Psykoaktiivisia sieniä kutsutaan leikillisesti myös taikasieniksi, sillä niitä syötyään ihmisen tietoisuuden tila muuttuu. Uusi tutkimustulos korostaa niiden mieltä piristäviä vaikutuksia.

Psykoaktiivisten sienten psilosybiini muuttaa ihmisen tietoisuuden tilaa. Mitä aivoissa silloin tapahtuu?

Vaikutus aivoissa muistuttaa unten näkemistä. Yllättäen selvisi myös, että sienten vaikuttava aine psilosybiini saattaa sopia masennuksen hoitoon.

Lue kaikki unesta ja uniongelmista maksuttomasta artikkelipankista.

Asiaa tutki Enzo Tagliazucchin tutkijaryhmä saksalaisesta Goethe-yliopistosta.

He havaitsivat, että psilosybiinin vaikutuksen alaisena koehenkilöiden aivotoiminta muistutti unennäkemiseen liittyvää tilaa: tunteisiin ja muistoihin liittyvä aivotoiminta voimistui, itsehillinnästä ja ajattelusta vastaavien aivoalueiden toiminta taas heikkeni.

Tutkijoiden mukaan psilosybiini voisi sopia ahdistuksen ja masennuksen hoitoon, sillä se pystyy katkaisemaan masentuneen kielteisen ajatuskierteen. Psilosybiinin lääkekäyttöä tutkitaan parhaillaan.

Katso myös: Puistossa oleskelu hoitaa masennusta

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: