Rauhoittavien lääkkeiden ja unilääkkeiden käyttäminen aiheuttaa useita vaaroja ikäihmisille. Onneksi niiden käytöstä on mahdollista vierottaa jopa pitkäaikaiskäyttäjiä.

Tuore väitöskirjatutkimus kertoo, että unilääkkeet ja rauhoittavat  vahingoittavat muun muassa iäkkään ihmisen toimintakykyä, lähimuistia sekä ajan ja paikan tajua. Näiden lääkkeiden käyttö voi aiheuttaa vanhukselle pahimmillaan jopa pysyvän muistin ja älykkyyden heikentymän.

– Huolestuttavin on löydöksemme, jonka mukaan unilääkkeiden mahdollisesti aiheuttamat kognitiiviset haitat eivät korjautuneet puolen vuoden kuluessa unilääkkeiden vieroituksesta. Unilääkkeiden entiset käyttäjät eivät saavuttaneet neuropsykologisissa testeissä missään vaiheessa lääkkeitä käyttämättömien tasoa, väitöskirjan aiheesta tehnyt Juha Puustinen kertoo.

"Tämä voi kertoa unilääkkeiden haittavaikutusten muistiin ja älykkyyteen olevan hyvin pitkäkestoisia tai jopa pysyviä."

Vanhusten unilääkkeiden ja rauhoittavien lääkkeiden käyttö on hyvin yleistä. Joidenkin arvioiden mukaan jopa kolmannes iäkkäistä käyttää niitä. Kaikkein vanhimmat ja huonokuntoisimmat ovat tyypillisimpiä näiden lääkkeiden käyttäjiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Lääkkeiden pitkäaikaiskäyttäjillä havaittiin tutkimuksessa muita enemmän masennusoireita, erilaisia ruumiillisia oireita, toimintakyvyn heikkoutta ja unihäiriöitä, Turun yliopistossa väitellyt Puustinen toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näillä on vierotuksessa suurempi merkitys kuin melatoniinilla

Tutkimuksessa ilmeni, että unilääkekäytöstä on onneksi mahdollista vieroittaa jopa pitkäaikaiskäyttäjiä. Heitä vieroitettiin vuosia ja jopa vuosikymmeniä kestäneestä unilääkekäytöstä pelkästään kuukauden vieroitusjaksolla melatoniinin ja lumelääkkeen tuella.

Melatoniini ei parantanut kuitenkaan vierotustuloksia.

– Neuvonnalla ja psykososiaalisella tuella voi olla unilääkevieroituksen tuloksiin suurempi merkitys kuin melatoniinilla vieroituslääkkeenä, Puustinen toteaa.
 

Tutustu ET:n verkkosivujen Uniongelmat-teemaan.

Niin kun yöt voi valvoakin ja kirjoittaa vaikka nettiin yöaikaan .

Ihmisen aivot ja elimistö kaipaa yöunta, jatkuvasta valvomisesta tulee sairaaksi. Päiväuni ei ole samaa laatua kun yöuni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla