Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä keskushermoston sairaus. Se saa alkunsa, kun liikkeiden, asennon ja tasapainon säätelyyn osallistuvat hermosolut aivoissa alkavat hiljalleen tuhoutua. Suomessa tautiin sairastuu arviolta noin 750–800 potilasta vuodessa. 

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä keskushermoston sairaus. Se saa alkunsa, kun liikkeiden, asennon ja tasapainon säätelyyn osallistuvat hermosolut aivoissa alkavat hiljalleen tuhoutua. Hermosolujen vaurioitumisen syytä ei tiedetä, joten sairautta ei voida ehkäistä eikä sen puhkeamiseen voi vaikuttaa omilla elintavoilla. Pieni osa Parkinsonin taudista on perinnöllistä.

Suomessa tautiin sairastuu arviolta noin 750–800 potilasta vuodessa. Sairaus alkaa yleensä 50–70 vuoden iässä, muutama prosentti sairastuneista on nuorempia. Keski­määräinen sairastumisikä on 62 vuotta. Potilaita on yhteensä noin 10 000.

Oireet lisääntyvät hiljalleen

Parkinsonin taudin tavallisimmat oireet ovat vapina, lihasten jäykkyys ja liikkeiden hitaus. Oireet, kuten myös taudin eteneminen, ovat eri ihmisillä erilaisia. Oireet tulevat pikkuhiljaa kuukausien tai vuosien aikana ja niitä on alkuvaiheessa yleensä vain toisella puolella kehoa: toinen käsi saattaa vapista tai ei ehkä heilu kävellessä.

Liikkeiden hidastuminen voi näkyä esimerkiksi vaikeutena nousta tuolilta, verkkaisena kävelemään lähtönä, lyhyinä askeleina, kasvojen ilmeettömyytenä tai puheäänen yksitoikkoisuutena. Lihasjäykkyys puolestaan aiheuttaa sen, että esimerkiksi käden taivuttaminen voi olla vaikeaa.

Lääkkeitä ja liikuntaa

Lääketiede ei pysty parantamaan Parkinsonin tautia, mutta sen oireita voidaan hallita lääkehoidolla. Lääkehoito on monimutkaista ja yksilöllistä, ja siksi on tärkeää, että potilaalla ja hoitavalla lääkärillä on luottamuksellinen suhde.

Parkinsonin taudin solukadon seurauksena syntyy dopamiini-nimisen välittäjäaineen puutos. Mitä enemmän hermosoluja tuhoutuu, sitä vähemmän dopamiinia on aivoissa ja sitä enemmän on oireita. Lääkkeillä pyritään hallitsemaan dopamiinin puutteesta aiheutuvia oireita.

Lääkehoito tehoaa oireisiin aluksi yleensä hyvin, mutta vuosien mittaan lääkkeiden määrää ja annostelua joudutaan lisäämään. Lääkitys saattaa aiheuttaa potilaalle tahdosta riippumattomia pakkoliikkeitä, osalle myös muita haittavaikutuksia.

Itsehoidoksi suositellaan säännöllistä liikuntaa ja osallistumista kiinnostavaan toimintaan. Liikunta auttaa pitämään yllä toimintakykyä, lihaskuntoa ja nivelten kuntoa sekä estämään jäykistymistä.

Sopeutumisvalmennuskurssilla saa perustiedot sairaudesta, sen hoidosta ja kuntoutusmahdollisuuksista sekä usein ensimmäisiä kokemuksia vertaistuesta.

Asiantuntijana Parkinson-liiton aluetyöntekijä TtM Soile Kauppi

Suomen parkinson-liitto

Liitto aloitti toimintansa vuonna 1984. Jäsenyhdistyksissä on 7800 jäsentä.

Keskustoimisto ja terapia- ja kuntoutustilat Turussa. Aluetyöntekijät Oulussa, Kuopiossa, Tampereella, Helsingissä ja Turussa. 

Paikallisyhdistyksiä ja kerhoja yli 100 paikkakunnalla. Paikallisyhdistyksen jäsenmaksu 13–30 e vuodessa.

Liiton jäsen saa tietopaketin sairaudesta, sosiaaliturvasta ja liiton palveluista sekä Parkinson-postia -lehden neljä kertaa vuodessa. Nettisivuilla www.parkinson.fi/keskustelu toimii keskustelupalsta. Paikallisyhdistyksissä on mahdollisuus ohjattuun liikuntaan, vertaistukeen, vapaaehtoistoimintaan sekä virkistys- ja lomatoimintaan.

Valtakunnallisia tukipalveluita: neuvonta, sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskurssit, loma- ja vertaistoiminta, tilapäishoito ja avoterapiapalvelut. 

www.parkinson.fi

Vierailija

Parkinsonin tauti etenee hitaasti

Lainaus: Kolmannekselle "Parkkipotilaista" puhkeaa myöhemmin Alzhaimer "Useat tutkimukset viittaavat siihen, että Alzheimerin tautiin sairastuneilla on kovin vähän D-vitamiinia seerumissaan. Mitä pienempi S-D-25-lukema on, sitä suurempi taudin riski. Ja kääntäen D3-vitamiini ehkäisee ja jarruttaa tautia. S-D-25:n tulisi olla 75–150 nmol/l, mielellään vähintään 125 nmol/l. Siihen pääseminen voi edellyttää vähintään 100 mikrogramman (µg) päiväannoksen nauttimista. Se on paljon enemmän kuin...
Lue kommentti

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti