Jäätelöt ja karkit eivät ole ainoita sokeripommeja. Piilosokereita välttelevän kannattaa olla varuillaan monen tutun ruuan – ja myös juomien – kanssa.

Mansikat ja uudet perunat, grillimakkara ja saunaolut. Kesään kuuluu herkkuja, joita ilman kesä ei tunnu kesältä.

Kesälläkin kannattaa muistaa, että monissa elintarvikkeissa on piilosokeria, jota ei tule ajatelleeksi. Esimerkiksi makeuttamattomissa täysmehuissa on paljon sokeria, vaikka mehupurkin kyljessä olisikin teksti "ei lisättyä sokeria".

Taustaksi: Sokeri lisää sydäntautiriskiä.

Sokeri vaikuttaa ihmisen elimistössä samalla tavalla sen lähteestä riippumatta. Terveyden kannalta onkin sama saako ihminen sokeriannoksensa marjoista ja mehuista vai virvoitusjuomista ja kaupan hilloista.

Kuinka paljon eri elintarvikkeet sitten sisältävät salakavalaa piilosokeria, ravitsemusasiantuntija, ETM Heli Reinivuo?

Ruokaa voi syödä huoletta

Kesäisten ruokien syöminen ei ole sokerin kannalta kohtalokasta, sillä piilosokereita on niissä vähän.

Uusissa perunoissa on sokeria noin gramma sadassa grammassa.

Ruisleivässä – samoin kuin perunassa – hiilihydraatit ovat lähinnä tärkkelystä.

Grillimakkara ei välttämättä ole terveysruokaa, mutta piilosokeria siinä ei juuri ole.

Jos makkaran kanssa syö sinappia ja ketsuppia, sokeriannos moninkertaistuu, mutta pysyy silti kohtuullisena.

Taustaksi: Minkälaista sokeria diabeetikolle?

Herkkupöydässä riittää sokeria

Kahvipöydässä tai toriretkellä on helppo napsia piilosokereita. Letut eivät itsessään sisällä paljon sokeria. Isossa letussa sitä on kolmisen grammaa.

Letulle ripoteltava sokeri tai hillo muuttavat tilanteen. Lusikallisessa mansikkahilloa on jo kahdeksan grammaa sokeria.

Tuoreet mansikat ovat hyviä ja terveellisiä. Niissä on myös yllättävän paljon sokeria: kahdessa desissä kahdeksan grammaa, litrassa neljäkymmentä.

 

Jäätelössäkin on paljon sokeria. Kioskilta ostettu jäätelöpallo sisältää noin yhdeksän grammaa sokeria, litran paketissa melkein 100 grammaa.

 Juomat ovat sokeripommeja

Vesi vanhin voitehista – ja paras janojuomista. Lasillisessa jääteetä on huimat 16 grammaa sokeria. Litrassa on sokeria 80 grammaan.

Terveelliseksi mielletyssä täysmehussa on sokeria vielä tuotakin enemmän, 20 grammaa lasillisessa.

Erilaiset alkoholijuomat sisältävät valtavasti energiaa, joka äkkiä näkyy vyötäröllä. Pullollisessa keskiolutta on 14 grammaa sokeria. Vahvemmissa oluissa tai makeissa siidereissä sokeria on vielä paljon enemmän.

 Lue myös: Hunajalla terveysvaikutuksia.

Katso taulukosta sokerimäärät

Elintarvike Määrä grammaa sokeria sokeripalat
uudet perunat 100 g 1 0
ruisleipä viipale 1 0
lenkkimakkara 100 g 1 0
iso lettu 1 kpl 3 1
mansikkahillo 1 rkl 8 3
jäätelö 1 l 100 40
mansikka 1 l 40 15
jäätee 1 l 80 30
täysmehu 1 l 100 40

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto