
Saat kurpitsansiemenistä parhaan hyödyn, kun nautit ne rikottuina tai pureskelet hyvin.
Paljon kivennäisaineita
Kurpitsansiemenet ovat terveyttä edistävä lisä ruokavalioon. Siemenet sisältävät kuitua, pehmeää rasvaa, proteiinia sekä monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa, mangaania, sinkkiä ja K-vitamiinia.
Tuhtia syötävää
Kovin kevyttä ruokaa siemenet eivät ole: 100 grammassa kurpitsansiemeniä on 46 grammaa rasvaa, pääasiassa terveellistä tyydyttämätöntä rasvaa.
Pureskele kunnolla
Ihmisen ruuansulatuskanavassa ei ole entsyymejä, jotka pilkkoisivat kokonaisia siemeniä. Jos siemenet nielaisee kokonaisina, ne soljuvat ruoansulatuksen läpi ja ravintoaineet hulahtavat hukkaan. Kokonaisinakin siemenet kuitenkin edistävät vatsan toimintaa. Rikotuista siemenistä ravintoaineet imeytyvät paremmin, joten siemenet kannattaa hajottaa joko rouhimalla vaikkapa morttelilla tai pureskelemalla ne kunnolla.
Mainioita myslissä
Kurpitsansiemenet ovat hyvä kasvikunnan proteiinilähde: 100 grammaa siemeniä sisältää 24 grammaa proteiinia. Siementen proteiinissa ei ole kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja. Siksi kurpitsansiemeniä kannattaa yhdistää esimerkiksi palkokasveihin tai eläinkunnan tuotteisiin, kuten jugurttiin tai rahkaan.
Turvallinen päiväannos
Kurpitsansiemeniin ja muiden öljykasvien siemeniin kertyy maaperästä jonkin verran raskasmetalleja, kuten nikkeliä ja kadmiumia. Niiden liikasaannin välttämiseksi Elintarvike-turvallisuusvirasto Evira suosittelee syömään siemeniä enintään 15 grammaa eli kaksi ruokalusikallista vuorokaudessa. Lisäksi eri siemenlajeja kannattaa syödä vaihdellen.