Heimlichin ote on useimmille tuttu keino auttaa tukehtuvaa. Mutta miten voi pelastaa itse itsensä, jos on tukehtumisen hetkellä yksin?

Hotkiminen, ruoka suussa nauraminen tai puhuminen sekä päihtyneenä syöminen. Siinä tilanteet, joissa tukehtumisvaara on suurin. Etenkin pikkulapsille vaarallista on myös vierasesineen joutuminen suuhun. Ruuan joutuminen hengitysteihin voi kuitenkin tapahtua hetkessä kenelle tahansa, koska tahansa.

Entä, jos se tapahtuu yksinollessa, kun apua ei ole ympärillä? 

Aivan ensimmäiseksi on tärkeää pysyä rauhallisena, jottei paniikki saa happea loppumaan ennen aikojaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Netistä löytyy ohjeita, jotka neuvovat, miten Heimlichin ote tehdään itselle. Niissä asetetaan nyrkki oman pallean päälle ja työnnetään sisään ja ylöspäin. Todennäköisesti tämä ei riitä, jos on tosi kyseessä, sillä itse on lähes mahdotonta saada aikaan tarpeeksi voimakas liike. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noudata sen sijaan alla olevan videon ohjeita, jolla amerikkalainen palomies ja ensihoitaja Jeff Rehman näyttää, miten tukehtumistilanteessa tulee toimia. Ohjeet alkavat noin 45 sekunnin kohdalla. Videon alta löydät sanalliset ohjeet.

  1. Asetu polvillesi ja aseta kädet eteesi punnerrusasentoon.
  2. Heitä kädet nopeasti eteen niin, että putoat voimakkaasti lattiaan rintakehä ja vatsa edellä.

– Kuulet, miten paljon ilmaa keuhkoista pääsee, kun osuin lattiaan. Liikkeen pitäisi riittää irrottamaan hengitysteihin joutunut vierasesine, Rehman sanoo videolla.

Keino ei ole sataprosenttisen toimiva, mutta se on tehokas ja hädän sattuessa taatusti kokeilemisen arvoinen. Rehmanin videota on kiitelty vuolaasti Youtubessa ja sen on kerrottu pelastaneen monta henkeä tukehtumistilanteessa.

Kun et ole yksin – näin autetaan tukehtuvaa

Kun tukehtuminen tapahtuu seurassa, tukehtuvan tulee tehdä lähellä olijoille selväksi esimerkiksi elehtimällä, että kyseessä on hätätilanne. Tukehtumista ja yskimistä saatetaan häpeillä, ja moni poistuu esimerkiksi vessaan kakomaan. Näin ei ikinä saisi tehdä, sillä jos ruokapalaa ei saa yskittyä pois, tukehtuva voi mennä nopeasti elottomaksi, kun auttajat eivät pääse antamaan ensiapua. 

Moni tietää, että jos toinen ihminen vaikuttaa tukehtuvan, voidaan häntä auttaa suorittamalla Heimlichin ote. Se on kuitenkin vasta viimeinen apukeino. Tukehtuvaa auttaessa on noudatettava seuraavia ohjeita:

  1. Pyydä tukehtuvaa kumartumaan eteenpäin ja taivuta hänen ylävartaloaan alaspäin. Lyö tukehtuvaa viisi kertaa napakasti avokämmenellä lapaluiden väliin. Tärähdys voi irrottaa vierasesineen hengitysteistä, jolloin tukehtuva saa yskäistyä sen ulos. 
  2. Jos lyönnit eivät irrota vierasesinettä henkitorvesta, soita 112:een. Jos paikalla on myös muita, soiton tekee joku muu kuin pääauttaja.
  3. Puhelun jälkeen tehdään Heimlichin ote. Mene tukehtuvan taakse, laita käsi nyrkissä tukehtujan rintalastan alapuolelle ja laita toinen käsi nyrkissä olevan käden päälle. Nykäise nopeasti taakse ja ylöspäin. Liikkeen ansiosta keuhkot tyhjenevät ilmasta, jolloin vierasesine toivottavasti irtoaa hengitysteistä.
  4. Heimlichin ote toistetaan tarvittaessa viisi kertaa, jonka jälkeen tehdään viisi napakkaa lyöntiä lapaluiden väliin. Kahta vaihetta tulee jatkaa, kunnes vierasesine irtoaa henkitorvesta tai kunnes ensihoitoyksikkö saapuu paikalle – tai kunnes tukehtuva menee elottomaksi, jolloin aloitetaan peruselvytys. 

 

Vierailija

Lihapalaan tukehtuminen ei ole niin harvinaista. Minulla suussa jauhoin sitkeää lihapalaa ja nielaisin, en tiedä mihin se juuttui. Hätäännyin kun henki ei kulkenut suun kautta, rauhoituin nenän kautta hengittämiseen, vaikeaa oli, mutta tasaantui kuitenkin.

Kolmeen päivään en kyennyt nielemään. Jälkireaktio oli kauhea. Ja harjoittelu syömiseen oli pelottavaa.

Ensimmäinen kerta oli puuterisokeri jaulutortun päällä.

Vierailija

Ei tarvitse olla välttämättä mitään pureskeltavaakaan ruokaa. Itse meinasin tulehtua hörppäykseen piimää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla