Kuvat
Ulla-Maija Lähteenmäki

Punajuuren makeanmehevä mukula sisältää arvokkaita ravintoaineita. Mutta raakaraasteena sitä ei kannata nauttia.

1. Kypsennä kunnolla

Raakana tarjottu punajuuriraaste on aiheuttanut useita ruokamyrkytysepidemioita. Ruokavirasto suositteleekin punajuurten käyttöä vain kunnolla kypsennettynä. 

Punajuuri kannattaa keittää kuorineen, niin väri pysyy eivätkä arvokkaat ravinteet liukene keitinveteen. Nuoret punajuuret kypsyvät nopeasti, varastoitu mukula vaatii pidemmän kypsytysajan.

2. Terveellinen väriaine

Punajuuri saa vahvan värinsä juureksen sisältämästä vesiliukoisesta betalaiini-väriaineesta. Betalaiinit toimivat elimistössä antioksidantteina eli ne parantavat puolustuskykyä ja voivat auttaa ehkäisemään hapettumiseen liittyviä sairauksia, kuten sydän- ja veri-suonitauteja sekä joitakin syöpiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarkkoja terveysvaikutuksia ei kuitenkaan vielä tunneta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Paikkaa folaattivajetta

Punajuuri sisältää useita kivennäis-aineita, kuten kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, kuparia, rautaa, sinkkiä sekä natriumia. Siitä saa myös E-, C-, A- ja B-ryhmän vitamiineja. Lisäksi punajuuri on hyvä folaatin lähde. Folaatin saanti on suomalaisilla usein vähäistä.

4. Hyöty peittoaa haitat

Punajuuri sisältää nitraattia, jota kertyy kasviksiin luontaisesti osana typen kiertokulkua. Nitraatti muuttuu elimistössä nitriitiksi. Sen suuri saanti saattaa aiheuttaa methemo-globinemiaa, jolloin punasolut eivät pysty sitomaan ja kuljettamaan riittävästi happea.

Monipuolisesti kasviksia käyttävän aikuisen ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta nitraatinsaannistaan. Kasvisten terveyshyödyt voittavat haitat mennen tullen. Alle 1-vuotiaille ei suositella nitraattia kerääviä kasviksia.

5. Hyväksi verenpaineelle

Osa tutkimuksista on kyseenalaistanut nitraattien haitallisuutta ja löytänyt niistä jopa terveyttä edistäviä vaikutuksia. Punajuuren sisältämien nitraattien on todettu alentavan verenpainetta, laskevan liikunnan aikaista hapenkulutusta ja parantavan suorituskykyä. 

Punajuurta on käytetty tutkimuksissa muun muassa mehun ja leivän muodossa.

6. Naatit käyvät pinaatista

Myös punajuuren versot ja nuoret naatit ovat syötäviä. Naatteja käytettiin entisaikaan pinaatin tapaan, mutta nykyisin niitä hyödynnetään harvoin. Kauppoihin tulevista mukuloista naatit on poistettu, jotta punajuuret kestäisivät paremmin varastointia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla