Probiootit eli suoliston hyvät bakteerit pitävät pahoja pöpöjä loitolla. Löytyisikö niistä apua myös allergioihin, painonhallintaan tai jopa dementian ehkäisyyn?

Kehosi painosta jopa puolitoista kiloa muodostuu erilaisista bakteereista. Suolistossa kuhisee miljardeja ja taas miljardeja pieneliöitä, joita on arviolta yli tuhat eri lajia.

Jos mielikuva saa aikaan epämukavia tunteita, mieti asiaa tältä kannalta: bakteerit ovat terveydellesi aivan välttämättömiä. Ne luovat pohjan elimistön vastustuskyvylle. Jos bakteerit yhtäkkiä päättäisivät tehdä lakon, menehtyisit heti johonkin sairauteen.

Kuin nyrkkeilyvalmentaja

Elimistössä on hyviä bakteereita mutta myös haitallisia. Hyväkin bakteeri muuttuu huonoksi jouduttuaan väärään paikkaan: esimerkiksi kolibakteeri on suolistossa kuin kotonaan, mutta vatsassa siitä sukeutuu ilkeä ripulin aiheuttaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisaalta paha bakteeri ei aina tee pahaa. Hyvä esimerkkinä siitä toimivat pienet lapset, jotka työntävät suuhunsa milloin mitäkin ilman että välttämättä sairastuvat siitä mitenkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun lapsi laittaa kourallisen multaa suuhunsa, hän tulee maiskutelleeksi samalla miljoonia maaperässä muhivia pieneliöitä - "pahiksiakin" aimo annoksen. Lapsen elimistöön jouduttuaan ne toimivatkin tämän vastustuskyvyn hyväksi. Elimistöön päätyy siten tavaraa, joka toimii kehittyvälle puolustusjärjestelmälle kuin tiukka harjoitusvastustaja nyrkkeilymatsiin valmistautuvalle ottelijalle.

Lapsena erilaisille luonnon mikrobeille altistuneen elimistö torjuu useimmat tautia aiheuttavat mikrobit ja erottelee niin sanotut valevastustajat oikeista, terveyttä uhkaavista kiusantekijöistä.

Jos altistusta maaperän tai vaikkapa lemmikkien pieneliöille ei ole ollut, elimistö reagoi liian herkästi vaikkapa sinänsä vaarattomaan koivun siitepölyyn. Seurauksena voi olla allergia.

Tasapaino on valttia

Osa suolistossa asuvista bakteereistamme vahvistaa vastustuskykyämme taudinaiheuttajaviruksia tai -bakteereja vastaan, estää tulehdusten syntymistä ja kykenee nykyarvion mukaan jopa estämään syöpäsolujen kasvua.

Tasapaino on kuitenkin valttia myös suoliston bakteeristossa. Jos osa bakteereista pääsee vallalle toisten kustannuksella, seuraukset voivat olla rajuja. Lääketieteessä ollaan yhä varmempia siitä, että monet tulehdukselliset suolistosairaudet, keliakia, diabetes ja jopa Alzheimerin tauti sekä useat syövät saattavat liittyä tähän suolistobakteerien epätasapainoon.

Osa tutkijoista uskoo, että suolistobakteerien laatu ja tasapaino on yhteydessä jopa ylipainoon. Arvellaan, että lihavan ihmisen suolistossa on liikaa sellaisia bakteereja, jotka käyttävät ruuasta saadut kalorit hyväkseen erityisen tehokkaasti.

Probiootit eivät ole lääkkeitä

Mutta mitä sitten ovat probiootit, ne erityisen hyvät bakteerit? Ne ovat terveyden kannalta suotuisia bakteereja, jotka majailevat ja lisääntyvät erityisesti paksusuolessamme.

Probiootit ovat tuttuja terveys- ja elintarvikemainonnasta, mutta ne ovat muutakin. Probioottina voi toimia vaikkapa kuitu, joka edesauttaa vatsan terveyttä.

Suolistobakteereista voidaan tunnistaa vasta noin 60 prosenttia. Siksi on vaikea sanoa, milloin suolistossa vallitsee suotuisin bakteerilajitelma ja tasapaino – sellainen, jota lääkäri voisi käyttää tavoitteena, kun hän hoitaa vaikkapa vaikeaa tulehduksellista suolistosairautta potevaa ihmistä.

Siksi probiootit eivät ole lääkkeitä. Se kuitenkin tiedetään, että tietyt probioottibakteerit, kuten elintarvikkeisiin lisätyt Lactobasillus-, Asidofilus- tai Bifidobakteerit, ovat "hyviksiä". Ne toisin sanoen asuvat jo luontaisesti suolistossamme ja siellä ne kykenevät lisääntymään ja viemään elintilaa haitallisemmilta bakteereilta.

Voisiko probiooteilla näin ollen ehkäistä vaikkapa dementiaa? Tutkimukset ovat osoittaneet, että suoliston bakteerikannalla on merkitystä allergioiden puhkeamiselle. Samoin probioottien syönti auttaa, jos antibioottiripuli kiusaa. Kaikki muu on vielä arvailua.

Näyttää kuitenkin siltä, että suolistobakteerien vaikutus terveydentilaan on merkittävämpi kuin mitä on vielä viime vuosiin asti ajateltu. Jos siis kysyt lääkäriltä tai ravitsemusterapeutilta vastausta siihen, onko probioottien syönnistä hyötyä, tämä luultavasti vastaa: "Ei sitä tiedä. Mutta kokeilla voi, ei niistä haittaakaan ole."

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Anette Palssa, Terveystalo. Lähteinä myös Ravitsemustiede (Duodecim 2012) ja terveyskirjasto.fi.

Artikkeli on julkaistu alunperin ET Terveys -lehdessä 5/2016
 

Pieni pöpösanasto

Probiootti
Elävä mikrobi, niin sanottu hyvä bakteeri. Tasapainottaa ruuansulatuskanavan mikrobistoa eli pieneliöstöä.

Suolistomikrobisto
Kun hyvä, probioottien bakteerikanta lisääntyy ja vie tilaa haitallisemmilta bakteereilta, suoliston vaivat, kuten antibioottiripuli, helpottavat.

Kolonisaatio
Valtaosa probioottien terveysvaikutuksista välittyy paksusuolessa. Eräät bakteerikannat voivat kolonisoitua eli asettua muualle ruoansulatuskanavaan, kuten suuhun tai mahalaukkuun.

Bakteerikanta
Lactobasillus- ja Bifidobakteerisuvut ovat tutkituimpia. Ne ovat turvallisia myös jatkuvassa käytössä.

Probioottiset elintarvikkeet
Probiootit lisätään useimmiten hapanmaitotuotteisiin, kuten piimään. Ne sopivat hapankaaliin, ja niitä käytetään myös maidoissa, juustoissa ja mehuissa.

Gefilus
Kenties tunnetuin probioottinen tuotemerkki, jonka omistaa Valio. Gefilus-tuotteissa on Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteereita.
 

Vierailija

" Toisaalta paha bakteeri ei aina tee pahaa. Hyvä esimerkkinä siitä toimivat pienet lapset, jotka työntävät suuhunsa milloin mitäkin ilman että välttämättä sairastuvat siitä mitenkään. "

Vatsahapot tappaa ikävät bakteerit ja ne joita se ei tapa, niin ne sairastuttavat esim. yersinia, vatsatauti, myrkytys jne...

maaperän mikrobit eivät ole pohjimmiltaan ihmistä varten. Lisäksi maaperässä saattaa olla bakteereita, jotka ovat haitallisia ihmisille. Esim. yersinia, salmonellat, helikobakteeri ja kolibakteeri. Myös esim. koirilla on allergioita, atopiaa, iho-ongelmia, suolisto-ongelmia, hiivaa ja suolistosairauksia (vaikka kohnaavat metsässä, kaivavat maata, syövät multaa, eivät pese itseään jne…), jotka johtuvat väärästä ravinnosta. Eli hygieniateoria on täysin väärä.

allergioihin auttaa allergia aiheuttavan ruuan välttely

painonhallintaan auttaa ruokavalio

dementiaan auttaa ruokavalio

Eli oikeanlaisella ruokavaliolla vaikutat niin kokonaisterveyteen kuin suoliston bakteereihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla