Nivelrikkoa ja nivelreumaa voi olla itse vaikea erottaa toisistaan. Jos kyse on reumasta, hoito pitäisi päästä aloittamaan varhain.

Aamulla on hankala päästä liikkeelle. Nivelet tuntuvat kankeilta, ja niitä kolottaa. 

Niveloireiden syynä voivat olla monet eri sairaudet. Niistä selvästi yleisin on nivelrikko, josta kärsii eriasteisesti jopa noin miljoona suomalaista. Nivelreuma on huomattavasti harvinaisempi.

Nivelrikko ja nivelreuma ovat kaksi täysin erilaista sairautta.

Päijät-Hämeen keskussairaalan ortopedian ja traumatologian ylilääkäri, reumaortopedi Raine Tiihonen kertoo, että oireiden perusteella saattaa olla vaikea itse erottaa, kummasta on kyse.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ne ovat silti kaksi täysin erilaista sairautta. Nivelreuma on tulehduksellinen autoimmuunisairaus, jossa elimistön omat solut ryhtyvät tuhoamaan kudoksia. Tulehduskudos kasvaa ja leviää pitkin nivelruston ja luun pintaa. Nivelen rusto, luu ja nivelsiteet syöpyvät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nivelrikko taas on krooninen rappeutumissairaus, jossa nivelen rustopinnat alkavat vähitellen vaurioitua. Nivelrikon ja nivelreuman ei tiedetä altistavan toisilleen, mutta ne saattavat esiintyä samallakin henkilöllä.

Mitä eroa on nivelreumalla ja nivelrikolla?

Nivelreuman ja nivelrikon tyypillisissä oireissa on eroja. Eräs niistä voi olla sairauden etenemistahti. Nivelreuma ilmaantuu joskus äkillisesti ja muuttuu nopeasti pahemmaksi. Nivelrikossa taas oireet lisääntyvät usein hitaasti vuosien ja jopa vuosikymmenien ajan.

Nivelrikossa kipu on yleensä pahinta rasituksessa, ja taudin edetessä jomottava särky alkaa vaivata myös levossa. Tyypillistä nivelrikolle on niin ikään sairauden vaikeampien ja helpompien jaksojen aaltoileva vuorottelu.

– Nivelreumassa voi särkyjen lisäksi esiintyä erilaisia yleisoireita, kuten kuumeilua ja väsymystä, Raine Tiihonen sanoo.

Sekä nivelreumaa että nivelrikkoa on eniten iäkkäillä. Mutta oireiden puhkeaminen hiukan nuorempana viittaa ennemmin nivelreumaan kuin nivelrikkoon.

Nivelrikko alkaa usein alaraajojen isoista nivelistä, reuma pienistä.

Kumpikin sairaus voi periaatteessa tulla lähes mihin tahansa kehon niveleen.

Nivelrikko alkaa tyypillisesti haitata päivittäistä elämää ja liikkumista alaraajojen isoissa nivelissä eli lonkissa tai polvissa, mutta sitä esiintyy runsaasti myös sormissa ja käden muissa nivelissä. Nivelreuma alkaa usein varpaiden tai sormien pikkunivelistä tai vaikkapa jalkaterästä.

– Symmetrisyys vihjaa nivelreumaan. Eli tällöin oireet alkavat yhtä aikaa esimerkiksi molempien käsien samoissa sorminivelissä.

Nivelvaivat kannattaa aina tutkia 

Kumpaankin sairauteen kuuluu nivelten aamujäykkyys. Nivelrikossa se menee ohi pian liikkeelle lähdettyä. Nivelreumassa taas kankeaa oloa voi kestää useita tunteja joka aamu.

Kipeiden nivelten voimakas turvotus on tyypillisempää nivelreumassa. Edetessään nivelreuma aiheuttaa muutoksia myös muualla kehossa esimerkiksi munuaisissa ja sydämessä. Nivelrikkoon ei liity tällaista leviämistä.

Nivelreuma on tärkeää tunnistaa ajoissa.

Tutkimuksiin on syytä hakeutua viimeistään, jos oireet alkavat haitata päivittäistä elämää.

– Mahdollinen nivelreuma on tärkeää tunnistaa ajoissa, jotta hoito päästään aloittamaan, sanoo Tiihonen.

Nivelrikon diagnoosin lääkäri tekee oireiden ja röntgenkuvien perusteella. Nivelreuma puolestaan varmistetaan verikokeessa, jossa etsitään niin kutsuttuja reumafaktoreita.

Nivelreuman hoito on nykyisin tehokasta

Nivelreuman hoito on mullistunut muutamassa vuosikymmenessä. Biologisten lääkkeiden ja yhdistelmähoitojen avulla nivelreuma pystytään nimittäin monesti saamaan remissioon ja nivelten muutokset pysäyttämään.

– Moni meistä muistaa vielä, miten reuma ennen vanhaan johti ihmisten vaikeaan vammautumiseen. Kädet saattoivat olla täysin toimintakyvyttömät ja munuaiset ja sydän vaurioituneet.

Tehokkaiden hoitojen ansiosta moni nivelreumaa sairastava viettää nykyään hyvin normaalia elämää.

Nivelrikkoon sen sijaan ei ole toistaiseksi parantavaa tai edes pysäyttävää hoitoa. 

– Aiemmin nivelrikkoa sairastaville tehtiin niin kutsuttuja puhdistusleikkauksia, mutta ne on havaittu melko hyödyttömiksi, Raine Tiihonen kertoo.

Nivelrikolle altistavat muun muassa ylipaino, nivelvammat ja fyysisesti kuormittava työ. Pienikin painonpudotus voi vähentää kipuja ylipainoisella.

Lempeä liikunta lievittää nivelkipua

Liikuntaa on hyvä harrastaa mahdollisimman paljon. Kannattaa valita nivelystävällisiä lajeja, joihin ei kuulu voimakkaita tärähdyksiä. Monelle sopivat esimerkiksi vesiliikunta, pyöräily ja kuntosaliharjoittelu. Liikunnan vastapainoksi tarvitaan lepoa.

– Kipulääkkeet suun kautta tai alkuvaiheessa ulkoisesti geelinä helpottavat arkea. Lisäksi on pistoshoitoja, joista osa kokee saavansa apua, Tiihonen sanoo.

Viimeinen keino on tekonivelleikkaus, kun muut konstit eivät enää tepsi. Suomessa asennetaan nivelrikon vuoksi joka vuosi tuhansia lonkan ja polven tekoniveliä.

Jutun voi lukea kokonaan ET-lehden numerosta 23/2022. Tilaajana voit lukea sen myös täältä. Jos et vielä ole tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun.

 

Itselle sopivien, nivelystävällisten liikuntamuotojen etsimisessä kannattaa ottaa avuksi esimerkiksi fysioterapeutti.

Sekä nivelrikkoa että nivelreumaa sairastaville on tarjolla vertaistukiryhmiä kasvokkain ja verkossa.

Nivelrikon vaikean jakson aikana ei kannata turhaan välttää kipulääkkeiden käyttöä oman toimintakyvyn kustannuksella. Niiden tarve ei välttämättä ole pysyvää, vaan monesti oireilu aaltoilee.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla