Yli tuhannen verenluovuttajan lahjoitus menee perille joka päivä suomalaisissa sairaaloissa. Pussillisesta verta erotetaan useita eri verituotteita, joita tarvitaan leikkauksissa sekä sairauksien ja onnettomuusuhrien hoidossa.

Luovutuksen jälkeen veren eri osat erotellaan toisistaan. Potilas ei siis saa kokoverta, vaan verensiirrossa siirretään veren eri osia.

Yli puolet luovutetusta kokoverestä on verinestettä eli plasmaa, joka sisältää vettä, erilaisia suoloja ja valkuaisaineita. Hieman alle puolet verestä on punasoluja ja noin sadasosa valkosoluja ja verihiutaleita eli trombosyyttejä.

Yhdestä veripussista avun voi saada moni potilas, kun kullekin siirretään vain tarvittua veren osaa. Hoito tehostuu, ja verensiirron mahdolliset haitat ja sivuvaikutukset jäävät myös vähäisemmiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Punasoluvalmiste on tehty yhden luovuttajan punasoluista. Sen sijaan yhteen verihiutalevalmisteeseen yhdistetään neljän eri luovuttajan verihiutaleet. Plasma pakastetaan ja se voidaan jalostaa useiksi eri lääkkeiksi, muun muassa vasta-aineiksi ja hyytymistekijöiksi. Punasolut ja verihiutaleet valmistetaan Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa, plasmalääkkeiden valmistus tapahtuu lääketehtaissa ulkomailla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Punasoluja tarvitaan etenkin leikkauksissa ja onnettomuuspotilaille korvaamaan menetettyä verta. Esimerkiksi lonkkaleikkauksessa tarvitaan 2–5 pussia punasoluja ja elinsiirroissa jopa kymmeniä pussillisia. Punasoluja annetaan myös potilaille, joilla on vaikea anemia.

Verihiutaleiden tärkein tehtävä on osallistua verenvuotojen tyrehdyttämiseen. Niistä yli puolet menee verisyöpää sairastaville potilaille, koska rankat solunsalpaaja- ja sädehoidot estävät potilaan omien verisolujen normaalin kehittymisen. Verihiutaleita voidaan antaa myös suurten verenvuotojen yhteydessä.

Plasmaa annetaan esimerkiksi suurissa verenvuodoissa ja hyytymistekijävajauksen korvaamiseksi. Siitä valmistetaan myös erilaisia lääkkeitä, sillä plasma sisältää tärkeitä valkuaisaineita, kuten vasta-aineita, hyytymistekijöitä ja albumiinia.

Kuka saa luovuttaa verta?

Verta voi luovuttaa 18–65-vuotias perusterve henkilö. Jotkin sairaudet ja lääkitykset estävät veren luovuttamisen, mutta esimerkiksi useimmat verenpaine- ja kolesterolilääkkeitä käyttävät voivat luovuttaa verta. Ennen verenluovutusta täytetään terveyskysely, jonka perusteella sairaanhoitaja vielä arvioi sopivuuden verenluovuttajaksi.

Verta voi luovuttaa veripalvelutoimistoissa eri puolilla Suomea tai liikkuvan veripalvelun tilaisuuksissa. Verenluovutuksessa verta otetaan 450 ml ja veripussin täyttymiseen menee yleensä 5–10 minuuttia. Luovuttajan nestetasapaino palautuu luovutuksen jälkeen noin vuorokauden kuluessa.

Sopivuuden verenluovuttajaksi voi tarkistaa etukäteen myös netissä osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi 

Lisätietoja: Verenluovuttajien maksuton infopuhelin 0800 05801 tai www.veripalvelu.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla