Maksan, munuaisen tai jonkun muun elimen luovutusta odottaa Suomessa 400 henkeä. Yksi luovuttaja voi pelastaa jopa kuusi ihmistä.

Vuosittain Suomessa kuolee jopa 10 prosenttia potilaista, jotka odottavat elinsiirtoa. Tyypillisin luovutettava elin on munuainen, mutta myös maksan, sydämen, keuhkojen, haiman ja ohutsuolen luovuttajista on pulaa.

Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja. Aivokuolleen ihmisen elimiä ja kudoksia voidaan käyttää toisen ihmisen hyväksi, jollei kuollut ole eläessään vastustanut luovutusta.

Jos potilaalta ei löydy elinluovutuskorttia, asiaa selvitetään kysymällä omaisilta. Omainen ei voi kieltää luovutusta vain siksi, ettei itse halua niin tapahtuvan.

Jos vihaat lippulappuja

Tahtonsa elintensä käytöstä kuoleman jälkeen voi kätevimmin kertoa elinluovutuskortilla. Kortti täyttää tänä vuonna 40 vuotta, ja syntymäpäivän kunniaksi sille on kehitetty älypuhelimeen ladattava mobiilisovellus.

Juhlakampanjan kasvoina ovat Radio Helsingin päätoimittaja Maria Veitola ja räp-artisti Karri Koira.

Elinluovutuskortti täyttää tänä vuonna 40 vuotta.

 

Maria Veitola kertoo täyttäneensä elinluovutuskortin jo monta kertaa.

– Vihaan pulleroita lompakkoja ja lippulappuja. Lisäksi olen kova hävittämään kortteja. Onneksi on nyt tämä mobiiliversio, hän sanoo.

Tietääkö omainen?

Munuais- ja maksaliiton mukaan suomalaiset suhtautuvat myönteisesti elinten luovuttamiseen, mutta vain joka neljäs suomalainen on allekirjoittanut elinsiirtokortin.

Liiton tutkimuksen mukaan 85 prosenttia suomalaisista on valmis luovuttamaan elimensä toisen ihmisen sairauden hoitoon. Silti vain puolet suomalaista on kertonut elinluovutustahtonsa omaisilleen.

Kasikymppinenkin kelpaa

Samalla elinluovutuskortilla antaa suostumuksensa myös kudosluovutukseen. Kudossiirteet eivät pelasta ihmishenkiä, kuten elinsiirrot, mutta ne nopeuttavat toi­pumista ja parantavat monen elämänlaatua.

Elin- ja kudosluovutukselle ei ole yläikärajaa, ja myös iäkkäät voivat saada elin- tai kudossiirron. Elinten sopivuuden ja kunnon arvioivat lääkärit. Kudosluovuttajana on toiminut myös yli 80-vuotias.

Elinluovutuksen estävät yleensä sairastettu syöpä ja tietyt virustartunnat, kuten hiv ja hepatiitti B ja C.

 

Tilaa elinluovutuskortti postitse ilmaiseksi tai tulosta kortti itsellesi.

Sovelluksen voi ladata Android- ja Windows-puhelimiin sekä tabletteihin.

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään lauantaina 10.10.2015.

 

Kysely

Onko sinulla elinluovutuskortti?

Kyllä
Kyllä
65.9%
Ei
Ei
34.0%
Ääniä yhteensä: 47

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju