Selvitimme vastaukset yleisimpiin vedessä liikkumista koskeviin kysymyksiin.

1. Miksi vesiliikunta sopii juuri ikääntyville ihmisille?

Vesielementti tarjoaa lempeän, mutta tehokkaan harjoitteluympäristön. Tasapainon hallinta on vedessä useimmiten helpompaa kuin kuivalla maalla, ja veden noste vähentää kehon kantavien osien kuormitusta. Liikkuminen tuntuu ylipäätään kevyemmältä.

Moni pitää veden kosketuksesta iholla: vesi tuntuu hierovan lihaksia, vähentävän kudosten turvotusta ja parantavan niiden nestekiertoa. Veden paineen vaikutuksesta hengitys tuntuu liikkujasta usein helpolta.

2. Mihin vesiliikunta tehoaa?

Keho joutuu vedessä kokonaisvaltaisesti töihin. Sekä lihakset että hengityselimistö saavat harjoitusta ja haastetta. Mitä tehokkaammin ja ripeämmin vedessä etenee, sen suuremmaksi veden vastus kasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vedessä kulutamme energiaa enemmän kuin kuivalla maalla. Se johtuu siitä, että keho luovuttaa osan lämmöstään kehoa viileämpään veteen. 27-asteisessa uimahallivedessä lämpöenergian kulutuksemme on noin 40 prosenttia suurempaa kuin kuivalla maalla. Mitä kylmempää vesi on, sitä enemmän kaloreita palaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos vaikkapa vesijuokset, vesi vastustaa liikettäsi, ja silloin liike-energian kulutuksesi lisää lämpöenergian kulutuksen ohella kalorien polttoa.

3. Vesi on lempeä elementti nivelvaivaisille – miksi?

Veden noste vähentää nivelten kuormitusta, ja liikkuminen kevenee. Toisin sanoen keho ei tunnu vedessä niin raskaalta kuin vaikkapa lenkillä. Vedessä kantavat nivelet ottavat vastaan kehon painosta vain murto-osan. Vedessä välttyy myös niveliä tärisyttäviltä liikkeiltä.

Ihminen painaa vedessä käytännössä vain noin puolet oikeasta elopainostaan, jos veden pinta on lantion kohdalla. Rinnan korkeudelle ulottuva vesiraja vähentää elopainon vajaaseen kolmannekseen ja kaulan tasolla vajaaseen kymmenesosaan oikeasta painosta.

Katso kuvalliset ohjeet: 6 vesijumppaliikettä koko kropalle!

4. Onko vedessä liikkuminen yhtä tehokasta kuin liikkuminen maalla?

On toki. Minkä tahansa liikunnan teho riippuu kuitenkin siitä, miten tehokkaasti painat menemään. Hyvä vinkki myös vedessä liikkujalle on: Liiku niin, että hengästyt.

Vedessä sydämen syke hidastuu 8–10 lyöntiä minuuttia kohti maalla liikkumiseen verrattuna. Sen vuoksi vedessä on tehtävä hieman enemmän töitä kuin maalla.

5. Miten saan vesiliikunnasta tavallista vesijuoksua rankemman treenin?

Kokeile erilaisia ryhmäliikuntamuotoja, joissa harjoittelun apuna käytetään vesiliikuntavälineitä. Hyvä esimerkki rankasta ja kuntoa mainiosti kohottavasta lajista on hydrospinning, vesikuntopyöräily. Siinä kuntopyörä on veden alla ja polkemista tehostaa liikkeen lisäksi veden vastus.

Jos olet vesijuoksun ystävä, testaa itse, millaisilla tyyleillä ja juoksuaskelnopeuksilla veden vastus kasvaa. Voit vaikkapa edetä altaassa tikkaamalla nopein askelin tai harppomalla eteenpäin niin sanottuun puu-ukkotyyliin, kroppa tiukkana ja mahdollisimman suorin jaloin.

6. Miten vältän vesiliikunnan kiusalliset seuraukset, kuten suonenvedon ja veden menemisen nenään tai korviin?

Suonenvetoa voit ehkäistä juomalla runsaasti nestettä ennen altaaseen menoa. Voit myös kokeilla kivennäisaineita, kuten magnesiumkuuria. Venyttele ennen altaaseen menoa huolella, äläkä siirry kuumasta saunasta kylmään veteen vilvoittelematta.

Veden menon nenään voi estää opettelemalla puhaltamaan ilman jo vedessä nenän kautta ulos. Kannattaa myös kokeilla sieraimet sulkevaa nenäklipsua.

Jos vesi tuppaa menemään korviin ja tukkimaan korvakäytävän, paras konsti on käyttää korvatulppia.

Asiantuntijana liikunnanohjaaja Emmi Avela Mäkelänrinteen uintikeskuksesta Helsingistä.

Vierailija

Onneksi olkoon! On sinulla kova kunto jos yhtämittaa jaksat noin kauan juosta:) ja saunoa!

Minäkin liikun paljon, mutta yhtä mittaa puolitoistatuntia on siinä rajalla jaksanko, vaikka kunto on erinomainen ikäisekseni. Helposti voi  menettää líhaksiaan. Täytyy heti liikunnan loputtua vartin päästä tai viimeistään puolen tunnin sisään nauttia ravintoa, proteiinia ja sopivasti lisää nestettä.

Teen salilla n. 45 min. - tunti  ja jumppa saman ajan toisena päivänä. Ulkolenkit päälle 5 kertaa viikokossa. Joika viikko. Mutta pikkuhiljaa kymmenen vuoden ajan olen lihonut, ruoka maistuu liian hyvälle ja se harmittaa kun 56kg on heittänyt häränpyllyä ja on nyt jo 65 kg.

Minä rentoudun kun pääsen ulos raittiiseen ilmaan ja mieluummin vielä metsään.

Minä olen hurahtanut vesijuoksuun. Entisestä sohvaperunasta ja liikuntaa vieroksuvasta ihmisestä on tullut "urheiluhullu" Käyn uimahallilla viisi kertaa viikossa. Ensi sauna, sitten 1,5 tuntia vesijuoksua ja jälleen saunanlauteiden kautta kotiin. Vesijuoksua harrastan yksin, juostessa on mukava laittaa ajatuksia ja asioita järjestykseen. Rentouttavaa ja laihduttavaa liikuntaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla