Pierua ei ole mitään syytä pidätellä. Kuva: 123RF
Pierua ei ole mitään syytä pidätellä. Kuva: 123RF

Hävettääkö sinuakin, kun paukku pääsee? Ihan turhaan.

Kaasujen päästeleminen on täysin luonnollinen kehon toiminto. Elämä ilman pieruja on huolestuttavampaa, kirjoittaa Huffington Post.

Lehti listaa seitsemän syytä, miksi pierun päästäminen kannattaa.

Seuraavan kerran älä siis ujostele, kun paukku tulee!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös! Epämääräisiä ruoansulatusvaivoja? Syy voi olla tässä bakteerissa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Suolisto tykkää

Joskus pierua haluaa välttää kuin kiusallista tilannetta, mutta minkään asian pidätteleminen ei ole pitkällä aikavälillä hyväksi keholle. Varsinkin, jos ruoansulatusongelmat ja vatsakivut vaivaavat, pierun tukahduttaminen voi aiheuttaa lisää ikäviä pulmia.

2. Turvotus vähenee

Jos ison aterian jälkeen olo tuntuu turvonneelta, jumiin jäänyt kaasu voi olla yksi syyllinen tähän.
Useimmilla ihmisillä turvotus lisää hetkellisesti painoa ja aiheuttaa tukalan, paisuneen olon. Tässä tilanteessa vaatteetkin saattavat tuntua tiukemmalta.
Tämä ei ole vaarallista, sillä mahaan on jäänyt kaasua. Kun se pääsee ulos, turvotus vähenee ja epämukava olo paranee.

Vinkki! Suolisto terveeksi – viisi vinkkiä tasapainoon

3. Haju on hyväksi

Mitä, voiko pahalta haiseva pieru olla jossain määrin hyväksi? Kyllä. Kuulostaa oudolta, myönnetään, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että pierun mukana vapautuvat rikkivety-yhdisteet voivat suojella ihmisiä myöhemmin joltain sairauksilta.
Mädän kananmunan haju ei monia miellytä, mutta se voi torjua esimerkiksi sydänkohtauksia ja aivohalvauksia. Helsingin Sanomien mukaan kaasu muun muassa rentouttaa verisuonia ja laskee verenpainetta.

4. Ruokavalio tasapainottuu

Pierun avulla voi jopa saada ruokavalio tasapainoon.  Se voi antaa vihjeen siitä, mitä elimistösi tarvitsee tai mitä sinne on kerääntynyt liikaa. Erilaiset elintarvikkeet nimittäin tuottavat erilaista kaasua. Joskus esimerkiksi punaisen lihan liiallinen syönti voi tuottaa todella pahaa hajua, joka yrittää kertoa, että lihan syöntiä olisi syytä välttää.

5. Se kertoo hyvistä bakteereista

Huffington Postin mukaan laihat ihmiset paukuttelevat enemmän. Toisin sanoen tämä voi tarkoittaa sitä, että terveellisen elämän hintaan kuuluu myös pahanhajuisempi ruoansulatusprosessi. Monet kaalit, kuten kukkakaalit ja ruusukaalit, aiheuttavat helposti suolistokaasuja. Esimerkiksi hapankaalissa on paljon hyviä lactobasillus-bakteereja, jotka vaikuttavat suotuisasti esimerkiksi vastustuskykyyn. Kaikille kaali ei kuitenkaan sovi, esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville.

Suosittelemme! Ravitsemusasiantuntija vastaa: Kenelle kaali ei sovi?

Kuva: 123RF
Kuva: 123RF

6. Ennakoi lääkärireissua?

Pierut ovat yksi kehon toiminnoista, joita ei voi paeta. Eikä niitä kannatakaan. Ilmavaivat voivat paljastaa jotain terveydentilastasi ja antaa merkkejä mennä lääkäriin. Vaikka lääkärinkäynnit eivät ole aina mukavimmista päistä, kukapa ei haluaisi saada ennakkoon tietoa niistä.
Erittäin pahalta haisevat, usein vaivaavat pierut saattavat siis joskus paljastaa erilaisia sairauksia, kuten laktoosi-intoleranssin tai suolistosyövän.

7. Vapauttava tunne

Jokainen on kokenut sen joskus: ei ole mitään parempaa tunnetta, kun saa vapauttaa pitkäaikaisen pierun. Liian pitkään pidättäminen voi pahimmillaan tehdä ihmisestä pahantuulisen ja väsyneen. Älä siis häpeä kaasujasi, vaan anna paukkua!

Nämä vatsaoireet ovat vakavia: "Lääkäriin pitää ottaa yhteyttä heti"

Oletko yllättänyt pierun, tämän pahalta haisevan elintoiminnon hyödyistä?
Kerro pierukokemus, hyvässä tai pahassa, alla olevassa lomakkeessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla