Kaihin sumentama näkö korjaantuu leikkauksessa. Listasimme neljä tärkeintä asiaa, jotka kaihista on hyvä tietää.

Mikä?

Kaihi on sairaus, joka samentaa vähitellen silmän mykiön eli linssin. Sen seurauksena näkö heikkenee. Noin kolmasosalla yli 65-vuotiaista on näkökykyä alentavia kaihimuutoksia. Suomessa tehdään noin 55 000 kaihileikkausta vuodessa.

Miten hoidetaan?

Jos heikentynyt näkö haittaa työn tekemistä tai arkiaskareita, kaihimuutokset voidaan korjata leikkauksella. Julkiseen terveydenhuoltoon pääsee, kun tietyt näöntarkkuuskriteerit täyttyvät.

Mitä leikkauksessa tapahtuu?

Kaihileikkaus tehdään lähes aina ultraäänitekniikalla ja paikallispuudutuksessa. Leikkauksessa mykiö poistetaan ja sen tilalle asennetaan keinomykiö eli linssi. Potilas pääsee tavallisesti kotiin samana päivänä. Joskus tilanne vaatii toisen leikkauksen.

Molemmat silmät voi olla mahdollista leikata yhtä aikaa.

Kauanko toipuminen kestää?

Leikkauksen jälkeen silmää hoidetaan kortikosteroidi- ja antibioottitipoilla.

Lisäksi tarvittaessa käytetään niin sanottuja NSAID-silmätippoja, jotka vähentävät turvotusta. Leikkauksen jälkeinen näkö vakiintuu noin kuukaudessa, minkä jälkeen voidaan määrätä sopivat lasit.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 4/2017.

 

Vierailija

Tuleeko minullekin kaihi? Neljä asiaa, jotka jokaisen ikääntyvän on hyvä tietää kaihista

vieras kirjoitti: #Molemmat silmät voi olla mahdollista leikata yhtä aikaa.# Epäilen tuota tietoa. Samalla leikkauksen käynnillä onnistuu.. Tosin, ei pitäisi niinkään tehdä sillä jos leikkaus johtaa näön menetykseen niin täydellinen sokeus molemmissa silmissä on paha vamma. Onhan se mahdollista leikata kaihi molemmista silmistä yhtä aikaa mutta kokonaan eri asia on, kannattaako niin tehdä. En ole mistään lukenut, että kaihileikkaukset olisivat aiheuttaneet sokeutta ainakaan Suomessa mutta muita...
Lue kommentti