Ethän sytytä savukettasi? Tänään lauantaina on nimittäin maailman tupakaton päivä.

Hyvää savutonta päivää! Ethän polta valmistujaisjuhlissa tai muuallakaan tänään? Nimittäin toukokuun viimeisenä päivänä vietetään kansainvälistä juhlaa tupakoimattomuuden kunniaksi.

Päivän teemana on tupakkavero. Maailman terveysjärjestö WHO:n mielestä tupakkaveron nostaminen on maailmanlaajuisesti tuloksellisin ja kustannustehokkain tapa vähentää tupakointia. 

Eurooppalaiset syöpäjärjestöt toivovatkin kannanotossaan, että uudet Euroopan parlamentin jäsenet ja muut päättäjät tukevat syövän ehkäisyä muun muassa tupakkalainsäädäntöä kehittämällä. Tupakointi on suurin yksittäinen terveysriski.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Syöpäjärjestöjen mukaan yksi viidestä kuolemantapauksesta Euroopassa johtuu syövästä. Vuosittain yli 3 miljoonaa eurooppalaista sairastuu ja 1,7 miljoonaa kuolee syöpään. Tutkimusten mukaan vähintään kolmannes syövistä olisi ehkäistävissä, sanovat järjestöt tiedotteessan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hankala kuvio kun valtio nappaa verotuloja tupakasta monta miljoonaa.  Myöskin  tehtaat joppaa  asiaa  kansalaisten vapautella.  Kuuskyt luvulla ratsasti malboromies komealla hevosella  ja kalliit  näyttelijät elokuvissa aina tupakka huulessa.

No nuo on kuolleet jo, malboromieskin keuhkosyöpään  muutama kuukausi  mainoksen jälkeen.

Itseäni ei asia heilauta mihinkään. En ole riippuvainen  mistään myrkystä.  Kahvi on hyvää mutta  välillä kuukausia teetä tai kaakkaota.  Ei mitään vieroitusoireita.

Mökin muori

Tupakasta irtipääseminen ei olekaan aivan yksinkertaista. Vaikka sydän on sairas niin omalla kohdallani irtirimpuileminen kesti yli kymmenen vuotta. Siinä käytiin läpi kaikki käytettävissä olevat apukeinot hypnoosista nikotiini valmisteisiin. Ja kun viimein onnistuin tumppaamaan sen viimeisen savukkeen niin painoa kertyi lisää kymmenisen kiloa jonka pudottaminen on ollut tosi tiukassa.

Nykyään tupakka haisee pahalta ja tupakoitsijat haisevat pahalta. Mikään tiukkapipo terveysintoilija en siltikään ole tupakoinnin suhteen, en tuomitse tupakoitsijoitakaan. Kaikille tupakasta irtipäässeille nostan hattua korkealle ja kumarran syvään...

Onnittelut sinulle tahdonvoimastasi!

Minä tuomitsen tupakoitsijat, tai ehkä sana on liian jyrkkä (mikä tuomari minä nyt olen).  - Mutta mielestäni tupakoitsijat pitäisi velvoittaa vieroitukseen, koska kessuttelu sairastuttaa myös muut, ympärillä olevat. Sillä tavalla se ei ole yksityisasia. Enhän minä saa spreijata myrkkypullosta lähimmäisiäni päin, siitä kyllä joutuisin puhutteluun ja varmaan rangaistavaksikin. Mutta mitäs muuta tupakointi on kuin myrkyn kylvämistä omaan ja muiden hengitysilmaan?  - Perheenjäseniäkin kannattaisi tupakoitsijan ajatella. On havaittu, että jopa naulakossa roikkuvat tupakoitsijan vaatteet levittävät kodin ilmaan haitallisia hiukkasia. Minä voisin mennä vaikka mukaan tupakanvastustamis-marssille, onhan eläkeläisellä aikaa. Siitä jouduin sanaharkkaan toukokuussa vaalikojulla, kun joku nuorimies kertoi osallistuneensa hamppumarssille. Loukkaantui syvästi, kun minä hampun käyttöä paheksuin. Ja oli ällän ylioppilas vielä; ihmettelin hänen aatemaailmaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla