mitään turvallista rajaa. Alkoholin käyttö yksiselitteisesti lisää riskiä sairastua. Alkoholi lisää myös kurkunpäänsyövän ja monien ruuansulatuskanavan syöpien riskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Iso merkitys on sillä, miten stressiä hoitaa.

4. Stressin sanotaan olevan vaarallista. Voiko pitkään jatkunut stressi aiheuttaa jopa syöpää?

Stressin vaikutuksia terveydelle on tutkittu paljon. Vaikutuksia kiistatta on, mutta on hankala osoittaa, mikä on syy ja mikä on seuraus. Iso merkitys on sillä, miten stressiä hoitaa. Joku saattaa stressaantuneena laittaa tupakaksi, joku taas lähtee lenkille.

Stressaaminen voi viedä yöunet tai sekoittaa ruokailurytmin. Kun kokee itsensä väsyneeksi tai kiireiseksi ja asiat eivät tunnu olevan hallinnassa, voi olla vaikea tehdä terveellisiä ruokavalintoja. Jos stressaava vaihe jatkuu pitkään, sillä on totta kai vaikutuksia terveyteen.

Kasvuhormonia erittyy runsaimmin syvän unen aikana, ja se edistää solu- ja kudosvaurioiden korjaantumista.

5. Onko syytä huoleen, jos ei nuku tarpeeksi? Miten univaje vaikuttaa?

Uni ja riittävä lepo ovat välttämättömiä terveydelle. Unen aikana kehossa tapahtuu monia asioita: aivot tallettavat päivän mittaan opittuja asioita pitkäkestoiseen muistiin, lihakset ja keho palautuvat ja hormonit huoltavat aineenvaihduntaa.

Kasvuhormonia erittyy runsaimmin syvän unen aikana, ja se edistää solu- ja kudosvaurioiden korjaantumista. Tilapäinen huonosti nukkuminen kuuluu elämään. Pitkään jatkunut unettomuus sen sijaan on syy käydä lääkärissä.

Punainen liha ja lihajalosteet saattavat lisätä syöpäriskiä.

6. Ruokaan liittyvät suositukset tuntuvat jatkuvasti muuttuvan. Millaisia vaikutuksia ruualla voi olla?

Kaiken perusta on tasapainoinen, monipuolinen ruokavalio. Kannattaa noudattaa suomalaisia ravitsemussuosituksia, jotka perustuvat pohjoismaisiin ohjeisiin. Liikaa sokeria ja runsaskalorisia ruokia kannattaa välttää.

Jonkin verran on tutkimusnäyttöä siitä, että punainen liha ja lihajalosteet lisäävät syöpäriskiä. Runsaalla suolankäytöllä puolestaan on yhteyttä erityisesti mahasyöpään. Ruokava­liossa on oletettavasti aina sekä syöpäriskiä lisääviä että vähentäviä aineksia, joten lopulta kokonaisuus ratkaisee.

7. Mitä vahinkoa on tullut siitä, että tietämättämme olemme aiemmin ehkä syöneet epäterveellisesti?

Eri aikakausina on syöty sekä oikein että väärin. Esimerkiksi kokojyvätuotteiden hyödyt on ymmärretty vasta viime aikoina, mutta niitä on syöty Suomessa pitkään. Ruisleipää syödään nyt muista syistä kuin 100 vuotta sitten.

Liikkumattomuus on syövän riskitekijä.

8. Mikä merkitys liikunnalla on syövän ehkäisemisessä?

Siitä on saatu viime vuosina paljon uutta tietoa. Liikunta edistää verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, vahvistaa suorituskykyä, tuo hyvää oloa ja edistää nukahtamista ja unen laatua. Säännöllinen liikunta ehkäisee monien muiden vaivojen ja sairauksien ohella syöpää. Ruuansulatuskanavan elimiin liittyviin syöpiin, kuten mahasyöpään ja suolistosyöpiin pystyy vaikuttamaan liikunnalla ja ruokava­liolla huomattavasti.

Liikkumattomuus on syövän riskitekijä. Moni urheileva nuorikin istuu liikaa. Jos aikuisella päivä kuluu toimistotyössä, pitää miettiä miten liikuntaa saa sovitettua työpäivän lomaan. Päivän mittaan on tärkeää nousta välillä ylös ja pitää taukoja, jotta elimistö aktivoituu.

9. Moni on polttanut ihonsa pahasti lapsena, eikä vielä eläkeiässäkään ole ihosyöpää. Miten vaarallista palaminen on?

Ihon palaminen auringossa altistaa ihomuutoksille ja syövälle. Syöpien kehittymiseen saattaa kulua vuosikymmeniä ja ne ovat seurausta monien asioiden yhteisvaikutuksista. Jollekin ihosyöpä kehittyy helpommin esimerkiksi herkän ihotyypin vuoksi, ja jossakin tapauksessa jotkin suojaavat tekijät ovat vaikuttaneet siihen, että solumuutokset eivät kehity syöväksi.

Lasten iho on herkempi kuin aikuisilla, joten se tulee suojata erityisen huolellisesti. On olemassa myös erilaisia ihotyyppejä, joista osa palaa hyvin helposti.

Moni ei ehkä tiedä, että melanooma voi tulla myös silmiin. Aina kun UV-säteilyä on ilmassa runsaasti, silmät tulisi suojata aurinkolaseilla.

Terve keho puolustautuu paremmin sairauksia vastaan.

10. Sisäilmaongelmat vaikuttavat ihmisten terveyteen. Voiko epäterve rakentaminen aiheuttaa syöpää?

1970-luvun öljykriisin jälkeen rakentamistapa muuttui tiiviimmäksi ja siitä seurasi syöpää aiheuttavan radonkaasun nousu asuntoihin. Aiemmin taloissa oli enemmän hyvin tuulettuvia rossipohjia.

Radonia esiintyy kallioperässä, ja sen määrä vaihtelee eri puolilla Suomea. Sitä on todettu suuria määriä erityisesti läntisellä Uudellamaalla. Koska radon on hajutonta ja mautonta, sen määrän voi selvittää vain mittauksilla.

11. Miten hyvä mieli vaikuttaa fyysiseen terveyteen?

Mielen hyvinvointi vaikuttaa koko kehoon. Terve keho puolustautuu paremmin sairauksia vastaan. Esimerkiksi liikunnan tuottamista terveysvaikutuksista osa tulee nimenomaan hyvän mielen kautta ja se voi auttaa kehittämään positiivisen kierteen. Hyvä mieli motivoi pitämään itsestä hyvää huolta.

Sairastumiseen vaikuttavat perimä, ympäristötekijät, elintavat ja sattuma.

12. Miksi ikääntyminen lisää riskiä sairastua?

Mitä vanhemmaksi elämme, sitä enemmän soluissamme oleviin geeneihin ehtii kertyä muutoksia, jotka kasautuessaan voivat aiheuttaa syövän.

13. Mistä tietää, kuka sairastuu syöpään?

Sairastumiseen vaikuttaa moni asia: perimä, ympäristötekijät, elintavat ja sattuma. Vaikka toimisi kaikkien ohjeiden mukaan, varmuutta syövän välttämiseksi ei voi taata. Omilla elintavoilla voi kuitenkin huomattavasti pienentää sairastumisen todennäköisyyttä. Jos kaikesta huolimatta sairastuu, elintapojen muutos on monessa tapauksessa ratkaiseva tekijä paranemisessa.

14. Jos tuntee itsensä aivan terveeksi, kannattaako osallistua syöpäseulontoihin?

Moni syöpä voi edetä pitkälle, ennen kuin ihminen itse huomaa oireita. Seulontoihin osallistuminen on hyvin tärkeää, koska se mahdollistaa sairauden varhaisen löytymisen, ja silloin paraneminen on huomattavasti todennäköisempää kuin syövän löytyessä myöhemmin.

15. Millaiset asiat helpottavat parantumista?

Kaikki liikunta oman voinnin sallimissa rajoissa on suositeltavaa. Jokaisen kannattaa etsiä itselleen mieluisa tapa liikkua, kokeilla uusia liikkumistapoja ja harjoittaa ahkerasti hyötyliikuntaa.

Tiedetään myös, että sosiaalinen tuki ja verkostot ovat hyvin tärkeitä toipumisessa. Ne vaikuttavat jopa syöpäpotilaiden eloonjäämislukuihin.

Asiantuntijana: LT, dosentti Sakari Karjalainen, Suomen Syöpäyhdistyksen pääsihteeri. Artikkelin taustatietona myös: Lääketieteellinen aikakauskirja 21/2017: Teema: Syövän ehkäisy. Duodecim. terveyskirjasto.fi. Duodecim.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehdessä 6/2018.

Totta vai tarua?

Syövästä toipuneella on kohonnut riski sairastua uudelleen.

Totta Samat altistavat tekijät aiheuttavat usein uuden sairastumisen. Lisäksi osa syöpähoidoista lisää sairastumisriskiä.

Kännykkäsäteily aiheuttaa syöpää.

TARUA Tätä on tutkittu, mutta tieteellistä näyttöä epäilyjen todistukseksi ei ole saatu.

Sähkötupakka ei aiheuta syöpää

TARUA tai totta Tätä ei tiedetä. Sähkösavukkeiden vaikutuksia terveydelle ei ole vielä tutkittu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla