
Arkisilla teoilla voi vaikuttaa omaan sairastumisriskiin. Esimerkiksi ylipaino, lihansyönti ja alkoholinkäyttö ovat yhteydessä syöpiin.
Miten ylipaino liittyy syöpään?
Ylipaino liittyy jopa kolmasosaan syövistä. Lihavuus lisää erityisesti rintasyövän, suolistosyövän ja kohdunrungon syövän riskiä. Kun painoindeksi on yli 30, syöpäriski nousee jo 1,2-kertaiseksi.
Erityisen haitallista syöpäriskin kannalta on vyötärölihavuus. Miehillä vyötärönympäryksen tulisi olla alle 90 ja naisilla 80 senttiä. Naisten olisi hyvä pitää se ainakin alle 88 sentin, joka on merkittävän vyötärölihavuuden raja.
Liikunta ja painonhallinta vähentävät elimistön tulehdustilaa ja parantavat immuunijärjestelmää eli elimistön omaa puolustusta sairauksia, myös syöpiä vastaan. Esimerkiksi seitsemän tuntia reipasta liikuntaa viikossa pienentää rintasyöpäriskiä jo neljänneksellä.
Seitsemän tuntia reipasta liikuntaa viikossa pienentää rintasyöpäriskiä.
Liikunta voi olla yhtä hyvin kotona puuhailua, kävelyä kuin kuntoliikuntaakin. Tärkeää on liikkua säännöllisesti, mieluiten päivittäin.
Mihin syömisessä kannattaa kiinnittää huomiota?
Kasvispainotteinen ruokavalio kannattaa. Hyviä suojayhdisteitä saa monipuolisimmin lisäämällä paljon eri värisiä kasviksia lautaselle. Tummanvihreistä kasviksista saatava foolihappo vähentää haimasyövän riskiä, porkkanan karotenoidit puolestaan suu- ja keuhkosyöpien vaaraa. Tomaatin lykopeenit ehkäisevät eturauhassyöpää, ja sitrusten ja marjojen C-vitamiini torjuu ruokatorven syöpiä.
Myös kasvisten ravintokuidut suojaavat syöviltä. Ne pitävät suolistossa yllä hyvää mikrobikasvustoa ja nopeuttavat ulosteen kulkua niin, että haitalliset yhdisteet eivät imeydy.
Mitä olisi hyvä karsia ruokavaliosta?
Punaisen lihan on todettu nostavan syöpäriskiä jo melko pienillä määrillä. Suositeltava maksimimäärä punaista lihaa on alle 500 grammaa viikossa. Jo 200 gramman lisäys tähän nostaa syöpäriskiä lähes viidenneksellä.
Lihavalmisteissa, kuten makkaroissa ja leikkeleissä, riski nousee saman verran 50 gramman päiväannoksilla. Grillilihassa taas on käristämisen synnyttämiä karsinogeenisiä PAH-yhdisteitä.
Runsas sokerin käyttö nostaa syöpäriskiä välillisesti ylipainon kautta. Rasvakudoksen krooninen inflammaatio eli niin sanottu hiljainen tulehdus yhdistetään kasvaneeseen syöpäriskiin.
Paljonko alkoholia voi juoda?
Pienetkin alkoholimäärät lisäävät syöpään sairastumisen riskiä. Jos viikossa tulee nautittua useita annoksia, kannattaa miettiä, voisiko ainakin muutaman lasillisen jättää väliin.
Hormonikorvaushoito – hyvä vai paha?
Hormonikorvaushoidot helpottavat monilla naisilla vaihdevuosioireita . Syöpälääkärit suosittelevat kuitenkin tauottamaan pitkiä hormonikorvaushoitoja. Yli kolme vuotta kestävä estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmähoito lisää rintasyöpäriskiä, pelkkä estrogeenihoito vähemmän.
Estrogeenihoito puolestaan lisää kohdunrungon syövän riskiä, mutta kun rinnalle lisätään keltarauhashormoni, riski laskee normaalitasolle. Suomalaisen tutkimuksen mukaan pieniannoksinen yhdistelmähoito jopa pienentää kohdun limakalvon syöpävaaraa.
Ylipaino ja runsas alkoholin käyttö lisäävät rintasyöpäriskiä enemmän kuin vaihdevuosien hormonihoito. Riskiä arvioidessa pitäisikin huomioida yksilökohtaisesti kaikki vaikuttavat tekijät.
Kannattaako kodin sisäilman radonpitoisuus mittauttaa?
Säteilyturvakeskus suosittelee radonmittausta jokaiseen taloon, sillä Suomessa radonpitoisuudet ovat korkeammat kuin monissa maissa. Radioaktiivinen radonkaasu rakennuksen sisäilmassa aiheuttaa vuosittain noin 300 keuhkosyöpää. Radonia ei voi silmällä havaita, eikä se haise miltään. Sen mittaaminen on kuitenkin yksinkertaista ja helppoa radonmittauspurkeilla, joita voi tilata STUK:sta tai sen hyväksymiltä toimittajilta.
Onko kännykkä vaarallinen?
Kännyköistä lähtevä säteily on sen verran matalaa, että sen ei ole todettu aiheuttavan syöpäriskiä lisääviä geenimuunnoksia. Epidemiologisissa tutkimuksissa on havaittu aivokasvainten määrän lisääntyneen pikku hiljaa, mutta riskiä ei ole liitetty kännyköihin. Koska yhteys on yhä hieman epäselvä, voi olla viisasta ettei nuku ihan kännykän vieressä.
Voi olla viisasta, ettei nuku ihan kännykän vieressä.
Onko seulonnoista hyötyä?
Kaikkiin kansallisiin seulontoihin, joihin saa kutsun, kannattaa osallistua. Joukkotarkastuksilla löydetään hyvin myös vähäoireiset varhaisvaiheen syövät, jolloin hoito ja taudista paraneminen on helpompaa.
Seulontojen ansiosta syöpäkuolleisuus on merkittävästi pienentynyt. Suomessa seulotaan kohdunkaulan syöpää ja rintasyöpää. Uusimpana alkaneet suolistosyövän seulonnat laajennetaan lähivuosina kaikkiin kuntiin.
Paljonko syöpäriskiin voi oikeasti vaikuttaa?
Elintavoilla voi vähentää omaa syöpäriskiä, erityisesti tupakan aiheuttamien syöpien osalta. Tupakassa on yli kuusikymmentä syöpää aiheuttavaa yhdistettä, ja tupakka aiheuttaa jopa kolmanneksen syövistä. Keuhkosyöpä onkin kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa. Yleisin syöpä miehillä on eturauhassyöpä ja naisilla rintasyöpä.
Elämä on kuitenkin arpapeliä, eikä monien syöpien ilmaantumiseen voi vaikuttaa mitenkään. Tällaisia huonon tuurin kasvaimia ovat esimerkiksi imusolmukesyövät ja monet sarkoomat eli tukikudossyövät. Erityisesti nuorten syöpiin ei elintavoilla ole vaikutusta. Hyvät elintavat vaikuttavat kuitenkin terveyteen ja hyvinvointiin niin monipuolisesti, että niiden vaaliminen kannattaa.
Asiantuntijana Syöpäjärjestöt ry:n asiantuntijalääkäri ja syöpätautien erikoislääkäri Kaisa Sunela
Lähteenä myös: ilmansyopaa.fi, terveyskirjasto.fi, thl.fi, syoparekisteri.fi ja ruokavirasto.fi
Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 19/2021.