Lyhytaikainen vaihdevuosien hormonikorvaushoito ei vaikuta rintasyöpäriskiin. Rintasyöpäriski alkaa kuitenkin kasvaa, jos nainen käyttää estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmähoitoa yli kolmen vuoden ajan tai pelkkää estrogeenia yli viiden vuoden ajan.

Tulokset saatiin LL Heli Lyytisen väitöstutkimuksesta, jossa hän selvitti estrogeenin ja keltarauhashormonin käytön mahdollisia eroja rintasyöpäriskin kannalta.

Yli viisi vuotta estrogeenia käyttäneillä esiintyi rintasyöpää 44 prosenttia enemmän kuin vastaavassa normaaliväestössä. Tämä tarkoittaa sitä, että estrogeenihoito aiheuttaa yli viiden vuoden käytössä noin neljä rintasyöpätapausta lisää tuhatta naista kohti. Yli viisi vuotta hormoneja käyttäneiden naisten joukossa oli naisia, jotka olivat käyttäneet hormoneja eri pituisia aikoja, jotkut jopa 20 vuoden ajan.

Estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmähoito aiheuttaa kuusi lisätapausta tuhatta naista kohti 5–10 vuoden käytön aikana.
Sillä ei ollut merkitystä riskin lisääntymiseen, otettiinko estrogeeni suun vai ihon kautta, mutta suoraan limakalvoille annosteltavan paikallishoidon käyttäjillä rintasyöpä ei lisääntynyt.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaihdevuosien hormonikorvaushoitoa käyttää Suomessa yli 300 000 naista. Hormonikorvaushoito poistaa välittömät vaihdevuosioireet ja ehkäisee osteoporoosia. Rintasyöpäriskin vuoksi hormonikorvaushoidon aloittamista pohditaan tarkkaan jokaisen naisen kohdalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähde: LL Heli Lyytisen väitöskirja ”A Nationwide Study on Breast Cancer Risk in Postmenopausal Women Using Hormone Therapy in Finland” tarkastetaan 9.10.2009 HYKS:n Naistenklinikalla.

Vierailija

Täytyykö pelätä. Jos on harkiten ja tietoisena riskeitä ratkaisun hormoonikorvaushoidosta tehnyt. 

Minun piti oikein laskea vuosikymmeniä kuinka kauan olen korvaushoitoa käyttänyt ensin pillereinä, sitten geelinä ja nyt laastarina. Pääsin kahteenkymmeneenkolmeen vuoteen. Jossakin välissä kokeilin ilma n. kaksi vuotta, mutta en voinut hyvin ja aloitin taas, koska lääkärikin oli sitä mieltä, että elämän laadulla on merkitys, olin samaa mieltä kanssaan.

Voin hyvin, olen aktiivinen ja liikkuva ja tykkään muutenkin pitää itsestäni huolta. Eikä suvuissani ole rintasyöpäriskiä, mutta sydäntautiriski on korkea.

Toisaalta hormonikorvaushoito suojaa paksusuolisyövältä ja ehkäisee ilmeisesti sydän- ja valtimotauteja. Olen nyt syönyt 8 vuotta hormonikorvaushoitoa. Pelkään tietysti syöpää, vaikka suvussani ei ole kuin isän tädillä vatsasyöpä, tosin oma isäni menehtyi lymfoomaan, hän tupakoi koko ikänsä, olisiko sillä osuutta, samoin sillä, että oli ulkotöissä koko ikänsä, en tiedä. Olen imettänyt kolme lasta, mutta olen myös lukenut, että vaikka lapsia olisi useita ja on imettänyt, silti rintasyöpä on tullut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla