Sambakoulun krinoliinihameiset isoäidit eli baianat nauttivat elämästä, tanssista ja yhdessäolosta. Sambaamiseen ei ole yläikärajaa.

Império do Papagaio -sambakoulun kotipesässä ”Luolassa” eli töölöläisessä väestösuojassa on tiistaisin baianoiden eli sambakouluen ”isoäitien” ilta.

– Tapaamme ennen treenejä ja teemme pukuja, kertoo Tuula Multaharju.
Baianat kulkevat sambakulkueen alussa valkoisissa krinoliinihameissa, jotka symboloivat sitä, että asiat ovat hallinnassa. Se on asu, jossa ei villiinnytä.

Rytmi veressä

– Mutta tietenkään emme unohda rytmiä veressä ja tanssin nautintoa! Pohjoismainen kulttuuri ei arvosta vanhempaa naista, mutta sambassa meitä arvostetaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiistain sambatunnilla on kuntoa kohottavaa lämmittelyä, venyttelyä ja koreografiaa. Baianoille on tärkeää, että kädet ovat hyvässä kunnossa, sillä kulkueessa heidän täytyy liikuttaa käsiä ylöspäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Meillä on paljon hauisharjoittelua ja pyörimistä lattarimusan tahtiin. Iän myötä on pakko harrastaa liikuntaa, ja hypyt ja nopeat liikkeet tekevät luustolle hyvää. Sambassa myös sosiaalinen puoli tärkeää, sillä olemme yhteisö, jossa on mummoja, äiteja ja lapsenlapsia.

Ompelua ja liimaamista

Kausi alkaa elokuun puolivälin jälkeen. Aika pian ryhdytään suunnittelemaan seuraavan kesän sambakulkuetta, teemaa, musiikkia ja puvustusta. Tämän vuoden teemana oli jalkapallo.

Kesäkuussa on Helsinki Samba Carnaval, jossa kilpaillaan samban suomenmestaruudesta. Império do Papagaio voitti sen. Katso videosta sambakulkueen tunnelmaa!
www.papagaio.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla