Kaihin sumentama näkö korjaantuu leikkauksessa. Listasimme neljä tärkeintä asiaa, jotka kaihista on hyvä tietää.

Mikä?

Kaihi on sairaus, joka samentaa vähitellen silmän mykiön eli linssin. Sen seurauksena näkö heikkenee. Noin kolmasosalla yli 65-vuotiaista on näkökykyä alentavia kaihimuutoksia. Suomessa tehdään noin 55 000 kaihileikkausta vuodessa.

Miten hoidetaan?

Jos heikentynyt näkö haittaa työn tekemistä tai arkiaskareita, kaihimuutokset voidaan korjata leikkauksella. Julkiseen terveydenhuoltoon pääsee, kun tietyt näöntarkkuuskriteerit täyttyvät.

Mitä leikkauksessa tapahtuu?

Kaihileikkaus tehdään lähes aina ultraäänitekniikalla ja paikallispuudutuksessa. Leikkauksessa mykiö poistetaan ja sen tilalle asennetaan keinomykiö eli linssi. Potilas pääsee tavallisesti kotiin samana päivänä. Joskus tilanne vaatii toisen leikkauksen.

Molemmat silmät voi olla mahdollista leikata yhtä aikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kauanko toipuminen kestää?

Leikkauksen jälkeen silmää hoidetaan kortikosteroidi- ja antibioottitipoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisäksi tarvittaessa käytetään niin sanottuja NSAID-silmätippoja, jotka vähentävät turvotusta. Leikkauksen jälkeinen näkö vakiintuu noin kuukaudessa, minkä jälkeen voidaan määrätä sopivat lasit.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 4/2017.

 

Leikattu

Ihan kiva, jos muistuttaisitte, että kolmannekselle leikatuista kehittyy myös ns. jälkikaihi, joka vaatii oman operaationsa.

Vierailija

vieras kirjoitti:
#Molemmat silmät voi olla mahdollista leikata yhtä aikaa.#

Epäilen tuota tietoa.  Samalla leikkauksen käynnillä onnistuu.. Tosin, ei pitäisi niinkään tehdä sillä jos leikkaus johtaa näön menetykseen niin täydellinen sokeus molemmissa silmissä on paha vamma.

Onhan se mahdollista leikata kaihi molemmista silmistä yhtä aikaa mutta kokonaan eri asia on, kannattaako niin tehdä. En ole mistään lukenut, että kaihileikkaukset olisivat aiheuttaneet sokeutta ainakaan Suomessa mutta muita komplikaatioita voi tulla. Jos potilaalla on paljon muita sairauksia ja ikää paljon niin mielestäni lääkäri on edesvastuuton , jos leikkaa molemmat silmät yhtä aikaa.

Minulta leikattiin kaihi oikeasta silmästä kaksi vuotta sitten. Silmälääkäri painotti, ettei missään tapauksessa kannata leikata vasenta silmää samaan aikaan. Siinä on vähemmän kaihia ja minulla on perinnöllinen sarveiskalvon rappeuma molemmissa silmissä. 

Oikean silmän kaihileikkaus meni hyvin mutta vuoden päästä siinä oli jo jälkikaihi, joka hoidettiin laserilla pois. Kaihileikkaus myös altistaa valkuaisen irtoamiselle, mikä tapahtui myös minulle. Repi irrotessaan reikiä verkkokalvoon. Kaihi on poissa mutta näkö ei koskaan palaudu entiselleen.

Kokemusteni jälkeen en suosittele kenellekään molempien silmien kaihileikkausta samaan aikaan. Aion sinnitellä vasemman silmän kaihin kanssa niin kauan kuin mahdollista. Leikkaukseen vasta sitten kun en näe sillä yhtään mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla