Tuletko huonovointiseksi vierustoverin hajuvedestä? Tuoksuyliherkkyys aiheuttaa pahimmillaan eristäytymistä. Näillä ohjeilla pärjäät.

Tuoksuyliherkkyyttä on vaikea tutkia, koska sen syntymekanismia ei tiedetä. Tuoksuyliherkän hajuaisti ei ole kuitenkaan sen herkempi kuin terveellä. Etenkin kosmetiikan hajusteet voivat aiheuttaa allergian, mutta silloin oireena on ihottuma. Tuoksuyliherkkyys oireilee päänsärkynä, pahoinvointina ja nenän vuotamisena.

Koska hajusteyliherkkyyden syntymekanismia ei tunneta, siihen ei myöskään ole olemassa lääkettä.

– Tuoksuyliherkkyyttä kannattaa hoitaa oireiden mukaisesti. Päänsärkyyn voi ottaa särkylääkettä, joillakin auttaa antihistamiini tai nenäsuihkeet. Voimakkaita tuoksuja kannattaa mahdollisuuksien mukaan vältellä, sanoo koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja Astmaliitosta.

Näin hoidat tuoksuyliherkkyyttä:

• Vähennä hajustettujen tuotteiden käyttöä, vaikka sietäisitkin joitakin tuoksuja. Valitse hajusteettomia voiteita, pesuaineita, deodorantteja ja kosmetiikkaa.
• Ota herkkyytesi puheeksi kotona ja työpaikalla, vaikka se tuntuisikin kiusalliselta. Useimmat ihmiset ymmärtävät.
• Älä eristäydy vaan koeta myös mahdollisuuksien mukaan kestää erilaisia tuoksuja. Joillakin pieni siedätys auttaa.
• Kokeile lääkkeitä, ne voivat lievittää oireitasi. Päänsärkyyn särkylääkettä, nuhaoireisiin nenäsuihketta tai antihistamiinia.

Kuluva viikko on Allergia- ja Astmaliiton järjestämä Tuoksuton viikko. Lisätietoja www.allergia.fi

Pahamakusuussa

Oletko yliherkkä tuoksuille?

Voi kun tuttua; Olin juuri mennyt ulos pahoinvointia pakoon. Olen ihmetellyt koko päivän, tuliko oksetus ja huimaus ym. ym. kengistä, jotka olin tuonut asunnosta kosteusvaurio (älkää huoliko kirjoitusvirheistä - ne kuuluu asiaan kun on tässä kun min nyt = oireissa - kuin humalassa - väsymys - huono keskittymiskyky). Olin pihalla siis haravoimassa, että saisin - tai pääsisin huonosta olostani. Heti huomasin lähistöllä olevasta rivitalosta tulevan kuvottavan tuoksun, jota en ole ennenkään voinut...
Lue kommentti

Oletko yliherkkä tuoksuille?

Tulen erittäin kipeäksi vierustoverin hajuvedestä. En oikeastaan kykene edes olemaan hajuvedellä hajustetun ihmisen vieressä, koska voimakas yskän kohtaus yllättää minut ennenkuin ehdin edes tiedostaa hajun läsnäolon. Reaktio tapahtuu kuin salaman isku. Eikä tottumista hajuun tapahdu, vaan haju jyrää minut alleen jatkuvalla aivojen salamatykityksellä. Minun hajuaistini on aina ollut herkempi kuin muiden ihmisten. Olen aistinut asiat ennen muita aina. Lievemmät hajusteet saavat nenäni vuotamaan...
Lue kommentti