Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksen päivitys korostaa murtumien tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn tärkeyttä. Kalsiumin ja D-vitamiinin saannin seuraaminen sekä luuntiheysmittauksen tarpeellisuus korostuvat.

Osteoporoottisen luunmurtuman saaneilla on muuhun väestöön nähden kaksin-nelinkertainen riski saada uusi murtuma.

Osteoporoosin aiheuttamat luunmurtumat heikentävät toimintakykyä ja elämänlaatua. Vakavimmillaan ne johtavat pysyvään laitoshoitoon. Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksen päivitys korostaa murtumien tunnistamisen ja ennaltaehkäisyn tärkeyttä

Asia selviää mittauksella

Luun määrä kasvaa 20­-30 ikävuoteen saakka ja säilyy melko muuttumattomana 40 ikävuoteen asti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Osteoporoosi eli luukato voidaan todeta mittaamalla luun tiheyttä. Luuntiheys mitataan lannerangasta tai reisiluun yläosasta. Luuntiheysmittaus kannattaa tehdä, jos henkilöllä on jokin seuraavista:

  • Aiempia murtumia, jotka ovat syntyneet harmittoman oloisista kaatumisista.
  • Osteoporoosin vaaraa lisäävä sairaus kuten suoliston imeytymishäiriö tulehduksellinen reumasairaus, diabetes tai munuaissairaus
  • Osteoporoosille altistava kortisonilääkitys
  • Korkea ikä ja alttiutta kaatumisiin
  • Osteoporoosiin viittaava röntgenkuva tai vähintään viidellä senttimetrillä lyhentynyt pituus

Mikäli luuntiheysmittauksessa todetaan hieman alentunut luuntiheys, hoidoksi riittää lääkkeetön omahoito ja tilanteen seuraaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kalsiumlisä turvaksi

Osteoporoosin ehkäisyssä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti ovat avainasemassa. Kalsiumin riittävän saannin voi testata kalsiumlaskurilla. Jos kalsiumia ei saa riittävästi maitotuotteista, niiden ohella voi käyttää kalsiumlisää.

D-vitamiinia monet suomalaiset saavat ravinnostaan liian niukasti. D-vitamiini imeytyy parhaiten pääaterian yhteydessä. Tablettimuodossa oleva D3-vitamiini imeytyy paremmin kuin D2-vitamiini.

Myös liikunta ehkäisee tehokkaasti osteoporoosia. Aikuisille hyviä liikuntamuotoja ovat kävely, juoksu, kuntosaliharjoittelu, tanssi ja voimistelu.

Tupakointi heikentää luustoa ja aineenvaihduntaa, joten sen lopettaminen on tärkeää myös osteoporoosin ehkäisemisessä.

Vastuu on perusterveydenhoidolla

Luunmurtumat syntyvät yleensä kaatuessa. Ikä on murtumissa selkeä riskitekijä. Murtuman vaara kaksinkertaistuu jokaista kymmentä ikävuotta kohti.

Osteoporoosin hoidossa keskeisin tavoite on luunmurtumien sekä erityisesti nikama- ja lonkkamurtumien estäminen.

Osteoporoosin lääkehoitoa suositellaan iäkkäille ja niille, joilla on suuri murtumariski. ”Lääkitys on yksilöllinen. Varsinaisten luulääkkeiden ohella voidaan joskus käyttää myös sukuhormonia”, erikoislääkäri Anna-Mari Koski kertoo.

Osteoporoosin ehkäisystä, toteamisesta ja hoidosta vastaa perusterveydenhuolto. Erikoissairaanhoitoa astuu kuvaan siinä vaiheessa, kun osteoporoosi on vaikea tai sitä esiintyy jo nuorella iällä.

Käypä hoito -suositus pyrkii luomaan valtakunnallisen yhtenäisen käytännön osteoporoosin ehkäisyä ja hoitoa varten. Suositukseen voi tutustua tarkemmin osoitteessa www.kaypahoito.fi.

Lue lisää:

Näin liikut, jos sairastat osteoporoosia

Omalääkäri vastaa: lääkkeitä luukatoon

Mökin muori

Osteoproosi on erittäin ikävä, kivulias sairaus. Minulla on hoitona 500mg Calcichew purutabletti sekä Protelos jauhe kerran päivässä. Viimeisimmässä mittauksessa pituus lyhentynyt 2 cm. Ensisijaisesti keskitytään kivun hoitoon joten näillä mennää eteenpäin, joskus kovempaa ja tarpeentullen sitten hidastetaan vauhtia.

 

Aika outoa hoitoa.

Osteoporoosi EI johdu kalsiumin puutteesta vaan sen imeytymisestä.

Kun on jo saanut sairauden, niin lääkäri määrää lääketehtaan kalkkipillereitä, jotka eivät ole millään tapaan terveyttä edistäviä.

Kannattaa itse ottaa selvää ravitmeuksen vaikutuksesta terveyteen.

Kaikkea voidaan lisäksi mitata verikokeilla.

Osteoproosi on erittäin ikävä, kivulias sairaus. Minulla on hoitona 500mg Calcichew purutabletti sekä Protelos jauhe kerran päivässä. Viimeisimmässä mittauksessa pituus lyhentynyt 2 cm. Ensisijaisesti keskitytään kivun hoitoon joten näillä mennää eteenpäin, joskus kovempaa ja tarpeentullen sitten hidastetaan vauhtia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla