Proteiinipitoiset hyönteiset ovat tulleet kauppoihin. Ötökkäruokailu on helpointa aloittaa jauheilla, jotka voi piilottaa ruokaan.

1. Kasvatettuja saa syödä

Kasvatettuja hyönteisiä saa myydä marketeissa sekä tarjoilla ruuaksi nyt myös Suomessa, koska hyönteiset otettiin marraskuun alussa elintarvikevalvonnan piiriin. Esimerkiksi luonnossa elävä jauhomato eli jauhopukki syö ulosteita ja raatoja, joten se ei sovi ihmisten ravinnoksi.

2. Sirkkoja ja jauhomatoja

Ensimmäisenä kauppojen hyllyille saatiin kasvatetut kotisirkat ja jauhopukkien toukat, jauhomadot. Ne ovat ravintoarvoiltaan monipuolisia sekä helposti ja nopeasti kasvatettavia.

3. Jauhe on helppo

Kokonaisten hyönteisten syöminen tuntuu monista epämiellyttävältä. Ötökkäateriointi onkin helpointa aloittaa ruuista, joihin hyönteiset on lisätty jauhettuina. Kuivatetun jauheen ravintoarvo on kolminkertainen kokonaisiin hyönteisiin verrattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Loistava proteiinin lähde

Kotisirkoissa on proteiinia moninkertaisesti jauhelihaan verrattuna. Lisäksi hyönteisistä saa B12-vitamiinia ja tärkeitä mineraaleja. Hyviä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja on hyönteisissä yhtä paljon kuin kalassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Riskejä tuskin on

Toistaiseksi tunnetaan heikosti, leviävätkö ihmiselle vaaralliset bakteeri-, virus- ja loistaudit ravintona käytettävien hyönteisten kautta. Tietoa on vielä vähän myös myrkkyjen kertymisestä hyönteisiin. Hyönteistenmikrobeja voidaan kuitenkin tuhota ja vähentää esimerkiksi lämmittämällä ja kuivaamalla.

6. Sopii herkkävatsaisille

Hyönteisruuassa ja allergioissa riittää vielä tutkittavaa. Hyönteiset sisältävät allergeeneja, ja ainakin äyriäisallergikot voivat saada niistä oireita. Sen sijaan esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville ja muille herkkävatsaisille hyönteiset sopivat hyvin.

Asiantuntijana hyönteiskokki Topi Kairenius, lähteinä myös evira.fi, utu.fi.

+ Näistä on helppo aloittaa

Mysliä

Sirkkapussi sisältää suomalaisia kotisirkkoja, kauraleseitä, pähkinöitä ja siemeniä. Tuotetta markkinoitiin "keittiösomisteena" silloin, kun hyönteisten myyminen ravinnoksi oli vielä kielletty. EntoCube Sirkkapussi, 196 g / 8 e.

Suklaata

Maitosuklaan alta paljastuu kotimainen kotisirkka. Entis Kultasuklaa, Sirkkasuklaa, 50 g / 6 e.

Leipää

Rouheinen sekaleipä sisältää 70 sirkkaa jauhettuina. Fazerin sirkkaleipä, 250 g / 4 e.

Sisältö jatkuu mainoksen alla