Tuletko huonovointiseksi vierustoverin hajuvedestä? Tuoksuyliherkkyys aiheuttaa pahimmillaan eristäytymistä. Näillä ohjeilla pärjäät.

Tuoksuyliherkkyyttä on vaikea tutkia, koska sen syntymekanismia ei tiedetä. Tuoksuyliherkän hajuaisti ei ole kuitenkaan sen herkempi kuin terveellä. Etenkin kosmetiikan hajusteet voivat aiheuttaa allergian, mutta silloin oireena on ihottuma. Tuoksuyliherkkyys oireilee päänsärkynä, pahoinvointina ja nenän vuotamisena.

Koska hajusteyliherkkyyden syntymekanismia ei tunneta, siihen ei myöskään ole olemassa lääkettä.

– Tuoksuyliherkkyyttä kannattaa hoitaa oireiden mukaisesti. Päänsärkyyn voi ottaa särkylääkettä, joillakin auttaa antihistamiini tai nenäsuihkeet. Voimakkaita tuoksuja kannattaa mahdollisuuksien mukaan vältellä, sanoo koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja Astmaliitosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin hoidat tuoksuyliherkkyyttä:

• Vähennä hajustettujen tuotteiden käyttöä, vaikka sietäisitkin joitakin tuoksuja. Valitse hajusteettomia voiteita, pesuaineita, deodorantteja ja kosmetiikkaa.
• Ota herkkyytesi puheeksi kotona ja työpaikalla, vaikka se tuntuisikin kiusalliselta. Useimmat ihmiset ymmärtävät.
• Älä eristäydy vaan koeta myös mahdollisuuksien mukaan kestää erilaisia tuoksuja. Joillakin pieni siedätys auttaa.
• Kokeile lääkkeitä, ne voivat lievittää oireitasi. Päänsärkyyn särkylääkettä, nuhaoireisiin nenäsuihketta tai antihistamiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuluva viikko on Allergia- ja Astmaliiton järjestämä Tuoksuton viikko. Lisätietoja www.allergia.fi

Pahamakusuussa

Voi kun tuttua; Olin juuri mennyt ulos pahoinvointia pakoon. Olen ihmetellyt koko päivän, tuliko oksetus ja huimaus ym. ym. kengistä, jotka olin tuonut asunnosta kosteusvaurio (älkää huoliko kirjoitusvirheistä - ne kuuluu asiaan kun on tässä kun min nyt = oireissa - kuin humalassa - väsymys - huono keskittymiskyky). Olin pihalla siis haravoimassa, että saisin - tai pääsisin huonosta olostani. Heti huomasin lähistöllä olevasta rivitalosta tulevan kuvottavan tuoksun, jota en ole ennenkään voinut sietää. En tiedä mikä siellä haisee?? Ainakin siellä on ollut kosteusavaurioita, joita yritetty remontoida... Pyykkipäivät vai joku erityisen voimakas huuhteluaine jollakin ? Olen juuri rakentanut tähän hirsitalon muutin 1.12.15. Tuo rivitalo tekee minut sairaaksi, enkä pääse pakoon edes omaan kotiini !!   - Kertokaa hyvät ihmiset, mikä neuvoksi kun jo muutenkin varmaan pidetään hulluna - ihmisten käytöksesta ja puheesta minulle sen voi helposti päätellä. - En voi mennä haastattelemaan, mitä huuhteluainetta käyttävät? Perusteellisesti selvittämään ihmisille tämä helvetillinen ongelma - sairas, jota tavallisen terve ihminen ei osaa edes kuvitella. En jaksa kirjoitusvirheitä korjata... Odotan, että tuuli kään tyy rivitaloilta poispäin... Mnen lepäämään (ikkunat kiinni) Olisi paljn tekemistä tällekin päiväe ollut ja huominen menee taas tietenkiin nukkuessa...... monesti itkettäää

Tulen erittäin kipeäksi vierustoverin hajuvedestä. En oikeastaan kykene edes olemaan hajuvedellä hajustetun ihmisen vieressä, koska voimakas yskän kohtaus yllättää minut ennenkuin ehdin edes tiedostaa hajun läsnäolon. Reaktio tapahtuu kuin salaman isku. Eikä tottumista hajuun tapahdu, vaan haju jyrää minut alleen jatkuvalla aivojen salamatykityksellä. Minun hajuaistini on aina ollut herkempi kuin muiden ihmisten. Olen aistinut asiat ennen muita aina.  Lievemmät hajusteet saavat nenäni vuotamaan ja menemään tukkoon sekä nenän ja hengitysteiden limakalvojen kutinaa ja ärsytystilan. Hajustealtistuksen jälkioireena seuraa päänsärkyä, migreeniä, pahoinvointia, tasapainoaistin häiriöitä, uupumusta, nivel- ja lihassärkyjä.  Oireilen myös kemikaaleille voimakkaasti. Ne saa oksettamaan ja yökkäilemään sekä päänsärkyä ja uupumusta. Home tekee edellisten lisäksi myös sydänoireita ja verenpaineen nousua. 

Paras apu on lääkkeiden välttäminen, koska useissa niiden kemia tekee minulle oireita. Pahimpia oireita ovat aiheuttaneet rokotukset, joita minulle ei lääkärin suosituksesta enää voi antaa. Paras on luonnonmukainen elämä ilman tuoksu- ja hajualtistuksia hajusteille ja kemikaaleille. Siedätys ei auta. Minun on ollut pakko eristää itseni kotiini, jonka olen pyrkinyt tekemään mahdollisimman altisteettomaksi. En pysty menemään mm. kauppaan. terveyskeskukseen, sairaalahoitoon, virastoihin, töihin tai harrastuksiin jne. Syynähän on se, ettei yhteiskunta ymmärrä asian vakavuutta. En siis voi saada edes lääkärin hoitoa tulematta kipeäksi jo käynnistä terveyskeskuksessa.  MCS eli tuoksuherkkyys eli hajuyliherkkyys eli monikemikaaliyliherkkyys eli hajuste- ja kemikaaliyliherkkyydellä on monta on nimeä jo sairaudelle keksitty, mutta yhteiskunta ei ole antanut oikeutta olla sairas. Silti oireet aiheuttaa osalla sairastuneista todella rajun invaliditeetin eli kykenemättömyyden tehdä päivittäisiä asiointeja ja mahdollisuutta saada tukea yhteiskunnalta. Sairastunut joutuu lisäksi pienillä tuloilla hankkimaan apuvälineitä, joita ilman hän ei voi elää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla