Kaihi eli vanhalta nimeltään harmaakaihi kehittyy iän myötä vaivihkaa. Yli 70-vuotiaista se on jo noin 60 prosentilla.

 – Kaihi on vanhenemisilmiö, vaikka jo viisikymppisiäkin käy vastaanotolla kaihin vuoksi, toteaa apulaisylilääkäri Pekka Virtanen Oulun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Kaihin ensimmäinen oire on näön heikentyminen, mitään kipuja ei ole. Lukeminen, käsityöt tai näyttöpäätteellä työskenteleminen hankaloituvat.

Autolla ajaessa liikennemerkit näkyvät sumuisina, hämärässä ajaminen vaikeutuu ja vastaantulijan ajovalot häikäisevät. Sävyjä ei erota, kun silmän edessä on kellertävä suodatin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Kaihi kasvaa”, monet sanovat, mutta oikeasti muutoksen aiheuttaa silmämykiön sisällä olevan valkuaisainepitoisen linssin sameneminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aineenvaihdunnan muutosten takia valkuaisaine alkaa sakkautua, linssi muuttuu himmeäksi, sen läpinäkyvyys huononee ja lopulta myös näöntarkkuus heikkenee. Kun linssi on samea, se taittaa kuvan verkkokalvolle epätarkasti.

Kaihileikkauksen jälkeen

  • Vältä raskasta ponnistelua muutaman viikon ajan.
  • Suojaa silmä lialta ja pesuvedeltä.
  • Älä hiero silmää.
  • Älä sauno tai ui pariin viikkoon.
  • Tulehduksen estämiseksi silmään tiputetaan antibiootti- ja kortisonisilmä­tippoja 4–5 kertaa päivässä 3–4 viikkoa.
  • Silmälasit joutuu yleensä uusimaan, koska silmän taitteisuus muuttuu leikkauksessa.


Minulta leikattiin harmaakaihi molemmista silmistä kolme vuotta sitten ja samalla
korjattiin hajataittoa. Leikkaus oli laatuaan luultavasti Itä-Suomen ensimmäinen.
Olen erittäin tyytyväinen!

t.metsänpoika

"Silmänpainetauti on suhteellisen harvinainen sairaus, ja vain 1 % yli 45-vuotiaista sairastuu silmänpainetautiin. Silmänpainetautiin sairastumisen todennäköisyys on kymmenen kertaa suurempi, jos muilla perheenjäsenillä on sairautta, ja siksi on hyvä idea käydä silmälääkärin tutkimuksissa, jos perheenjäsenellä on silmänpainetauti.

Silmänpainetauti voi esiintyä monella tavalla. Silmäkivut ja "kuolleet kulmat" ovat tyypillisimpiä. Kuolleet kulmat ovat sellaisia alueita näkökentässä, jotka ovat poissa. Useimmiten näin on vain yhdessä silmässä. Kuolleisiin kulmiin ei välttämättä kiinnittä huomiota silloin, kun ne eivät vaikuta keskusnäköön, eli siihen mitä katsoo. Alueet ovat sivuilla, ja saattaa myös huomata kompastelevansa. Kuolleet kulmat kasvavat, ja lopuksi vain keskusnäkö on jäljellä. Tällöin voi seurata samanlainen tunne kuin silloin, kun katsoo kiikarin läpi, eli näkee keskelle muttei sivuille."

Sairaana.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla