Liike on lääke selkäkipuunkin. Entä tuovatko kotiin ostettavat jumppavälineet apua vaivoihin? Testasimme muutamia.

Jos olet selkävaivainen, voit lohduttautua sillä, että et ole vaivoinesi yksin. Ne nimittäin koskettavat melkein jokaista suomalaista jossain vaiheessa elämää.

Nykytutkimus näyttäisi osoittavan, että mitä pidemmälle elämme, sitä merkittävämmin elintavat vaikuttavat selän hyvinvointiin. Siksi liikunta on tietysti elintärkeää, mutta myös riittävän unen ja henkisen hyvinvoinnin on todettu pitävän selkäkivut parhaiten loitolla. Eikä liikunnan tarvitse olla välttämättä kovin mahtipontista, pienet kotikonstitkin helpottavat. Testasimme niistä muutamia.

Kokeile edestakaista liikettä

Selätin on suomalainen keksintö, pientä avaruusalusta muistuttava lätyskä kiekko, joka pyörii jalkojen alla. Sillä voi seistä, istua, jumppailla ja jopa punnertaa. Pääasia on, että kiekko liikkuu tasaisesti edestakaisin.

Kiekko on kokeilussa yllättävän helppo käyttää ja parin kerran jälkeen edestakainen liike löytyy kuin itsestään. Hiljalleen polvet alkavat joustaa yhä enemmän ja vispaamiseen löytyy tehoa. Itse asiassa varsin vaivatonta jumppaa vaikka television katseluun.

Pientä liikettä pepun alla

Pepun alle livautettava liiketehostin lupaa pitää alaselän lihakset istuessa pienessä liikkeessä. Englantilaisen sängynlämmittimen ja hiirimaton risteytykseltä näyttävä tyyny on todella vaatimaton ilmestys. Pienen kokonsa ansiosta tyynyä on kuitenkin helppo kantaa mukana. Ja täytyy myöntää, että viikon kokeilun jälkeen tyynystä alkaa tulla jo vähän riippuvaiseksi.

Kotikonsteja ja pikku askartelua

Jos kipu kiristelee enemmänkin hartioiden ja lapojen alueella, kannattaa kokeilla halpaa apuvälinettä. Kaksi tennispalloa teippaantuu näppärästi yhteen vahvalla eristyteipillä. Pallopari asetetaan lattialle ja oma selkä niiden päälle. Palloja kannattaa vierittää selkärangan molemmin puolin ja etsiä selästä mojovimmat kohdat pallolle möyhennettäviksi.

Laiskempi saa viritettyä pallot ilman teippauksia vaikkapa tennissukan sisään ja sitomalla varren ympärille solmun. Ahkera esteetikko voi virkata rentoutuspalloille oman päällisen.

Rentouttava jumppapallo

Jumppapalloja löytyy monen kokoisia, liikkeissäkin on vain mielikuvitus ja omat lihasvoimat rajana. Suuren pallon päällä kannattaa kokeilla tasapainoilua vaikka vain istumalla sen päällä jalat irti maasta. Keskivartalon pienet lihakset joutuvat kummasti töihin.

Pienestä jumppapallosta, niin sanotusta pilatespallosta (halkaisija noin 26 cm), löytyy selän rentouttamisessa yllättävän paljon iloa. Kokeile vaikka ottaa pallosta ilmaa pois sen verran, että siitä tulee löysähkö. Asetu lattialle selälleen, jalkapohjat lattiassa, lantionlevyisessä asennossa. Asettele pallon polvien väliin ja paina polvia yhteen ja vedä mahaa samalla sisään, lantion lihakset pitävät turvallisesta liikkeestä.

Jos otat vielä enemmän ilmaa pois, niin että pallosta tulee melkein tyhjä, ja asetat sen lattialla ristiselän alle, pallo rentouttaa mukavasti alaselkää. Pidä edelleen jalkapohjat maassa ja pyörittelee pallonlituskaa hitaasti selkäsi alla.

Tiedustelut: Selätintä saa sinisenä tai vaaleanpunaisena, 64,50 e, verkkokaupasta www.selatin.fi, liiketehostinta, 88,70 e, myy Selkäliiton verkkokauppa, www.selkakauppa.fi. Jumppapalloja myydään erikokoisina muun muassa marketeissa ja urheiluvälineliikkeissä.

Selkätutkimuksista lisää mm. www.ttl.fi

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti