Uni on tärkeää niin fyysisen kuin psyykkisen hyvinvoinnin kannalta. Jos uni ei tule, on hyvä opetella rentouttamaan keho ja mieli. Pitkäaikainen unettomuus on sitten toinen juttu ja vaatii tutkimuksia.

1. Huolehdi säännöllisestä vuorokausirytmistä

Opettele tunnistamaan oma vuorokausi- ja unirytmisi. Toiset ovat aamu-unisia, toiset iltaunisia, elä oman rytmisi mukaan. Mene nukkumaan ja nouse ylös aina samaan aikaan, jos mahdollista.

2. Nuku riittävästi

Tunnista oma unentarpeesi. Aikuinen nukkuu keskimäärin 7–8 tuntia yössä, mutta jotkut saattavat tarvita pidemmänkin yöunen. Lyhytunisia on harvassa.

3. Syö ja liiku hyvin

Ulkoilu ja kevyt liikunta rentouttavat ennen nukkumaan menoa. Hyvä iltapala on hiilihydraattipitoinen ja helposti sulava. Vältä illalla raskaita aterioita, alkoholia, energiajuomia, kahvia ja muita piristeitä. Myös tupakan sisältämä nikotiini piristää elimistöä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Sänky on nukkumista varten

Pyhitä sänky nukkumiselle tai tee siellä vain unta edistäviä, rentouttavia asioita. Valitse sinulle sopiva sänky ja tyyny. Viileä lämpötila ja pimeys auttavat nukahtamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Rauhoitu ja rentoudu

Aloita rauhoittuminen illalla jo pari tuntia ennen nukkumaan menoa. Lue kirjaa tai tee muuta mieluista, josta tulee hyvä olo. Unohda sähköpostit ja internetissä surffailu. Käsittele mieltä askarruttavat asiat hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Pidä vaikka ”huolihetki”: käy läpi mieltä painavat asiat ja kirjaa ne ylös.

Menetelmiä kehon ja mielen rauhoittamiseen ovat mm. mindfulness-harjoitteet (tietoinen läsnäolo), lihasrentoutus, mielikuvarentoutus, hengitysharjoitukset, jooga, taiji, meditaatio.

Voimakkaat huolet aiheuttaa kyllä unettomuutta,ajatukset vain pyörii päässä eikä uni tule.

Mutta normiololoissa vinkit unensaantiin on hyviä.Menen yleensä nukkumaan samaan aikaan,jos valvon normaalia pitempään,voi unentulo olla vaikeaa.Sänky on vain nukkumista varten(en lue ,enkä syö sängyssä).En kyllä ulkoile ennen nukkumaanmenoa,enkä syö iltapalaa,tai hyvin vähän ja viimeistään parituntia ennen nukkumaan menoa.En avaa sähköposteja enää myöhään illalla ,jos avaisin ja siellä olisikin jotain mieltä liikuttavaa en varmasti saisi unta.Kylässä on vaikeampaa saada unta samoin jos on yövieraita.Muuten nukun suhtkoht hyvin.

Vierailija

Jos unettomuuden hoito olisi noilla ohjeilla toimivaa, ei uniongelmia oliskaan. Tuntuu vaan siltä että jos on huolia ja jotkut asiat ahdistaa tai syvästi surettaa, unet katoaa. Huoli tulevista päivistä tai jostain muusta vakavasta valvottaa, aikaa menee asioista riippuen, ehkä vie kauan että unirytmistä saa kiinni. Yleiset ohjeet saattaa olla tarkoitetut lieviin univaikeuksiin, tilapäisiin levottomiin oloihin.

Itse kuulun niihin ihmisiin joilla vaikeudet näkyy ensimmäiseksi unettomuutena ja toiseksi ruokahaluttomuutena. Paljon auttaa jos voi jonkun kanssa jutella huolistaan tai surun hetkellä saa jonkun yökaveriksi, saa vaikka kädestä pitää yölläkin. Joskus on ollut tarpeen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla