Kun perheen jäsen tai ystävä sairastuu levinneeseen syöpään, lähellä olevat tuntevat olonsa avuttomiksi. Mitä sanoa? Miten tukea? Levinnyttä rintasyöpää sairastava helsinkiläinen Anita Mäkelä, 50, kertoo.

1. Tietoon ystävän sairastumisesta kannattaa totutella hetki, ennen kuin ottaa yhteyttä.  

– Kerroin rintasyövästäni kavereille vaiheittain Facebookissa. Näin heillä kaikilla oli aikaa sulatella asiaa, ennen kuin tapasin heitä. Kun on itsekin vielä järkyttynyt omasta diagnoosistaan, ei halua nähdä järkytystä muiden kasvoilla, Anita Mäkelä sanoo.

2. Kun tapaat syöpää sairastavan kasvokkain, pysähdy ja kuuntele rauhassa, mistä hänellä on sanottavaa. Älä tarjoa hänelle kaiken pelastavaa ratkaisua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Varsinkaan levinnyttä syöpää sairastavan kohdalla sellaista ei ole. Sairaus kestää koko loppuelämän, Anita toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. On ok, että et tiedä, mitä sanoa. Voit lähettää terveisiä yhteisen tutun tai vaikka Facebookin kautta. Tule lähelle sitten kun itsestäsi tuntuu luontevalta.

– Jokainen prosessoi asioita omalla aikataululla. Loukkaavaa on se, jos vaikenet kokonaan.

4. Tekeminen on usein tärkeämpää kuin puhuminen.

– Ystävät ovat hakeneet lapsiamme mukaansa ja tehneet heidän kanssaan mukavia asioita. Meidän koko perhettä on kutsuttu ystävien mökille. Juuri sellaista me tarvitsemme – hyviä yhteisiä kokemuksia, Anita kertoo. Hänellä on mies ja neljä lasta, joista nuorin on 10-vuotias.

Anita Mäkelä.
Anita Mäkelä.

5. Älä koe syyllisyyttä tai oleta, että sinun pitäisi jotenkin ratkaista asioita sairastavan puolesta.

– Riittää, että olet ystävä ja oma itsesi. Sitä minä kaipaan. Minulla on vertaistukiryhmä ja psykologin palvelut tarvittaessa. Hienoja hetkiä ovat olleet vanhan ystävän kanssa tehdyt metsäretket ja läheisteni kanssa vietetyt elokuvaillat. En ole pelkkä diagnoosi, haluan kuulla myös ystävien asioista, Anita muistuttaa. 

Elinaikaa keskimäärin kolme vuotta

Suomessa todetuista rintasyövistä 85 prosenttia on paikallisia rintasyöpiä, joista neljä viidestä paranee pysyvästi.

Levinnyttä rintasyöpää ei pystytä parantamaan, mutta sairastunut voi usein viettää melko normaalia elämää hoitojen avulla. Levinnyttä rintasyöpää sairastavat elävät keskimäärin kolme vuotta diagnoosin saamisen jälkeen. Joillakin hoidot toimivat niin hyvin, että elinaikaa voi olla kymmenenkin vuotta, mutta joskus sairaus etenee nopeasti ja elämä päättyy jo kuukausien päästä.

Levinnyttä rintasyöpää sairastavien naisten tarinoita: minuntarinani.fi

Vierailija

Kannattaisi vaihtaa kaikki eläinkunnan tuotteet sekä raffinoitu ruoka täysipainoiseen kasvisruokavalioon. Vihreät lehdet voivat saada jopa ihmeitä aikaan, sekä kaikki värikkäät kasvituotteet.

USA:laiset lifestyle-tohtorit mm. Caldwell Esselstyn ja John McDougall on hoitaneet hyvällä menestyksellä jopa "parantumattomasti" sairaita.

Done that been there

On tosiasia, että aina joku paranee myös ihan kokonaan ja useimmat selviävät pidempään kuin keskiarvoihin perustuvat tilastot kertovat. Sen voi sanoa levinnyttä syöpää sairastavalle. Olen itse sairastanut syövän, jonka selviytymisprosentti on lähtökohtaisesti kolmen alhaisimman joukossa. Olen kokenut myös uusiutumisen ja leviämisen. Siitä on pian jo viisi täysin tervettä vuotta ja edelleen seurantojen tulokset ovat olleet ns. terveen ihmisen tuloksiin verrattavia.

Kukaan ei voi tietää, selviääkö juuri tietty potilas, mutta on lohdullista tietää, että joku selviää aina!

Sisältö jatkuu mainoksen alla