Tiesitkö, että linssit sopivat monelle herkkävatsaiselle paremmin kuin pavut ja herneet? 

1. Hyvä vaihtoehto lihalle 

Pikkuruisista linsseistä valmistuu täyteläistä, edullista ja ravitsevaa ruokaa. Linssit ovat ravintoarvoltaan monipuolisia: ne pursuavat proteiineja ja sisältävät lisäksi runsaasti rautaa ja muita kivennäisaineita, kuituja ja antioksidantteja.

2. Painonhallitsijan ystävä 

Kuitupitoisten linssien syöminen auttaa alentamaan kolesterolia ja pitämään verensokerin tasaisena. Linssit sopivat hyvin myös painonhallintaan: linsseissä ei ole liiemmin kaloreita, mutta ne täyttävät mukavasti vatsaa ja pitävät kylläisenä pitkään.

3. Värikartta täyttöön 

Ravitsemuksellisesti eri linssilajeissa ei ole merkittäviä eroja. Linssit kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Vihreät ja ruskeat linssit sopivat keittoihin, patoihin ja salaatteihin, koska ne pysyvät keitettäessä paremmin koossa. Punaiset ja keltaiset linssit ovat soseutuvia ja sopivat keittojen ja patojen lisäksi pyöryköihin sekä pihveihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Papua vatsaystävällisempi 

Hernekasveihin kuuluva linssi, toiselta nimeltään kylvövirvilä, saattaa aiheuttaa herkimmille vatsavaivoja, etenkin isoina annoksina. Yleensä linssit kuitenkin sopivat herkkävatsaiselle paremmin kuin pavut ja herneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Helposti hyvää 

Linssit eivät vaadi liotusta ja esikeittämistä kuten pavut. Linssit pitää kuitenkin huuhtoa siivilässä ennen käyttöä, koska niissä saattaa olla pölyä ja muita epäpuhtauksia. Ne kypsyvät nopeasti, 10-20 minuutissa.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Katri Kaukio.

Vapaaherratar

On myös hyvä muistaa, että kaikille linssit eivät sovi. Kihtipotilailta ovat kiellettyjä kaikki palkokasvit, ainakin suurina määrinä.

Laura

Haluaisin tarkentaa yleistä harhaluuloa linssien proteiinisisällöstä. Kuivatuissa linsseissä on paljon proteiinia 100 grammaa kohden. Mutta linssejä ei syödä kuivattuna vaan keitettyinä ja silloin proteiinien määrä on enää n. 7 g. Se ei mielestäni ole paljoa, jos sitä verrataan lihaan, jossa yli 20 g proteiinia sataa kohden. Yleensähän näissä jutuissa kehoitetaan korvaamaan liha linsseillä tai muilla palkokasveilla, mutta täytyy silloin muistaa pitää huolta riittävästä proteiinien saannista. Lisäksi linssien ja muidenkin kasviproteiinien kaikki hyödylliset aineet ei imeydy yhtä hyvin kuin eläinproteiineista. Varsinkaan rauta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla