
Silmänpohjan ikärappeumaa potee noin 10 % yli 60-vuotiaista. Tauti on kivuton ja siksikin salakavala, joten diagnoosi usein viivästyy. Uudella MPS II -laitteella pääsee riskin jäljille.
Silmänpohjan ikärappeuma (Age-related Macular Degeneration eli AMD) on merkittävä näkövammaisuuden aiheuttaja Suomessa. Kaikista rekisteröidyistä näkövammaisista silmäpohjan ikärappeumaa sairastavien osuus on noin 42 %.
Silmänpohjan ikärappeuman oireita ovat mm. näkökyvyn heikkeneminen, erilaiset näköhäiriöt ja suorien viivojen vääristyminen. TV:n katselu ja kasvojen tunnistaminen vaikeutuvat, ja tekstistä saattaa kadota osa kirjaimista.
Koska tauti on kivuton ja terve silmä voi kompensoida sairasta, tutkimuksiin meneminen saattaa turhaan viivästyä.
Tauti johtaa merkittävään, jokapäiväistä elämää haittaavaan näkökyvyn heikkenemiseen. Sitä ei voida parantaa, mutta nykyteknologian avulla sairastumisriskiä voidaan mitata.
Riskitekijät tiedetään
Silmänpohjan ikärappeumaa on yli 60-vuotiaista noin kymmenesosalla.
Sairastumisriskiä lisäävät mm. tupakointi, korkea verenpaine, sydän- ja verisuonisairaudet, kohonnut kolesteroliarvo ja diabetes.
Jos suvussa on AMD-tapauksia, omien silmien terveydestä tulee olla erityisen tarkkana. Myös ruokavaliolla on iso merkitys.
MPOD-mittaus paljastaa sairastumisriskin
Kun sairautta epäillään, kartoitetaan ensin riskitekijät ja tehdään perinteinen Amsler-testi. Sen lisäksi on nyt tarjolla MPS II -laite, jolla optikko voi mitata makulan, silmän tarkan näkemisen alueen, pigmenttitiheyden (Macular Pigment Optical Density, MPOD).
Mitä pienempi MPOD-luku on, sitä suurempi on riski sairastua AMD:hen. MPOD-mittaus ja riskien kartoitus paljastaa sairastumisriskin, mutta AMD-diagnoosin tekee aina silmälääkäri.
Ennaltaehkäisy jarruttaa
AMD:tä ei voida parantaa, mutta siihen sairastumista voidaan ehkäistä.
Tupakoinnin lopettaminen on tärkeä ennaltaehkäisevä tekijä. Ylipainon välttäminen, sydän- ja verisuonisairauksien hyvä hoito sekä terveellinen, runsaasti vihanneksia, kasveja ja marjoja sisältävä ruokavalio ovat hyviä keinoja riskien vähentämiseksi. Ravintotekijöiden vaikutuksista silmänpohjan ikärappeuman hoitoon on meneillään tutkimuksia.