Selvitimme vastaukset yleisimpiin vedessä liikkumista koskeviin kysymyksiin.

1. Miksi vesiliikunta sopii juuri ikääntyville ihmisille?

Vesielementti tarjoaa lempeän, mutta tehokkaan harjoitteluympäristön. Tasapainon hallinta on vedessä useimmiten helpompaa kuin kuivalla maalla, ja veden noste vähentää kehon kantavien osien kuormitusta. Liikkuminen tuntuu ylipäätään kevyemmältä.

Moni pitää veden kosketuksesta iholla: vesi tuntuu hierovan lihaksia, vähentävän kudosten turvotusta ja parantavan niiden nestekiertoa. Veden paineen vaikutuksesta hengitys tuntuu liikkujasta usein helpolta.

2. Mihin vesiliikunta tehoaa?

Keho joutuu vedessä kokonaisvaltaisesti töihin. Sekä lihakset että hengityselimistö saavat harjoitusta ja haastetta. Mitä tehokkaammin ja ripeämmin vedessä etenee, sen suuremmaksi veden vastus kasvaa.

Vedessä kulutamme energiaa enemmän kuin kuivalla maalla. Se johtuu siitä, että keho luovuttaa osan lämmöstään kehoa viileämpään veteen. 27-asteisessa uimahallivedessä lämpöenergian kulutuksemme on noin 40 prosenttia suurempaa kuin kuivalla maalla. Mitä kylmempää vesi on, sitä enemmän kaloreita palaa.

Jos vaikkapa vesijuokset, vesi vastustaa liikettäsi, ja silloin liike-energian kulutuksesi lisää lämpöenergian kulutuksen ohella kalorien polttoa.

3. Vesi on lempeä elementti nivelvaivaisille – miksi?

Veden noste vähentää nivelten kuormitusta, ja liikkuminen kevenee. Toisin sanoen keho ei tunnu vedessä niin raskaalta kuin vaikkapa lenkillä. Vedessä kantavat nivelet ottavat vastaan kehon painosta vain murto-osan. Vedessä välttyy myös niveliä tärisyttäviltä liikkeiltä.

Ihminen painaa vedessä käytännössä vain noin puolet oikeasta elopainostaan, jos veden pinta on lantion kohdalla. Rinnan korkeudelle ulottuva vesiraja vähentää elopainon vajaaseen kolmannekseen ja kaulan tasolla vajaaseen kymmenesosaan oikeasta painosta.

Katso kuvalliset ohjeet: 6 vesijumppaliikettä koko kropalle!

4. Onko vedessä liikkuminen yhtä tehokasta kuin liikkuminen maalla?

On toki. Minkä tahansa liikunnan teho riippuu kuitenkin siitä, miten tehokkaasti painat menemään. Hyvä vinkki myös vedessä liikkujalle on: Liiku niin, että hengästyt.

Vedessä sydämen syke hidastuu 8–10 lyöntiä minuuttia kohti maalla liikkumiseen verrattuna. Sen vuoksi vedessä on tehtävä hieman enemmän töitä kuin maalla.

5. Miten saan vesiliikunnasta tavallista vesijuoksua rankemman treenin?

Kokeile erilaisia ryhmäliikuntamuotoja, joissa harjoittelun apuna käytetään vesiliikuntavälineitä. Hyvä esimerkki rankasta ja kuntoa mainiosti kohottavasta lajista on hydrospinning, vesikuntopyöräily. Siinä kuntopyörä on veden alla ja polkemista tehostaa liikkeen lisäksi veden vastus.

Jos olet vesijuoksun ystävä, testaa itse, millaisilla tyyleillä ja juoksuaskelnopeuksilla veden vastus kasvaa. Voit vaikkapa edetä altaassa tikkaamalla nopein askelin tai harppomalla eteenpäin niin sanottuun puu-ukkotyyliin, kroppa tiukkana ja mahdollisimman suorin jaloin.

6. Miten vältän vesiliikunnan kiusalliset seuraukset, kuten suonenvedon ja veden menemisen nenään tai korviin?

Suonenvetoa voit ehkäistä juomalla runsaasti nestettä ennen altaaseen menoa. Voit myös kokeilla kivennäisaineita, kuten magnesiumkuuria. Venyttele ennen altaaseen menoa huolella, äläkä siirry kuumasta saunasta kylmään veteen vilvoittelematta.

Veden menon nenään voi estää opettelemalla puhaltamaan ilman jo vedessä nenän kautta ulos. Kannattaa myös kokeilla sieraimet sulkevaa nenäklipsua.

Jos vesi tuppaa menemään korviin ja tukkimaan korvakäytävän, paras konsti on käyttää korvatulppia.

Asiantuntijana liikunnanohjaaja Emmi Avela Mäkelänrinteen uintikeskuksesta Helsingistä.

Vierailija

Tehokas vesiliikunta on lempeä laji – näin vältät suonenvedonkin

Onneksi olkoon! On sinulla kova kunto jos yhtämittaa jaksat noin kauan juosta:) ja saunoa! Minäkin liikun paljon, mutta yhtä mittaa puolitoistatuntia on siinä rajalla jaksanko, vaikka kunto on erinomainen ikäisekseni. Helposti voi menettää líhaksiaan. Täytyy heti liikunnan loputtua vartin päästä tai viimeistään puolen tunnin sisään nauttia ravintoa, proteiinia ja sopivasti lisää nestettä. Teen salilla n. 45 min. - tunti ja jumppa saman ajan toisena päivänä. Ulkolenkit päälle 5 kertaa viikokossa...
Lue kommentti
Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Tehokas vesiliikunta on lempeä laji – näin vältät suonenvedonkin

Minä olen hurahtanut vesijuoksuun. Entisestä sohvaperunasta ja liikuntaa vieroksuvasta ihmisestä on tullut "urheiluhullu" Käyn uimahallilla viisi kertaa viikossa. Ensi sauna, sitten 1,5 tuntia vesijuoksua ja jälleen saunanlauteiden kautta kotiin. Vesijuoksua harrastan yksin, juostessa on mukava laittaa ajatuksia ja asioita järjestykseen. Rentouttavaa ja laihduttavaa liikuntaa.
Lue kommentti

Uni toistuu suunnilleen samanlaisina vaiheina yöstä toiseen. Yksi sykli kestää puolestatoista kahteen tuntiin.

Unella on neljä erilaista vaihetta, jotka toistuvat yöstä toiseen.

  1. N1 on kevyen eli torkeunen vaihe, siirtymisvaihe kohti syvempää unta. Hyvin nukkuvalla N1-unta on vain noin 2-5 % yöunesta.
  2. N2-vaiheessa syke ja hengitys hidastuvat. Tätä keskisyvää unta on jopa puolet koko yöunen pituudesta.
  3. N3 on syvän unen vaihe. Syke ja hengitys ovat säännöllisiä ja rauhallisia. Syvä uni elvyttää elimistöä. Hyvin nukkuvalla syvää unta on 15-20 % yöunesta.
  4. REM-unessa aivot toimivat vilkkaasti kuten päivällä. Silmät liikkuvat mutta keho ei. REM-unen osuus kasvaa kohti aamuyötä. Hyvin nukutussa yössä sitä on 20-25 %.

Näin parannat unenlaatua – muistilista

  • Kahvi. Herkkyys kofeiinille on yksilöllistä. Unettoman pitäisi välttää kofeiinia jo klo 14:n jälkeen.
  • Ruoka. Päivän pääateria kannattaa nauttia vasta klo 18-20. Jos syö päivällisen ennen klo 18, iltapalaa on hyvä nauttia noin klo 21. Se on tärkeä yöllisen sokeritasapainon kannalta. Katso täältä ruokia, jotka edistävät hyvää unta.
  • Stressi. Päivän aikana ihmisen aivoissa käy noin 60 000 ajatusta. Mieltä voi olla vaikea rauhoittaa illalla. Hyvä keino mielen rauhoittamiseen on esimerkiksi huolihetki. Katso täältä ET:n ohjeet huolihetken pitämiseen.
  • Makuuhuone. Hyvän unen saamiseksi huoneen lämpötilan on hyvä olla 18-20 astetta. Iäkkäillä ihmisillä lämpötila voi olla 20-24 astetta.

Apua lääkkeettömistä hoidoista?

70 % unettomista hyötyy lääkkeettömästä hoidosta. Parhaat tulokset on saatu kognitiivis-behavioraaliseen terapiaan perustuvilla menetelmillä.

Lievemmissä univaikeuksissa voi auttaa myös reseptivapaa melatoniini. Melatoniini on käpyrauhasen tuottama hormoni, jonka eritys on suurimmillaan aamuyöstä. Se toimii eräänlaisena biologisena rytmien tahdistajana. Jos uni ei tule luonnostaan väsymyksestä huolimatta, melatoniinia voi ottaa purkista.

Joidenkin tutkimusten mukaan melatoniini edistää unta kuitenkin vain vähän. Lääkärilehden mukaan melatoniiniannoksen ansiosta nukahtaminen nopeutuu keskimäärin noin 4 minuuttia. Melatoniini ei myöskään auta kaikkia unipulmista kärsiviä.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2017.

Lue myös: Nuku parempia päiväunia – 7 hyvää vinkkiä

Lue myös: Miksi aina väsyttää? Tarkista, ettet sairasta diabetesta tai kilpirauhasen vajaatoimintaa

Mikä flunssajuoma maistuu hyvältä vielä viidennen mukillisen jälkeen? Testasimme.

Flunssassa on syytä juoda paljon, sillä ruoka ei maistu ja kuume lisää nesteen tarvetta.  ET:n toimitus testasi, miltä erilaiset flunssajuomat maistuvat. Löysimme uusia yllätyssuosikkeja!

1. Syystäkin klassikko: Teetä ja sitruunaa 

Moni kaipasi makeutukseksi sokeria tai maitoa ja hunajaa, mutta sitruunan ja teen sekoitusta pidettiin yleisesti raikkaan makuisena. Klassikkojuomaa jaksaa juoda useita mukillisia.

”Sitruuna maistuu mukavasti.”
”Toi mieleen lapsuuden. ”

2. Helppo juotava: Para-hot

Pussillinen jauhetta sekoitetaan kuumaan veteen ja saadaan mustaherukan makuinen juoma, jossa on 500 milligrammaa parasetamolia. Juoman makua pidettiin parempana kuin hajua.

”Mieto, hyvä maku.”
”Voisi juoda hyvin vaikka litran”.

3. Lapsuuden trauma: Sipulimaito

Maidossa kiehautettu sipuli herätti raadissa tunteita jo etukäteen. Jotkut tyytyivät vain haistamaan, ja osalle riitti kertamaistiainen.

”Ihan kuin suolatonta kalakeittoa.”
”Yäk! Maistuu lapsuudelle!”

4. Mielipiteiden jakaja: Finrexin

Vanha tuttu asperiini on eukalyptukselta ja mentholilta maistuvan juoman vaikuttava aine. Raati piti tuoksusta, sitä oli hyvä hengittää. Puolet tykkäsi mausta, puolet ei.

”Mieto, terveellinen maku.”
”Eukalyptys tekee hyvää kurkulle.”

5. Yllätyssuosikki: Kokis ja inkivääri

Kiinasta lähtöisin oleva flunssajuoma syntyy, kun Coca-Colaa ja tuoretta raastettua inkivääriä keitetään 10 minuuttia. Inkivääri toi ”tehoa” ja aukaisi hengityksen.

”Loistava makuyhdistelmä!”
”Tilkka rommia voisi tehdä tästä vielä parempaa.”

6. Parantavaa makua: Echinaforce

Kuuman veden joukkoon sekoitettu Echinaforce maistui yhden mielestä pihanurmikolta ja toisen mielestä parantavalta. Moni olisi mieluummin nauttinut tipat sellaisenaan.

”Tarpeeksi pahaa, tuntuu lääkitsevän.”