Kaihin sumentama näkö korjaantuu leikkauksessa. Listasimme neljä tärkeintä asiaa, jotka kaihista on hyvä tietää.

Mikä?

Kaihi on sairaus, joka samentaa vähitellen silmän mykiön eli linssin. Sen seurauksena näkö heikkenee. Noin kolmasosalla yli 65-vuotiaista on näkökykyä alentavia kaihimuutoksia. Suomessa tehdään noin 55 000 kaihileikkausta vuodessa.

Miten hoidetaan?

Jos heikentynyt näkö haittaa työn tekemistä tai arkiaskareita, kaihimuutokset voidaan korjata leikkauksella. Julkiseen terveydenhuoltoon pääsee, kun tietyt näöntarkkuuskriteerit täyttyvät.

Mitä leikkauksessa tapahtuu?

Kaihileikkaus tehdään lähes aina ultraäänitekniikalla ja paikallispuudutuksessa. Leikkauksessa mykiö poistetaan ja sen tilalle asennetaan keinomykiö eli linssi. Potilas pääsee tavallisesti kotiin samana päivänä. Joskus tilanne vaatii toisen leikkauksen.

Molemmat silmät voi olla mahdollista leikata yhtä aikaa.

Kauanko toipuminen kestää?

Leikkauksen jälkeen silmää hoidetaan kortikosteroidi- ja antibioottitipoilla.

Lisäksi tarvittaessa käytetään niin sanottuja NSAID-silmätippoja, jotka vähentävät turvotusta. Leikkauksen jälkeinen näkö vakiintuu noin kuukaudessa, minkä jälkeen voidaan määrätä sopivat lasit.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 4/2017.

 

Vierailija

Tuleeko minullekin kaihi? Neljä asiaa, jotka jokaisen ikääntyvän on hyvä tietää kaihista

vieras kirjoitti: #Molemmat silmät voi olla mahdollista leikata yhtä aikaa.# Epäilen tuota tietoa. Samalla leikkauksen käynnillä onnistuu.. Tosin, ei pitäisi niinkään tehdä sillä jos leikkaus johtaa näön menetykseen niin täydellinen sokeus molemmissa silmissä on paha vamma. Onhan se mahdollista leikata kaihi molemmista silmistä yhtä aikaa mutta kokonaan eri asia on, kannattaako niin tehdä. En ole mistään lukenut, että kaihileikkaukset olisivat aiheuttaneet sokeutta ainakaan Suomessa mutta muita...
Lue kommentti

Moni jätti ottamatta influenssarokotuksen tänä talvena. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, miksi rokotuksen ottaminen on tärkeää.

ET:n omalääkäri Risto Laitilan supersuosittu Riston vastaanotolla -videosarja jatkuu taas tänä keväänä. Luvassa on kymmenen uutta, mielenkiintoista jaksoa, joissa keskustellaan ET:n lukijoita askarruttavista terveysasioista. 

Katso video yllä!

Täältä näet kaikki aiemmat videosarjan osat.

Kova rajat harvemmin kaunistavat. Meikin huolellinen häivytys takaa kauniin lopputuloksen. Neljän askeleen meikillä korostat kasvojesi parhaita puolia ja saat raikkaan lopputuloksen.

Elinvoimainen ja virkeä meikki syntyy lisäämällä volyymia ja väriä silmien alueelle sekä valoisuutta iholle.

Tee ensimmäiseksi pohjameikki. Muista: mitä ohuempi meikkivoide, sitä tasaisemmalta iho näyttää. Sen jälkeen voit loihtia kasvoille väriä, hohtoa ja syvyyttä näillä vinkeillä:

1. Punaa poskille

Poskipuna tuo kasvoille eloa ja raikastaa koko ilmeen hetkessä. Voidemaiset poskipunat levittyvät kauniisti myös juonteiselle iholle. Pyörittele poskipunaa huolella!

 1. Voidemainen poskipuna levittyy parhaiten sormin. Taputtele punaa poskiluun korkeimpaan kohtaan ja häivytä taputellen kohti ohimoa ja otsaa. On tärkeää taputella väriä iholle niin kauan, ettei selkeitä rajoja ole esillä.
 2. Jos käytät puuterista poskipunaa, pyöräytä sivellin ensin poskipunapannussa ja sitten kämmenselässä. Sivele poskipunaa niin kevyesti iholle, että sivellin juuri ja juuri koskettaa ihoa. Häivytä, kunnes rajaa ei ole näkyvissä.
 3. Lisää tarvittaessa hiukan väriä poskiluulle ja aivan aavistus sen alapuolelle. Häivytä.

2. Hohtoa kasvoille

Erilaiset hohde- ja korostustuotteet ovat yhä suositumpia. Niillä tuot valoa kasvoillesi ja korostat niiden korkeimpia kohtia – niitä, joihin valo muutenkin osuu ensimmäisenä.

 1. Sipaise hohde- tai korostustuotetta aivan poskipään korkeimpaan kohtaan sekä kulmaluulle.
 2. Levitä nestemäinen korostustuote meikkivoiteen alle vain poskien alueelle. Voit taputella sitä hippusen myös kulmaluulle valmiin meikin päälle.
 3. Puuterimaista korostustuotetta sipaistaan viimeisenä vaiheena aavistus puuterin tai meikkivoiteen päälle. Taputtele mahdollinen liika hohde sormin pois.

3. Kulmat kuntoon

Kulmakarvat kehystävät kasvoja ja tuovat niihin ryhtiä.

 1. Harjaa kulmat luonnollisiksi.
 2. Harvakarvaisiin kulmiin voi piirtää aukkokohtiin kulmakynällä karvamaisia vetoja. Ohuita tai hentoja kulmia voi lisäksi tuuheuttaa kuitukulmavärillä tai puuterimaisella kulmavärillä.
 3. Harjaa aina lopuksi kulmat läpi kulmaharjalla, jotta kynän/värin jälki pehmenee ja rajat häivyttyvät luonnollisemmiksi.

4. Syvyyttä silmiin

Laskeutuneet luomet "kohoavat", kun levität liikkuvalle luomelle vaaleaa sävyä ja häivytät silmäkulman kohdalle luomivakoon tummaa sävyä. 

Kun käytät silmämeikkiin kolmea sävyä, värit sulautuvat toisiinsa ja silmämeikistä tulee kauniin utuinen. 

 1. Pohjusta luomet ensin peiteaineella tai luomenpohjustusaineella. Puuteroi tarvittaessa.
 2. Levitä vaaleaa luomivärisävyä koko liikkuvalle luomelle.
 3. Nappaa sitten siveltimeen hiukan tummempaa sävyä ja häivytä sitä luomivakoon ja aavistuksen verran silmäkulmasta viuhkamaisesti ulospäin. Häivytä väriä niin kauan edestakaisin liikkein ja pyöreästi sivellen, ettei varsinaista rajaa ole näkyvissä.
 4. Ota siveltimeen hiukan vielä tummempaa luomiväriä ja levitä sitä aavistuksen keskemmälle luomivakoon. Häivytä samalla tyylillä rajattomaksi.
 5. Rajaa kynällä vain yläluomi, se nostaa katsetta. Muista taivuttaa ripset ja levitä ripsiväriä.