Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksen päivitys korostaa murtumien tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn tärkeyttä. Kalsiumin ja D-vitamiinin saannin seuraaminen sekä luuntiheysmittauksen tarpeellisuus korostuvat.

Osteoporoottisen luunmurtuman saaneilla on muuhun väestöön nähden kaksin-nelinkertainen riski saada uusi murtuma.

Osteoporoosin aiheuttamat luunmurtumat heikentävät toimintakykyä ja elämänlaatua. Vakavimmillaan ne johtavat pysyvään laitoshoitoon. Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksen päivitys korostaa murtumien tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn tärkeyttä

Asia selviää mittauksella

Luun määrä kasvaa 20­-30 ikävuoteen saakka ja säilyy melko muuttumattomana 40 ikävuoteen asti.

Osteoporoosi eli luukato voidaan todeta mittaamalla luun tiheyttä. Luuntiheys mitataan lannerangasta tai reisiluun yläosasta. Luuntiheysmittaus kannattaa tehdä, jos henkilöllä on jokin seuraavista:

 • Aiempia murtumia, jotka ovat syntyneet harmittoman oloisista kaatumisista.
 • Osteoporoosin vaaraa lisäävä sairaus kuten suoliston imeytymishäiriö tulehduksellinen reumasairaus, diabetes tai munuaissairaus
 • Osteoporoosille altistava kortisonilääkitys
 • Korkea ikä ja alttiutta kaatumisiin
 • Osteoporoosiin viittaava röntgenkuva tai vähintään viidellä senttimetrillä lyhentynyt pituus

Mikäli luuntiheysmittauksessa todetaan hieman alentunut luuntiheys, hoidoksi riittää lääkkeetön omahoito ja tilanteen seuraaminen.

Kalsiumlisä turvaksi

Osteoporoosin ehkäisyssä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti ovat avainasemassa. Kalsiumin riittävän saannin voi testata kalsiumlaskurilla. Jos kalsiumia ei saa riittävästi maitotuotteista, niiden ohella voi käyttää kalsiumlisää.

D-vitamiinia monet suomalaiset saavat ravinnostaan liian niukasti. D-vitamiini imeytyy parhaiten pääaterian yhteydessä. Tablettimuodossa oleva D3-vitamiini imeytyy paremmin kuin D2-vitamiini.

Myös liikunta ehkäisee tehokkaasti osteoporoosia. Aikuisille hyviä liikuntamuotoja ovat kävely, juoksu, kuntosaliharjoittelu, tanssi ja voimistelu.

Tupakointi heikentää luustoa ja aineenvaihduntaa, joten sen lopettaminen on tärkeää myös osteoporoosin ehkäisemisessä.

Vastuu on perusterveydenhoidolla

Luunmurtumat syntyvät yleensä kaatuessa. Ikä on murtumissa selkeä riskitekijä. Murtuman vaara kaksinkertaistuu jokaista kymmentä ikävuotta kohti.

Osteoporoosin hoidossa keskeisin tavoite on luunmurtumien sekä erityisesti nikama- ja lonkkamurtumien estäminen.

Osteoporoosin lääkehoitoa suositellaan iäkkäille ja niille, joilla on suuri murtumariski. ”Lääkitys on yksilöllinen. Varsinaisten luulääkkeiden ohella voidaan joskus käyttää myös sukuhormonia”, erikoislääkäri Anna-Mari Koski kertoo.

Osteoporoosin ehkäisystä, toteamisesta ja hoidosta vastaa perusterveydenhuolto. Erikoissairaanhoitoa astuu kuvaan siinä vaiheessa, kun osteoporoosi on vaikea tai sitä esiintyy jo nuorella iällä.

Käypä hoito -suositus pyrkii luomaan valtakunnallisen yhtenäisen käytännön osteoporoosin ehkäisyä ja hoitoa varten. Suositukseen voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.kaypahoito.fi.

Lue lisää:

Näin liikut, jos sairastat osteoporoosia

Omalääkäri vastaa: lääkkeitä luukatoon

Vierailija

Osteoporoosin Käypä hoito päivittyi: ennaltaehkäise ja mittauta

Mökin muori 10.05.2014 klo 16:16 Osteoproosi on erittäin ikävä, kivulias sairaus. Minulla on hoitona 500mg Calcichew purutabletti sekä Protelos jauhe kerran päivässä. Viimeisimmässä mittauksessa pituus lyhentynyt 2 cm. Ensisijaisesti keskitytään kivun hoitoon joten näillä mennää eteenpäin, joskus kovempaa ja tarpeentullen sitten hidastetaan vauhtia. Aika outoa hoitoa. Osteoporoosi EI johdu kalsiumin puutteesta vaan sen imeytymisestä. Kun on jo saanut sairauden, niin lääkäri määrää lääketehtaan...
Lue kommentti
Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Osteoporoosin Käypä hoito päivittyi: ennaltaehkäise ja mittauta

Osteoproosi on erittäin ikävä, kivulias sairaus. Minulla on hoitona 500mg Calcichew purutabletti sekä Protelos jauhe kerran päivässä. Viimeisimmässä mittauksessa pituus lyhentynyt 2 cm. Ensisijaisesti keskitytään kivun hoitoon joten näillä mennää eteenpäin, joskus kovempaa ja tarpeentullen sitten hidastetaan vauhtia.
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.