Häiritseekö unettomuus? Heräiletkö usein yöllä? Unettomuus on suuri uhka paitsi sydän-, niin myös mielenterveydelle.

Jopa kolmannes työikäisistä suomalaista kärsii silloin tällöin unettomuudesta. Joka kymmenes potee myös kroonista unettomuutta. Ja nämä ikävät asiat näkyvät suomalaisten terveydessä.

Unettomuus kasvattaa nimittäin mielenterveyden häiriöiden sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tämän osoitti aiheesta väitellyt tutkija Peija Haaramo.

Unettomuutta on tutkittu paljon. Miten se vaikuttaa työkykyyn ja sosiaaliseen elämään tai nykyiseen terveyteen. Haaramo puolestaan tutki väitöstyössään unettomuuden yhteyttä myöhempään mielenterveyteen ja sydänsairauksiin.  Jo satunnaiset unettomuusoireet näyttävät lisäävän niiden riskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Haaramo selvitti väitöskirjassaan myös sen, että unettomuudesta kärsivät päätyvät muita useammin myös työkyvyttömyyseläkkeelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Unettomuusoireet olivat johdonmukaisesti yhteydessä myöhempään terveyteen ja työkykyyn."

– Erityisen voimakas yhteys oli mielenterveysongelmiin, mutta yhteydet olivat selkeät myös sydäntautien keskeisiin riskitekijöihin eli korkeaan verenpaineeseen ja veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin, Haaramo totesi Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Oireet esiin

Unettomuus aiheuttaa usein suurta henkilökohtaista haittaa siitä kärsivälle ja hänen läheisilleen, mutta välillisesti siitä aiheutuu myös suuria kustannuksia työnantajille ja yhteiskunnalle. Kustannuksia koituu muun muassa lisääntyneestä hoidontarpeesta, lääkityksestä ja ennenaikaisesta eläköitymisestä.

Unettomuusoireiden tunnistamiseen ja hoitoon olisikin Haaramon mukaan syytä kiinnittää enemmän huomiota esimerkiksi työterveyshuollossa ja muussa perusterveydenhuollossa. 

– Ennaltaehkäisemällä unettomuuden kroonistumista voitaisiin mahdollisesti samalla ehkäistä siihen yhteydessä olevia kroonisia sairauksia ja jopa ennenaikaiseen eläköitymiseen johtavaa työkyvyttömyyttä.

Tutustu ET:n verkkosivujen Uniongelmat-teemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla