Heimlichin ote on useimmille tuttu keino auttaa tukehtuvaa. Mutta miten voi pelastaa itse itsensä, jos on tukehtumisen hetkellä yksin?

Hotkiminen, ruoka suussa nauraminen tai puhuminen sekä päihtyneenä syöminen. Siinä tilanteet, joissa tukehtumisvaara on suurin. Etenkin pikkulapsille vaarallista on myös vierasesineen joutuminen suuhun. Ruuan joutuminen hengitysteihin voi kuitenkin tapahtua hetkessä kenelle tahansa, koska tahansa.

Entä, jos se tapahtuu yksinollessa, kun apua ei ole ympärillä? 

Aivan ensimmäiseksi on tärkeää pysyä rauhallisena, jottei paniikki saa happea loppumaan ennen aikojaan. 

Netistä löytyy ohjeita, jotka neuvovat, miten Heimlichin ote tehdään itselle. Niissä asetetaan nyrkki oman pallean päälle ja työnnetään sisään ja ylöspäin. Todennäköisesti tämä ei riitä, jos on tosi kyseessä, sillä itse on lähes mahdotonta saada aikaan tarpeeksi voimakas liike. 

Noudata sen sijaan alla olevan videon ohjeita, jolla amerikkalainen palomies ja ensihoitaja Jeff Rehman näyttää, miten tukehtumistilanteessa tulee toimia. Ohjeet alkavat noin 45 sekunnin kohdalla. Videon alta löydät sanalliset ohjeet.

  1. Asetu polvillesi ja aseta kädet eteesi punnerrusasentoon.
  2. Heitä kädet nopeasti eteen niin, että putoat voimakkaasti lattiaan rintakehä ja vatsa edellä.

– Kuulet, miten paljon ilmaa keuhkoista pääsee, kun osuin lattiaan. Liikkeen pitäisi riittää irrottamaan hengitysteihin joutunut vierasesine, Rehman sanoo videolla.

Keino ei ole sataprosenttisen toimiva, mutta se on tehokas ja hädän sattuessa taatusti kokeilemisen arvoinen. Rehmanin videota on kiitelty vuolaasti Youtubessa ja sen on kerrottu pelastaneen monta henkeä tukehtumistilanteessa.

Kun et ole yksin – näin autetaan tukehtuvaa

Kun tukehtuminen tapahtuu seurassa, tukehtuvan tulee tehdä lähellä olijoille selväksi esimerkiksi elehtimällä, että kyseessä on hätätilanne. Tukehtumista ja yskimistä saatetaan häpeillä, ja moni poistuu esimerkiksi vessaan kakomaan. Näin ei ikinä saisi tehdä, sillä jos ruokapalaa ei saa yskittyä pois, tukehtuva voi mennä nopeasti elottomaksi, kun auttajat eivät pääse antamaan ensiapua. 

Moni tietää, että jos toinen ihminen vaikuttaa tukehtuvan, voidaan häntä auttaa suorittamalla Heimlichin ote. Se on kuitenkin vasta viimeinen apukeino. Tukehtuvaa auttaessa on noudatettava seuraavia ohjeita:

  1. Pyydä tukehtuvaa kumartumaan eteenpäin ja taivuta hänen ylävartaloaan alaspäin. Lyö tukehtuvaa viisi kertaa napakasti avokämmenellä lapaluiden väliin. Tärähdys voi irrottaa vierasesineen hengitysteistä, jolloin tukehtuva saa yskäistyä sen ulos. 
  2. Jos lyönnit eivät irrota vierasesinettä henkitorvesta, soita 112:een. Jos paikalla on myös muita, soiton tekee joku muu kuin pääauttaja.
  3. Puhelun jälkeen tehdään Heimlichin ote. Mene tukehtuvan taakse, laita käsi nyrkissä tukehtujan rintalastan alapuolelle ja laita toinen käsi nyrkissä olevan käden päälle. Nykäise nopeasti taakse ja ylöspäin. Liikkeen ansiosta keuhkot tyhjenevät ilmasta, jolloin vierasesine toivottavasti irtoaa hengitysteistä.
  4. Heimlichin ote toistetaan tarvittaessa viisi kertaa, jonka jälkeen tehdään viisi napakkaa lyöntiä lapaluiden väliin. Kahta vaihetta tulee jatkaa, kunnes vierasesine irtoaa henkitorvesta tai kunnes ensihoitoyksikkö saapuu paikalle – tai kunnes tukehtuva menee elottomaksi, jolloin aloitetaan peruselvytys. 

 

Eveliina Linkoheimo
Seuraa 
Liittynyt16.8.2016

Tämä liike voi pelastaa henkesi! Tee näin, jos olet tukehtumassa yksinollessasi

Hei kommentoijat! Videolla esiintyvä mies Jeff Rehman neuvoo videonsa kommenteissa Youtuben puolella, että isompirintainen nainen voi asettaa sohvatyynyn tai vastaavan lattialle ennen kuin tiputtautuu itse mahdollisimman voimalla sen päälle. Tyynyn tulisi osua kohtaan, jossa kylkiluut kohtaavat, rintojen alle. Rehmanin mukaan tämän pitäisi auttaa. Ystävällisin terveisin, Eveliina ET:stä
Lue kommentti

Mäntyharjun pappa vei Marja Suomalaisen, 68, suksille pienenä tyttönä 50-luvulla, ja siitä lähtien hiihto on kuulunut Marjan harrastuksiin. 

Espoolainen Marja ehtii hiihtää 1200 kilometriä vuodessa. Yllä olevalla videolla Marja kertoo harrastuksestaan ja antaa näytteen luistelutyylistä.

Hiihto on ollut osa Marjan elämää pienestä asti.

– Se on minulle melkein elämäntapa. Ja jos kesällä on vammoja, niin ne häipyvät talven myötä, koska hiihto on niin kokonaisvaltaista, Marja kertoo.

Lue Marjan hiihtoharrastuksesta ja välinevinkeistä lisää 22.3. ilmestyvästä ET Terveys -lehdestä 3/2018.

Nöyryyttäjä tölväisee sanallisesti tai kätkee pilkan äänenpainoon. Alistumisen sijaan kannattaa opetella suuttumaan. 

1. Mitä on nöyryyttäminen?

Nöyryyttämiselle on monta nimeä: tölväisy, moite, nolaaminen tai mitätöinti. Se on toisen ihmisen kunnioittamisen puutetta ja hänen arvonsa alentamista. Nöyryytettyä kohdellaan muita huonompana, hänet ohitetaan tai häntä ei huomioida.

2. Millaisia seurauksia nöyryytyksellä voi olla?

Nöyryyttäminen on myrkkyä ihmissuhteille, sillä se vähentää ihmisten välistä läheisyyden tunnetta ja herättää nöyryytetyssä vihan, katkeruuden, arvottomuuden ja kostonhalun tunteita nöyryyttäjäänsä kohtaan. Samalla nöyryytetyn minäkuva vääristyy. Itsearvostuksen tunteet jäävät ahdistuksen ja masennuksen alle.

3. Miksi nöyryytetyksi tuleminen on häpeällistä?

Vallalla tuntuu olevan käsitys, että mieleltään terveen ihmisen pitäisi kestää mitä tahansa. Jos nöyryytetty ilmaisee pahoittavansa mielensä, muut saattavat sanoa: "Hän nyt on niin herkkä loukkaantumaan." Nöyryytetyn ylpeys omasta itsestä kääntyy häpeäksi.

4. Voiko nöyryytetyksi joutua vaivihkaa?

Tarkoituksellinen nöyryyttäminen on useimmiten juuri epäsuoraa ja sanatonta. Pilkka tai halveksunta piilee äänenpainoissa ja mulkaisuissa, jotka viestivät nöyryytetylle, että hän on naurettava tai typerä. Nöyryyttäjä on ihminen, joka pönkittää itsetuntoaan ja asemaansa toisen kustannuksella.

5. Miksi nöyryytykseen on niin vaikea reagoida?

Nöyryytys on kuin läimäys vasten kasvoja. Sellaisessa tilanteessa jähmettyy eikä keksi mitään sanottavaa. Monille arkipäivän nöyryytykset ovat niin tavanomaisia, etteivät he tietoisesti noteeraa niitä. Tulee vain epämääräinen paha olo.

"Suuttuminen antaa nöyryytetylle tunteen, ettei jäänyt tilanteessa aivan sanattomaksi."

6. Millaisia ovat pahimmat nöyryytykset?

Monet kokevat pahimmiksi julkiset häpäisyt ja naurunalaiseksi joutumisen porukassa. Tölväisyt sattuvat sitä syvemmin, mitä arempiin kohtiin nöyryyttäjä iskee: "Taidat olla ihastunut, kun tuolla tavalla pynttäydyt."

Lapsuuden nöyryytykset ovat aina pahoja. Monelle lapsena selkäänsä saaneelle on ollut nöyryyttävämpää joutua itse hakemaan Koivuniemen herra pihapuusta kuin saada vitsaa.

7. Miten nöyryytyksestä voi selviytyä?

Oman mielenterveyden kannalta olisi välttämätöntä, että uskaltaisi myöntää itselleen: hän nolasi ja häpäisi minut. Nöyryyttämistilanteessa suuttumisen ilmaiseminen kannattaa. Suuttuminen antaa nöyryytetylle tunteen, ettei jäänyt tilanteessa aivan keinottomaksi.

Kertomalla nöyryyttäjälle, miltä tuntuu, voi parhaassa tapauksessa vaikuttaa nöyryyttäjän käytökseen. Nöyryytetty voi sanoa kiusaajalleen ironiseen sävyyn esimerkiksi: "Olipa tuo sinulta ystävällisesti sanottu."

8. Mistä nöyryytetty voi saada apua?

Kannattaa hakea vertaistukea. Sellaista löytyy myös netistä, jossa toimii erilaisia keskustelu- ja vertaisryhmiä. Kannattaa katsoa esimerkiksi Väestöliiton sivut.

Jos nöyryytys tapahtuu työpaikalla, on hyvä ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon, luottamusmieheen tai työsuojeluvaltuutettuun.

Ystävältä voi saada tukea. Ystävä voi sanoa nöyryytetylle: "On tosi ikävää, että sinulle tehtiin noin. Se oli ehdottomasti väärin."

Parisuhteissa tapahtuva nöyryytysten kierre olisi katkaistava. Apua saa pariterapiasta. Tilanne voi avautua, jos puolisot uskaltavat paljastaa, mitä he pohjimmiltaan toivovat toisiltaan.

Yksilöterapiaan kannattaa hakeutua, jos nöyryytysten aiheuttama paha olo jatkuu. Terapian tarkoituksena on etsiä ihmisestä aitoutta, joka on nöyryytysten yhteydessä kadonnut.

9. Voiko nöyryytetyksi tulemisesta oppia?

Nöyryytetystä tulee sisäisesti entistä vahvempi, jos hän ei suostu lamaantumaan vaan sisuuntuu. Jos pilkkaaja on tokaissut nöyryytetylle, että "sinusta ei tule yhtään mitään", häpäisevä lausahdus kääntyy voimavaraksi, jos nöyryytetty päättää näyttää, mihin hän pystyy.

Lähteenä: Juhani Mattila: Nöyryytys. Arvokkuuden kokemuksen menettämisestä ja uudelleen löytämisestä. Kirjapaja 2017.

Keskustelu- ja vertaisryhmiä: vaestoliitto.fi

Terapeutteja voi etsiä: psyli.fi/psykoterapeuttiluettelo/hae_psykoterapeuttia

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehdessä 5/2017.