Oma verenpaine kannattaa mittauttaa säännöllisesti, sillä verenpaineen isotkaan heilahtelut eivät välttämättä oireile mitenkään. Parhaan käsityksen omasta verenpaineestaan saat näitä ohjeita noudattamalla.

1. Mittaa kotona

Jos haluaa todenmukaiset verenpainelukemat, painetta pitää mitata kotona vähintään neljän päivän ajan aamuin illoin. Lääkärissä tehty verenpainemittaus antaa helposti väärän kokonaiskuvan tilanteesta: mitattava saattaa jännittää, ja mittaus tehdään usein liian nopeasti mittaustilanteen vuoksi.

2. Viiden minuutin sääntö

Verenpainemittarin käsivarteen kiedottavaa nauhaa eli mansettia on pidettävä paikallaan 5 minuuttia ennen mittausta, jotta mittaustulos on luotettava. Montako kertaa olet istunut lääkärin vastaanotolla viisi minuuttia odottamassa mittauksen aloittamista? Kotona voit tehdä niin!

3. Neljä kertaa päivässä

Oikeaoppinen mittaus tehdään kahdesti peräkkäin kahdesti päivässä: ensin heti aamulla vessakäynnin jälkeen kaksi kertaa, ja uudestaan illalla hampaidenpesun ja rauhoittumisen jälkeen kahdesti peräkkäin. Merkitse päivän kaikki neljä lukua ylös ja ota tiedot mukaan mennessäsi hoitajan tai lääkärin pakeille. Jos verenpainelääkitystä ollaan aloittamassa, kotimittausjakson pituus on 7 päivää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Oikeat arvot

Verenpaineen yleinen tavoite kotimittauksissa on korkeintaan 135/85 mmHg. Isompi luku on systolinen eli yläpaine, joka kertoo valtimon sisällä olevan paineen sydämen supistuessa. Pienempi luku on diastolinen eli alapaine. Se kertoo paineen sydämen lepovaiheen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos paine on 140/90 tai enemmän, kyse on korkeasta verenpaineesta. Kohonnut verenpaine tarkoittaa, että sydän joutuu työskentelemään tavallista enemmän. Se voi vahingoittaa valtimoita, aiheuttaa aivohalvauksia ja sydäninfarkteja tai sydämen vajaatoimintaa,

Verenpaine luokitellaan matalaksi, jos yläpaine on alle 100 mmHg. Matala verenpaine voi aiheuttaa heikotusta, huimausta, huonovointisuutta ja sydämentykytystä.

 

Vierailija

Paine Pave kirjoitti:
En nyt kehoita ketään lopettamaan verenpainelääkitystä, mutta monikohan maassamme syö verenpainelääkkeitä pelkästään/tai liikaa "valkotakkipaineen" takia?

Mulla on ollut pahin vastaanotolla mitattu paine 182/120 ja tunnin päästä kotona 130/80.

Kotona juuri nyt 127/69,  syön lääkkeitä, mutta vähennetty.

Oman mittarin tarkkuus tarkistettu  terveysasemalla, näyttää pikkasen yläkanttiin...

Olen huomannut saman. Lukemat ovat todella paljon korkeammat, jos joku muu mittaa verenpaineen. Ihan se, että tietoisesti hengittää ja rentoutuu mittaustilanteessa, laskee seuraavan mittauksen arvoja. Eli käytännössähän tämä tarkoittaa, että verenpaineet myös "hyppivät" enemmän kuin uskommekaan.

Vierailija

Ja myös ..pitäisi tutkia mikä aiheuttaa RR kohoamista.. jonkun muun sairauden hoito voi laskea ihan hyviin lukemiin.. ☺ kokemusta on..

Sisältö jatkuu mainoksen alla