Kaurapuurolla ei turhaan ole terveellisen ruuan myyttiä. Keräsimme luotettavista lähteistä kahdeksan faktaa kauran terveysvaikutuksista.
1. Pitää kolesterolin kurissa
Kauran sisältämä vesiliukoinen ravintokuitu, beetaglukaani, muodostaa suolistossa veden kanssa geelin, joka estää ruoassa olevaa kolesterolia imeytymästä elimistöön.
2. Sitoo sappihappoja
Lisäksi kauran ja veden synnyttämä geeli sitoo ohutsuolessa itseensä sappihappoja. Kaura pienentää samalla sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.
3. Puurona parhaimmillaan
Suositellun päivittäisen määrän, 3 g beetaglukaania, saa esimerkiksi 6 viipaleesta kauraleipää tai reilusta, 2 dl kaurahiutaleita sisältävästä puuroannoksesta.
4. Täyttää ja tyhjentää
Kauran kuidut hidastavat mahalaukun tyhjenemistä ja ravinteiden imeytymistä ohutsuolessa, tasaavat aterian jälkeistä verensokerin nousua ja auttavat säilyttämään kylläisyyden tunteen pitkään. Kuidut lisäävät suolistossa kulkevan massan määrää ja helpottavat vatsan toimintaa.
5. Suojaa suolistosyövältä
Kun suolisto voi hyvin, myös suolistosyöpien riski pienenee. Näin ajatellen kauralla on suolistossasi varsin tärkeä tehtävä.
6. Monipuolisesti tärkeitä kivennäisaineita
Kaurasta saa tasapainoisessa suhteessa hiilihydraatteja, hyvälaatuista proteiinia ja hyvää rasvaa. Kauraan on pakattu myös B- ja E-vitamiineja sekä kivennäisaineita, kuten sinkkiä, seleeniä, magnesiumia ja rautaa.
7. Harvinaista lysiini-aminoahappoa
Siinä on muihin viljoihin nähden enemmän lysiini-aminohappoa, jota on saatava päivittäin ravinnosta. Lysiiniä tarvitaan muiden aminohappojen tavoin valkuaisaineiden valmistamiseen elimistössä.
8. Sopii keliaakikolle
Vehnän, rukiin ja ohran käyttö on keliaakikolta kielletty, mutta useimmat keliaakikot voivat syödä kauraa, kunhan se on puhdaskauraa eli tuotettu erillään gluteenia sisältävistä viljoista. Kaura ei sisällä gluteenia.
Lähteet:
http://www.oatsandhealth.org/
http://kehittyvaelintarvike.fi/
http://www.kaurayhdistys.fi/
Missä luuraa imelletyt puurot. Imellettyihin puuroihin saadaan makeus imeltämällä ja valmistukseen ei ole tarvetta lisätä sokeria ja siirappia.
Puuron raaka-aineet eli viljavalmisteet sekoitetaan kattilassa 70-75 asteiseen veteen sopivasti notkeahkoksi puuroksi ja laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin noin 3 tunniksi. Suola lisätään imeltymisen jälkeen. Jos valmistetaan marjaisia ja hedelmäisiä puuroja niin marjat ja hedelmäsoseet / hillot voi lisätä ennen imeltämistä tai imeltämisen jälkeen.
Puurot voi kypsentää vähällä vaivalla 120 - 140 asteisessa uunissa paistamalla 3-4 tuntia. Puurot voi myös kypsentää keittämällä, mutta se on suuritöinen ja sidottu tapa - no... kypsentäminen vesihauteessa liedellä on kuitenkin aika helppotöinen tapa.
Ei hyvä, koska siinä on sokeria.
Häh?! Mistä ihmeestä tuon väitteen tempaisit?