Maksan, munuaisen tai jonkun muun elimen luovutusta odottaa Suomessa 400 henkeä. Yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kuusi ihmistä.

Vuosittain Suomessa kuolee jopa 10 prosenttia potilaista, jotka odottavat elinsiirtoa. Tyypillisin luovutettava elin on munuainen, mutta myös maksan, sydämen, keuhkojen, haiman ja ohutsuolen luovuttajista on pulaa.

Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja. Aivokuolleen ihmisen elimiä ja kudoksia voidaan käyttää toisen ihmisen hyväksi, jollei kuollut ole eläessään vastustanut luovutusta.

Jos potilaalta ei löydy elinluovutuskorttia, asiaa selvitetään kysymällä omaisilta. Omainen ei voi kieltää luovutusta vain siksi, ettei itse halua niin tapahtuvan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos vihaat lippulappuja

Tahtonsa elintensä käytöstä kuoleman jälkeen voi kätevimmin kertoa elinluovutuskortilla. Kortti täyttää tänä vuonna 40 vuotta, ja syntymäpäivän kunniaksi sille on kehitetty älypuhelimeen ladattava mobiilisovellus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juhlakampanjan kasvoina ovat Radio Helsingin päätoimittaja Maria Veitola ja räp-artisti Karri Koira.

Elinluovutuskortti täyttää tänä vuonna 40 vuotta.

 

Maria Veitola kertoo täyttäneensä elinluovutuskortin jo monta kertaa.

– Vihaan pulleroita lompakkoja ja lippulappuja. Lisäksi olen kova hävittämään kortteja. Onneksi on nyt tämä mobiiliversio, hän sanoo.

Tietääkö omainen?

Munuais- ja maksaliiton mukaan suomalaiset suhtautuvat myönteisesti elinten luovuttamiseen, mutta vain joka neljäs suomalainen on allekirjoittanut elinsiirtokortin.

Liiton tutkimuksen mukaan 85 prosenttia suomalaisista on valmis luovuttamaan elimensä toisen ihmisen sairauden hoitoon. Silti vain puolet suomalaista on kertonut elinluovutustahtonsa omaisilleen.

Kasikymppinenkin kelpaa

Samalla elinluovutuskortilla antaa suostumuksensa myös kudosluovutukseen. Kudossiirteet eivät pelasta ihmishenkiä, kuten elinsiirrot, mutta ne nopeuttavat toi­pumista ja parantavat monen elämänlaatua.

Elin- ja kudosluovutukselle ei ole yläikärajaa, ja myös iäkkäät voivat saada elin- tai kudossiirron. Elinten sopivuuden ja kunnon arvioivat lääkärit. Kudosluovuttajana on toiminut myös yli 80-vuotias.

Elinluovutuksen estävät yleensä sairastettu syöpä ja tietyt virustartunnat, kuten hiv ja hepatiitti B ja C.

 

Tilaa elinluovutuskortti postitse ilmaiseksi tai tulosta kortti itsellesi.

Sovelluksen voi ladata Android- ja Windows-puhelimiin sekä tabletteihin.

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään lauantaina 10.10.2015.

 

Kysely

Onko sinulla elinluovutuskortti?

Kyllä
Kyllä
65.9%
Ei
Ei
34.0%
Ääniä yhteensä: 47
Sisältö jatkuu mainoksen alla